a1n2n3a4

a1n2n3a4
Moje tablice obserwuje 10 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Łódź
... ... Makaroniki czyli Francuskie Macarons ♥♥ pychotka

Składnikina ilość porcji: 40 

Makaroniki
6 białek
szczypta soli
400 g cukru pudru
250 g drobno zmielonych migdałów
1-2 krople barwnika spożywczego (żółty, różowy, brązowy, zielony)
Krem
240 g masła
350 g cukru pudru
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka ekstaktu waniliowego
1 łyżka skórki cytrynowej
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka zmielonych pistacji
1 łyżka dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 14min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.4min. 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać łyżkę cukru pudru i dalej ubijać. Przesiać i dodać połowę cukru, zmiksować na wysokich obrotach. Dodać pozostały przesiany cukier puder i miksować, aż składniki się połączą.
Dodać zmielone migdały i delikatnie mieszać szpatułką od dna, aż ciasto będzie gładkie i zacznie układać się we wstążki.
Rozdzielić masę do 4 misek. Do każdej dodać 1-2 krople barwnika: różowego, żółtego, brązowego i zielonego, wymieszać.
Do woreczka dekoratorskiego nakładać masę i wyciskać ciastka dowolnej wielkości. (Woreczek trzymać prostopadle do blaszki). Do każdego koloru używać czystego woreczka.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Ciastka odstawić na 30 minut.
W międzyczasie przygotować krem. Zmiksować masło, dodać cukier puder i zmiksować na jednolitą masę. Dodać śmietanę i wanilię, i miksować, aż krem będzie puszysty.
... Składniki:
Ciastka (42szt)
200g miękkiego masła
0.5szkl cukru
0.5szkl miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
3.5szkl mąki pszennej
0.5szkl mąki pełnoziarnistej

Krem: kremu wychodzi dużo, za dużo jak na tą ilość ciastek, więc można dać trochę mniej kremówki.
200ml kremówki
250g mascarpone
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżeczki cukru pudru

Polewa: jeżeli chcemy zrobić tylko wzorki takie jak ja, można spokojnie zrobić polewę z połowy porcji
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:
Ciastka:
Masło ucieramy na puszystą masę, pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy do połączenia, a później dodajemy miód, sok z cytryny i jajko. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąki i wyrabiamy ciasto. Lepimy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1h.
Po tym czasie, wałkujemy na grubość ciastek (praktycznie nie rosną), wykrawamy i pieczemy w 180st przez ok. 10min.

Krem:
Gdy ciastka będą upieczone i wystudzone robimy krem.
Ubijamy kremówkę na sztywno, pod koniec dosypujemy cukry. W drugiej miseczce mieszamy mascarpone.
Delikatnie dodajemy serek do kremówki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Składanie:
Jedno ciastko smarujemy kremem, przyciskamy kolejnym ciastkiem i polewamy czekoladą.

Przechowywanie:
W zimnym miejscu, a najlepiej w lodówce. Markizy mleczno-orzechowe
SKŁADNIKI: (na ok. 30 sztuk)

Ciastka:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 405
- 160 g masła
- 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

Masa:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 laski wanilii

Polewa:
- 60 g czekolady gorzkiej
- 40 g masła

PRZYGOTOWANIE:

- Zrobić ciasto: Pomieszać mąkę, zmielone orzechy, cukier i sól, dodać do nich masło, posiekać. Dodać żółtko i zagnieść krótko ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać kieliszkiem kółeczka. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 20 minut na lekko złoty kolor.

- Zrobić masę:  masło w temperaturze pokojowej utrzeć aż zjaśnieje, dodać cukier puder, ziarenka wanilii, dalej ucierać. Na końcu stopniowo wsypywać mleko w proszku i ucierać na gładką masę.

- Wystudzone ciastka przełożyć masą- umieszczać 1 łyżeczkę masy na ciastku, przykryć drugim ciastkiem, lekko docisnąć.

- Zrobić polewę: w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i masło. Maczać markizy w polewie z jednej strony, stawiać je stroną bez czekolady, pozostawić je w chłodzie aby czekolada zastygła.
Smacznego !
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY