acha88

acha88
Moje tablice obserwuje 2355 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 xxx
Czekoladowe ciasto Cappuccino Składniki (forma o średnicy 20 cm): Ciasto czekoladowe: 3 jajek 70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 70 g miękkiego masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 90 g drobnego cukru 70 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cappuccino: 150 g serka mascarpone 150 g śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 30 g kawy cappuccino czekoladowe w proszku 2 łyżki cukru (do smaku) Masa śmietanowa: 200 g śmietanki 30 % cukier puder (do smaku) cappuccino czekoladowe (do posypania ciasta) Dalsza część przepisu po kliknięciu w zdjęcie ;) ciasto "Zmierzch" (cappuccino) biszkopt: 3 jaja 2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka (z górką) ciemnego kakao 4 kopiaste łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek poncz: 0,5 szklanki przestudzonej osłodzonej kawy z dodatkiem amaretto, rumu, koniaku (alkohol opcjonalnie) masa straciatella: 100 - 150 gramów gorzkiej czekolady 0,5 litra śmietanki kremówki 30% 2 kopiaste łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku krem cappuccino: 0,5 litra śmietanki kremówki 30% 7 łyżek ulubionego cappuccino (użyłam czekoladowego) 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku galaretka kawowa: 0,8 litra mocno osłodzonej kawy kieliszek amaretto lub rumu ciemnego (opcjonalnie) 5 łyżeczek żelatyny (używałam takiej - 3 łyżeczki na 0,5 litra płynu) dekoracja: 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cappuccino 1 łyżka cukru pudru 1 płaska łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wrzątku dodatkowo: 12 sztuk orzechowych kuleczek Biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek, dosypujemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, potem dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy około minuty, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy do połączenia składników na średnich obrotach miksera. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do "suchego patyczka", u mnie około 22 minut. Ciasto schładzamy, odrywamy od papieru (później będzie nam łatwiej kroić) i wkładamy znów z papierem do blaszki. Nasączamy ponczem (dość obficie). Krem straciatella. Schłodzoną w lodówce czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder. Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki śmietanki, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i od razu miksujemy na najwyższych obrotach. Szybko wsypujemy startą wcześniej czekoladę, mieszamy łyżką. Krem straciatella wykładamy na naponczowany blat kakaowy i wyrównujemy powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do stężenia do lodówki. Krem cappuccino. Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i cappuccino, miksujemy na najszybszych obrotach, ale tylko momentu... Dalsza część przepisu po kliknięciu w zdjęcie ;) Truskawkowiec Przepis po kliknięciu w zdjęcie ;) Brzoskwiniowa delicja Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Ciasto „kukułka”, najlepszy – przepis