Zaneta1412

Zaneta1412
Moje tablice obserwuje 477 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Nakło nad Notecią
cudne Całkiem fajna Cudna Święta w bieli Pięknie
ShoShelley
Kęty Obserwuj

Zszywek: 72 · Obserwują ją: 111

Ostatnio dodane:

Lampa stojąca ARUBA doskonale odnajdzie się zarówno w klasycznych jak i nowoczesnych wnętrzach. Przyciąga uwagę swoją niebanalną formą stelaża, która wyglądem przypomina statyw aparatu fotograficznego. Jest doskonałym rozwiązaniem dla pomieszczeń w których cenione są nietuzinkowe kształty. cytaty Co mówi o Was sposób w jaki sie przytulacie? Fajna ozdoba można samemu taką zrobić :)
kati33
Bojszów Obserwuj

Zszywek: 12 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Śmietankowe drożdżówki z malinami


Składniki na 9  drożdżówek:

220 g mąki
2 łyżki miodu lub cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
24 g drożdży +1 łyżeczka mleka
80 g masła
50 ml słodkiej śmietanki 18 % (ew.mleka)
1/4 łyżeczki soli
1 jajko + 1 żółtko
200 g malin

do posmarowania:  1/2 białka (resztę użyjemy do lukru) + 1 łyżka mleka

na lukier: 1/2 białka + 1 łyżka soku z cytryny + 3/4 szklanki cukru pudru lub więcej

dodatkowo: 9 łyżeczek cukru perłowego (można pominąć)

 

Do średniej wielkości miski przesiać mąkę i odstawić. 

Drożdże pokruszyć do małej miseczki i zasypać 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, dodać łyżeczkę mleka i ucierać aż całość się połączy.

Masło roztopić i zdjąć z palnika, dodać miód, sól, śmietankę- mieszać, aż wszystko się połączy. Gdy całość będzie letnia, dodać jajko i żółtko- wymieszać dokładnie trzepaczką, przelać do miski z mąką. Wlać drożdże i wyrabiać mikserem* na jednolite, sprężyste ciasto. Gdy ciasto odchodzi od brzegów miski i przestaje być bardzo klejące- jest wyrobione. Zgarnąć ciasto np. sylikonową szpatułką i uformować półkulę, oprószyć delikatnie mąką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h 10 min.

* można też wyrabiać ciasto sztywną, metalową rózgą kuchenną(ja tak robię), lub ręcznie (ciasta jest mało).

Gdy ciasto wyrośnie… Blat oprószyć mąką wyłożyć ciasto i delikatnie obtoczyć je w mące z dwóch stron. Dłońmi rozciągnąć je na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 23 cm (dłuższe mają być poziome krawędzie).

Rozłożyć maliny pozostawiając  około 2 cm wolnego ciasta przy górnej krawędzi. Zawinąć rulon (zaczynając od dolnej krawędzi, kończąc na górze) i delikatnie skleić ciasto na końcu. Ostrym nożem podzielić rulon na 9 części i układać zachowując odstępy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. (Bułeczki układamy tak, by z góry było widać przekrój.) Można je delikatnie spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować drożdżówki białkiem roztrzepanym z mlekiem. Rozgrzać piekarnik do 175-180 stopni C. Piec przez ok. 13-15 minut, aż do zarumienienia bułeczek.

W moździerzu lub miseczce utrzeć z podanych składników lukier- powinien być dość gęsty i biały. Drożdżówki przestudzić i popisać lukrem, na zastygający lukier wysypać po łyżeczce cukru perłowego na każdą drożdżówkę. sówki ćwiczenia na pośladki Prosty sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm):

Spód:

430 g ciemnych ciastek typu oreo
130 g miękkiego masła

Masa serowa:

250 g półtłustego twarogu
200 g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
3 tabliczki białej czekolady (300 g)

Dodatkowo:

200 g malin (lub czerwonych porzeczek)

Przygotowanie:

1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników. 

2. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. Wstawić tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.

3. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.

4. Twaróg zmielić, np. w malakserze, wymieszać dokładnie z mascarpone, dodać roztopioną białą czekoladę i ponownie wymieszać.

5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, do śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać.

6. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. 
Przed podaniem wierzch udekorować świeżymi malinami lub owocami czerwonej porzeczki.
zielona2424
Drozdowo,... Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 12

GOPIANI
Straszyn Obserwuj

Zszywek: 28 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

Biżuteria od GOPIANI. Zapraszamy :) Kamienie szlachetne i półszlachetne. Biżuteria na zamówienie!!! Szczęśliwa bransoletka z apatytu oprawiona w srebro 925 od GOPIANI. Zapraszamy!!! Biżuteria na zamówienie. Polska produkcja! Podążaj za trendami <3 Bardzo modne onyksy i hematyty oprawione srebrem próby 925
Tunia330
Obserwuj

Zszywek: 106 · Obserwują ją: 21

Ostatnio dodane:

Skrzynka na wino Skrzynka dla młodych na wino Skrzynka dla młodych na wino szkatułka dla Basi
anna2282
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 130

Ostatnio dodane:

... ...
martynastefanska
Obserwuj

Zszywek: 101 · Obserwują ją: 151

Ostatnio dodane:

piękna Istambuł,Turcja warto czytać ( ̄3 ̄)
Annetteee
Marzenia Obserwuj

Zszywek: 2619 · Obserwują ją: 2833

Ostatnio dodane:

piękne przytulnie *,* ❤❤❤ Idealnie ❤️
Yzaba
Obserwuj

Zszywek: 4453 · Obserwują ją: 21234

Ostatnio dodane:

... ... ,,, Pomysłowe
palinka96
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 110

Ostatnio dodane:

Ładne?
Laleczka15
Obserwuj

Zszywek: 22 · Obserwują ją: 27

Ostatnio dodane:

... i jak? ;) Pyszne ciasto bez pieczenia - ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek. ...
anetaRaCzYnSka14
Zakopane Obserwuj

Zszywek: 40405 · Obserwują ją: 114595

Ostatnio dodane:

Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem :) Ciasto kostka wiśniowa .......................... ***
florystka1
Stąporków Obserwuj

Zszywek: 11 · Obserwują ją: 10

Ostatnio dodane:

dekoracja patery ślubnej żywymi kwiatami mała ściąga z picia wody bukiet kwiatów bukiet kwiatów
ilciaila
opole Obserwuj

Zszywek: 8043 · Obserwują ją: 2965

Ostatnio dodane:

... ... Polecam ☺️ Amalfi, Włochy
bezimienny4444
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 35

Ostatnio dodane:

wiosna
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY