WIOLETTA1975

WIOLETTA1975
Moje tablice obserwuje 695 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 PLONSK
:))) ... ... szczera prawda Ograniczona tolerancja na idiotów :)
mania045
Obserwuj

Zszywek: 3202 · Obserwują ją: 3269

Ostatnio dodane:

czarny zawsze w modzie #moda #styl #modadamska #stylizacja #czerń Placki z młodej kapusty #a #b Klopsiki w młodej kapuście #a #b Zapiekanka Swojska #jedzienie #zapiekanka
nuska21
Lubicz Dolny Obserwuj

Zszywek: 38 · Obserwują ją: 133

Ostatnio dodane:

Słodziak ❤
Jak mleczna czekolada!!! cudeńka ❤ Śliczne ❤❤❤!
Fretusia
Obserwuj

Zszywek: 877 · Obserwują ją: 812

Ostatnio dodane:

pestki białe arbuza torte spalone kalorie w sportach iya dmitrieva
misia70
Obserwuj

Zszywek: 88 · Obserwują ją: 173

Ostatnio dodane:

Poszukuje botek z Mohito rozmiar 37 #nails Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami
Z sosem pomidorowym i serem. 


Składniki
2 porcje

    4 naleśniki

Farsz

    1 pojedynczy filet z kurczaka
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    1 czerwona papryka
    250 g cukinii
    150 g bakłażana (opcjonalnie)
    1/2 papryczki chili (lub do smaku)
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżka oregano
    2 łyżki sosu sojowego

Sos

    1/2 ząbka czosnku
    kawałeczek papryczki chili
    400 ml puszka pomidorów
    przyprawy: 1/4 łyżeczki kurkumy i oregano, sól, pieprz

Oraz

    ok. 120 g tartego sera
    świeża kolendra lub bazylia



Przygotowanie

    Przygotować naleśniki wg przepisu (można też użyć tortilli).
    Farsz: Składniki (filet z kurczaka i warzywa) pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Mięso oprószyć mąką kukurydzianą. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę podsmażyć kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko kurkumą i oregano i smażyć mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu.
    Sos pomidorowy: W garnku na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
    Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.

Propozycja podania

    świeża kolendra lub bazylia
    śmietana

Wskazówki

Wersja wegetariańska: zamiast kurczaka można użyć czerwonej fasoli. Czy wie ktoś jak sie nazywa ta ozdoba do włosów i gdzie moge takie coś znaleźć ?
gierlicka155
Obserwuj

Zszywek: 14 · Obserwują ją: 326

Ostatnio dodane:

Polecam!  XD Chcę takie... O.O Loff... Boskie są! *.*
LuSia16x
Poznań Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 24

Ostatnio dodane:

Jak namalować serce Jak namalować piórko. Jak namalować motyla? xdd
Darcia226
Obserwuj

Zszywek: 201 · Obserwują ją: 454

Ostatnio dodane:

Tak to już jest... zgadzam się z tym... ... :<<
natslu1
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

dziewczyny czy wiecie, gdzie znajdę taką sukienkę bądź podobną, ale w innym kolorze?
madzik962
Poznań Obserwuj

Zszywek: 5921 · Obserwują ją: 5652

Ostatnio dodane:

#spodnica#krem #amazing #perfect #moj #styl xoxo
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3664

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
pastelowe_love
Obserwuj

Zszywek: 371 · Obserwują ją: 719

Ostatnio dodane:

Ładny wystrój :) *** Przepiękny manicure :) :oooo
julitek123
Obserwuj

Zszywek: 2991 · Obserwują ją: 2031

Ostatnio dodane:

❤❤❤ Suicide ... 13 reasons why
pysia24185
Obserwuj

Zszywek: 37 · Obserwują ją: 140

Ostatnio dodane:

wygolone włosy cudne buciki piękna