Walentina1300

Hej! Jestem kompletnie zakręcona na punkcie książek. To jest coś co daje mi odpocząć, daje spokój, chwilę relaksu. Uwielbiam po całym dniu usiąść i po prostu poczytać. Kocham to uczucie gdy coraz bardziej zagłębiam się w różne historie, czasem dramaty....
Walentina1300
Moje tablice obserwuje 260 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Po raz kolejny, alternatywa dla typowych słodkości. Zdrowe, wegańskie batony Mars. Przepis autorstwa pani Karoliny Gawrońskiej, pochodzi ze strony savoryorsweet. Składniki: na daktylowy karmel: 200g namoczonych przez kilka godzin daktyli 50g stopionego oleju kokosowego szczypta soli na nerkowcowy nugat: 150g namoczonych przez noc nerkowców 75g stopionego oleju kokosowego 100g syropu klonowego 50g mąki kokosowej 2 szczypty soli polewa czekoladowa: 200g gorzkiej czekolady Przepis: daktylowy karmel: Namoczone daktyle dokładnie zblenduj z rozpuszczonym olejem kokosowym aż uzyskasz klejący i gęsty karmel. Foremki do batoników wysmaruj olejem kokosowym by zapobiec przywieraniu i wylep dno foremek do połowy wysokości (kilka centymetrów). Włóż do zamrażalnika nerkowcowy nugat: Namoczone i miękkie nerkowce zblenduj wraz ze stopionym olejem kokosowym i syropem klonowym na gładką masę. Następnie dodaj mąkę kokosową i sól i ponownie blenduj aż masa będzie znacznie bardziej gęsta i zwarta. Teraz wyjmij wcześniej zamrożony w foremkach karmel i wduś w foremki podobną ilość nugatu i ponownie włóż do zamrażalnika. Pozostaw do zmrożenia przez noc. polewa czekoladowa: Następnego dnia rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Teraz wyjmij foremki i wyduś ciasteczka. Połóż każde ciasteczko na widelcu i zanurz w czekoladowej polewie i tak oblane marsy zsuń delikatnie z widelca na wyłożony papierem do pieczenia talerz. Postępuj w ten sposób aż wszystkie marsy zostaną oblane czekoladą i umieść je na kilkanaście minut w zamrażalniku do czasu aż polewa stężeje.  *** ;oo ... ___