aga102199

aga102199
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
KOSTKA „CZARNY LAS”

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

5 jajek, dużych
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki kakao
30 g kostki do pieczenia Kasia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
200 g gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

450 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:

300 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
czekolada do dekoracji wierzchu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Kostkę do pieczenia Kasia roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao. Dodajemy w kilku niedużych porcjach do piany, mieszając bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec łączymy z roztopioną kostka do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 40 min. Po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczona podłogę lub blat z wys. około 30 cm. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Gorzką czekoladę roztapiamy na kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z serkiem ubijamy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Na koniec łączymy za pomocą szpatułki z roztopiona czekoladą.
Wiśnie mrożone (nie rozmrażamy) lub ze słoika wykładamy na blat biszkoptowy. Następnie wykładamy masę czekoladowa i wyrównujemy. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i lekko dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą gorzką czekoladą.

* wiśnie możemy dzień wcześniej zasypać cukrem i alkoholem.

** jeśli używasz wiśni ze słoika możesz zalewą lekko nasączyć biszkopt. ok. 200g herbatników
1 kostka masła (200g)
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500ml mleka
1 opak. budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka)
1 puszka mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (ok. 500g)
60g orzechów włoskich

W 100ml mleka rozrobić budyń wraz z cukrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Pozostałe 400ml mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Gotować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta. Ostudzić, najlepiej przykrywając garnek folią spożywczą, by na powierzchni budyniu nie zrobił się “kożuch”.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć ze szczyptą soli na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 łyżce budyniu, miksując do czasu połączenia się składników (nie należy miksować zbyt długo, zwłaszcza w upalne dni, bo istnieje ryzyko, że masa się rozwarstwi).
Blaszkę o wymiarach 20cm x 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć jedną warstwę herbatników. Posmarować połową masy kajmakowej (lub połową ugotowanego mleka skondensowanego), nałożyć kolejną warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Na koniec wysmarować powierzchnię ciasta pozostałym kajmakiem i posypać orzechami włoskimi.
Ciasto należy chłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej zostawić je na całą noc), by herbatniki nieco zmiękły i ciasto łatwo się kroiło. Smacznego! Joga dla Początkujących w Domu! 
Czyli mój trening na niedzielę, relaks i odpoczynek :D