Wiooleta

❤❤ vinted : wiooolaa
Wiooleta
Moje tablice obserwuje 111 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
... ig lauure_e ig: lauure_e xxx xxx
xxiraxx
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 33

Ostatnio dodane:

piękne stroje zapraszam zniżka 15% na KLAUDIAMROZIAK15 Greece Creta❤️
AloeveraForever
Łódź Obserwuj

Zszywek: 99 · Obserwują ją: 291

Ostatnio dodane:

możliwość otrzymania zniżki, kontakt: zaneta.forever@gmail.com pyyychotka❤ moje ulubione tortille :-)
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3596

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
_slowiczek_
Wszędzie Obserwuj

Zszywek: 1645 · Obserwują ją: 3881

Ostatnio dodane:

wow *.* ... ...
martyynka1295
Obserwuj

Zszywek: 46 · Obserwują ją: 340

Ostatnio dodane:

sypialnia Niczym z bajki *-* efektowne ;) kochane!!!
ma ktoś może tę oto książkę w wersji PDF?? bardzo mi na niej zależy
mervaviliosa_ivone
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 6

Ostatnio dodane:

instagram : ivonne78_io moje włoski
gabcio
instagram : gabcio Obserwuj

Zszywek: 412 · Obserwują ją: 719

Ostatnio dodane:

pięknie *.* ... *,* ...
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY