agaa91

agaa91
Moje tablice obserwuje 119 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
po kliknięciu lista bardzo fajnych filmów :) długa lista! warto przeczytać? będzie 5 tom ? Ryba "po grecku" 3 części marchwi* 1 część pietruszki 1 część selera 2 części cebuli kilka łyżek mocnego koncentratu pomidorowego sól, cukier i dużo pieprzu olej filety świeżej ryby - dorsz, sandacz** bułka tarta jajko Cebulę pokrój w cienkie półplasterki i podsmaż na dużej patelni na złoto na sporej ilości oleju. Dodaj starte na grubej tarce warzywa, dopraw solą, niewielką ilością cukru i pieprzem. Wlej nieco wody, przykryj patelnię pokrywką i duś ok 10 minut. Potem zdejmij pokrywkę, zwiększ płomień i podsmażaj jeszcze kilka minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj dokładnie i podsmażaj jeszcze ok 10 minut. Pod koniec smażenia dopraw sporą ilością pieprzu oraz sprawdź ilość soli i pieprzu. Warzywa powinny być lekko słodkawe. Filety z ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem, posól i odstaw na kilka minut, a potem obtocz w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Na dnie naczynia, w którym będziesz podawać rybę wyłóż kilka łyżek duszonych warzyw, na nich rybę, a następnie kolejną warstwę warzyw. Najlepiej, gdyby ryba i warzywa były jeszcze ciepłe. Całość dokładnie przykryj warzywami, przykryj półmisek folią spożywczą i odstaw do schłodzenia. Podawaj na zimno lub na ciepło z domowym chlebem. To tradycyjna w moim domu potrawa wigilijna. * proporcje, które stosuję, ale wychodzi z tego dość duża porcja: na ok 800g ryby 600g marchwi + 200g pietruszki + 200g selera + 400g cebuli + ok 4-6 kopiatych łyżek koncentratu lubimy dużo, dużo warzyw i muszą być nieźle popieprzone :) Składniki: szklanka makaronu kokardki puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki cebula 150 g pieczarek ząbek czosnku filet z kurczaka szczypiorek 2 łyżki majonezu sól pieprz chilli 2 łyżki oleju musi byc pyszniutkie *.*
DO GÓRY