adolinaa

adolinaa
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Sprzedam przepiękną suknię ślubną! Tort wiosenny
 (przepis po kliknięciu w zdjęcie) Torcik z nutellą i serkiem mascarpone :)
Składniki na biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Składniki na krem:

250 g śmietany kremowki 36 %

250 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny w odrobinie gorącej wody

+ 8 łyżek nutelli w temp. pokojowej

Składniki na poncz:

1/2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty z 1 łyżeczką soku z cytryny

Dodatkowo:

około 50 g podprażonym i pokojonych orzechów ziemnych lub laskowych do dekoracji

Do miski wbić białka jaj, żółtka odłożyć. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i przelać gotową masę biszkoptową.

Piec w 180 stopniach około 35 – 40 minut (do suchego patyczka). Wyciągając biszkopt z piekarnika zrzucić go z wysokości naszych kolan na podłogę lub deskę. Zostawić do całkowitego ostudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Dodać porcjami ser mascarpone i delikatnie wymieszać. Z masy odjąć 1/3 do miseczki, a do reszty dodać nutellę i wymieszać aż składniki się połączą.

Ostudzony biszkopt przekroić na trzy równe części.

Pierwszy blat nasączyć 1/3 części herb... Naleśniki z farszem brokułowo-serowym Ciasto tureckie z jogurtów greckich

Składniki:
640 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej)
6 jajek
110 g cukru
4 czubate łyżki mąki
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, dodajemy jogurt, mąkę i ekstrakt, chwilkę miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do masy jajeczno-jogurtowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do formy o średnicy ok. 21 cm wyłożonej w całości papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut (ciasto mocno wyrośnie, ale po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika opadnie). Wyjmujemy, studzimy. Wkładamy na całą noc do lodówki.

Dodatkowo
450 g wiśni mrożonych
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru

Wiśnie wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wiśnie odcedzamy, studzimy. Na schłodzone ciasto przekładamy wiśnie.