agaciaMAnius

agaciaMAnius
Moje tablice obserwuje 430 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Frankfurt am Main
Tort dla małej księżniczki! Moja pierwsza mandala. Tort lekarski. Wzorki na białym kolorze. leniwa sobota.
Truskaweczka_22
Zielona Góra Obserwuj

Zszywek: 11259 · Obserwują ją: 62480

Ostatnio dodane:

Heart ❤️ „”✨ Piękny ✨ Flower times ✨
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3664

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
zochakm
Obserwuj

Zszywek: 83 · Obserwują ją: 32

Ostatnio dodane:

Jeleń z porożem w kształcie serca pomidorowe naleśniki z serowo - brokułowym farszem . Ciasto: 300 ml soku pomidorowego, 1/2 szklanki wody, mąka pszenna – tyle ile „weźmie” ciasto, 2 jajka, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, sól, 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy. Farsz: 1 mały brokuł, 100 g serka topionego, 1 mały jogurt grecki, 1 czerwona cebula, 1 łyżka masła klarowanego, 7 plastrów dobrego żółtego sera (u mnie cheddar), 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz. W misce wymieszać sok pomidorowy, wodę, jajka – dodać sól, oregano i bazylię, a na koniec olej i mąkę – wymieszać i odstawić na kwadrans. Na suchej i gorącej patelni smażyć kolejno naleśniki (mnie wyszło 7). Usmażone naleśniki przykryć ściereczką. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować je w osolonej wodzie (mają być miękkie). Wystudzone brokuły nieco rozgnieść i wymieszać je z jogurtem, ketchupem, serkiem topionym, zeszkloną na maśle klarowanym cebulą (pokrojoną wcześniej w drobną kostkę), solą i pieprzem. Na każdy naleśnik położyć plaster sera żółtego, a na nim porcje farszu. Naleśniki zwijać jak sajgonki, krokiety lub złożyć w kopertę. By danie nabrało pożądanego smaku, a ser w środku się rozpuścił należy je zapiec – w piekarniku lub na patelni. Gotowe! *** ***
Exclusiveshop66
Obserwuj

Zszywek: 70 · Obserwują ją: 742

Ostatnio dodane:

For Sale ;) FOR SALE ;) S FOR SALE :) FOR SALE ;)
KaSiaa200313
Obserwuj

Zszywek: 24 · Obserwują ją: 678

Ostatnio dodane:

;d Xdd Mówią jedno... Najlepsza wymówka ever "bo tak"  ...
arakaaaa
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 182

Ostatnio dodane:

WOW !! Kolorek.. <3! Kto tęskni za zimą? *-*
Crazy__Girl
Słupca Obserwuj

Zszywek: 19 · Obserwują ją: 21

Ostatnio dodane:

prom2016 ..... im fat and i Love this tak.
aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20703 · Obserwują ją: 40055

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie
LilithMoon
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

[DIY] Od inspiracji do realizacji - świecznik z Bed&Breakfast ...więcej na blogu moojconcept .com ,,, ...
Asiula24h
Jasło Obserwuj

Zszywek: 464 · Obserwują ją: 4514

Ostatnio dodane:

diy babeczki na każdy dzień miesiąca :) ... sposób na brwi
agniesia31
Obserwuj

Zszywek: 39 · Obserwują ją: 90

Ostatnio dodane:

sweet ❤️ ... Salon w szarościach Słodziak ;*
malakalaq
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 6587 · Obserwują ją: 29054

Ostatnio dodane:

Kluski Leniwe 20 Pomysłów na Ciemne Paznokcie Łosoś Pieczony z Sezamem Ciasto Góra Lodowa
mala_czarna007
Obserwuj

Zszywek: 544 · Obserwują ją: 230

Ostatnio dodane:

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami 

 Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
500 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki majeranku
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
3 łyżki śmietany 12%
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 3 porcje)

Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, dodajemy do nich odrobinę oleju, plasterki czosnku, majeranek, mieloną paprykę, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, po 2 minutach dorzucamy pieczarki, smażymy tak długo, aż odparuje a nich woda. Lekko rumienimy i przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i krótko smażymy polędwiczki (razem z plasterkami czosnku). Do mięsa dodajemy pieczarki, bulion i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, jeżeli jest potrzeba. Podajemy np. z puree ziemniaczanym. True story :D Trochę inne ale też ważne powody... :))
mariola1206
Obserwuj

Zszywek: 253 · Obserwują ją: 191

Ostatnio dodane:

Ekspresowe bułeczki bez wyrastania! 5 minut roboty, 25 minut w piekarniku i gotowe! Przepis na blogu :) Najmłodsza córka Mackenzieg... Zaczynam czytać kolejną ksi... Karty na stół
Agatha Christie
tori19
Obserwuj

Zszywek: 97 · Obserwują ją: 197

Ostatnio dodane:

... ... aby pobrać kotka-zakładkę do druku, klik w obrazek, i na dole: " kitties, download your free bookmarks now " :) romantyczny wieczór na dachu
Fragilis
Olsztyn Obserwuj

Zszywek: 14 · Obserwują ją: 176

Ostatnio dodane:

Kolejne bułeczki bez węgli ... @mymakeupartam @mymakupartam ♡♡♡
pikassso5112
Obserwuj

Zszywek: 325 · Obserwują ją: 265

Ostatnio dodane:

*-* ... ... ...
Ekri16
Zamość Obserwuj

Zszywek: 2102 · Obserwują ją: 7073

Ostatnio dodane:

If you are sad Please look at this. ;* ... ... ;)..