agatatoma

agatatoma
Moje tablice obserwuje 45 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Wiosenne sałatki Składniki: 1 torebka ugotowanego, wystudzonego ryżu (100g) 1 i 1/4 szklanki mleka 1 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżeczek masła ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 – 3 łyżki cukru pudru 16 g cukru waniliowego  Ponadto: miód do polania  Wykonanie: Masło roztopić w rondelku.  Do miski wlać mleko i stopniowo, cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło.  Wymieszać - dodatkowo zmiksowałam wszystko blenderem.  Na rozgrzanym na patelni oleju kłaść łyżką niewielkie placuszki. Smażyć na złoty kolor. Uwaga!, ja nie smażyłam na oleju, tylko jak tradycyjne pancakes, na suchej teflonowej patelni. Gotowe placuszki polać miodem lub inną polewą wedle uznania. Dobrze też smakują z domową konfiturą :). PALUCHY CZOSNKOWO-SEROWE. Składniki: na dużą porcję. - 1 kg mąki - duża kostka drożdży - 2 łyżki cukru - 2 szklanki ciepłego mleka - 2 jajka - olej - żółty ser Dodatkowo: - szynka lub chudy boczek Mikstura czosnkowa: - 2 jajka - oleju tyle ile roztrzepanych widelcem jaj - kilka rozgniecionych ząbków czosnku - spora ilośc ziół prowansalskich W bardzo dużej misce wymieszać pokruszone drożdże z 2 łyżkami mleka, 2 łyżkami cukru ,2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, mleka, jajka i wyrobić ciasto, na koniec dodać oliwę w takiej ilości ,aby ciasto odchodziło nam od rąk. Pozostawić do wyrośniecia. Brać po małym kawałku ciasta, rozwałkować i kroić na paski (dł.2-3 cm - szer.min.10cm.) Każdy pasek posmarować miksturą czosnkową. Nastepnie paski złożyć na poł (częścia pomalowaną) i chwyciwszy z dwóch końców zwinąć w rulon w przeciwległych kierunkach. Każdy zrulowany pasek, posmarować ponownie miksturą a na wierzch ułożyć małe kawałki żółtego sera. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C, przez 20 min. Tuż po wyjęciu z pieca każdą bułeczkę obsypuję delikatnie gruboziarnistą solą. Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem ,również jako dodatek do potraw grilowych. Składniki na domowe Ptasie mleczko 9 białek 1 szklanka cukru drobnego do wypieków (ewentualnie zwykłego cukru) – lub trochę więcej jeśli lubicie słodkie łakocie 3 płaskie łyżki żelatyny – ok. 30 g 150 ml zimnej, przegotowanej wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka aromatu śmietankowego ok. 35 herbatników (u mnie Mini Betini – ok. 140 g) Składniki na błyszczącą polewę czekoladową: 4 łyżki cukru pudru – ok. 50 g (lub 4 łyżki drobnego cukru do wypieków) 6 łyżek (90 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki kakao – ok. 20 g 60 g masła 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny – ok. 5 g 2 łyżki (30 ml) gorącej wody * szklanka o pojemności 250 ml    Przepis na ptasie mleczko bez pieczenia: Przygotować polewę wedle wskazówek w tym przepisie:  Błyszcząca polewa czekoladowa z żelatyną. Pozostawić ją do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia, a w między czasie zacząć przygotowywać piankę na Ptasie Mleczko. Blaszkę o wymiarach 23 cm na 33 cm wyłożyć najpierw folią spożywczą, a na dnie formy poukładać herbatniki (u mnie były to Mini Betinii, małe herbatniki- 35 sztuk). Żelatynę wsypać do miseczki, namoczyć w 150 mililitrach zimnej, przegotowanej wody. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać drobny cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę oraz aromat śmietankowy, ubijać jeszcze przez parę sekund do czasu połączenia się składników. Gotową piankę bezową przelać na spód wyłożony herbatnikami, wierzch wyrównać. Jeśli polewa czekoladowa już ostygła, to można ją wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić po Ptasim mleczku. Schować Ptasie mleczko do lodówki, by masa się schłodziła i stężała. Składniki na spód: 150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub innych zbożowych, owsianych itp.) 40 g masła, roztopionego Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera - ciastka umieścić w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu połączyć z roztopionym masłem. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką. Masa serowa: 400 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie 500 g pulpy z mango (najlepiej z puszki) 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 130 g cukru pudru 22 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek*) 70 ml zimnej wody 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej * 1 łyżeczka zawsze o pojemności 5 ml  Wszystkie składniki, oprócz śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy. Żelatynę w proszku zalać 70 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia masy serowej, najlepiej przez noc. Ponadto: 150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 1 łyżeczka cukru pudru 1 marakuja ziarenka z 1/4 granata kilka plasterków ze świeżego mango Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na schłodozny sernik. Z marakui wydrążyć pulpę i polać po bitej śmietanie. Posypać ziarenkami granata. Ozdobić wstążkami ze świeżego mango. Smacznego

3

20

Wiosenne sałatki

Truskaweczka_22
Truskaweczka_22 Duuuupo czemu się nie odzywasz ?
MaJe_CzKa222
MaJe_CzKa222 Truskaweczka_22,odezwę się nie długo :))

2

17

Składniki na domowe Ptasie mleczko 9 białek 1 s...

Fashionistka022
Fashionistka022 Można czymś innym zastąpić żelatynę ?
MaJe_CzKa222
MaJe_CzKa222 Fashionistka022, agarem

1

42

Składniki na spód: 150 g ciastek pełnoziarnisty...

dariuha
dariuha Mmm wygląda smakowicie. Chyba wypróbuję ten przepis w przyszły weekend :)

1

52

Składniki • Ciasto na naleśniki: • 2 szklanki m...

1989malinka
1989malinka ciekawy przepis, muszę kiedyś wypróbować, a naleśniki uwielbiam

2

43

Schab po bałkańsku Składniki: ok. 500-600g scha...

ericaaa
ericaaa robiłam i polecam. bardzo smaczne danie.
kaha177
kaha177 Ja też robilam:) do ryżu pyszne.

0

15

///

2

37

,...

czarnawdowa27
czarnawdowa27 ooooo jak uroczo :)
rysiulaa2
rysiulaa2 jak słodko sobie śpi.

3

295

Roladki z kurczakiem, sałatą i majonezem (6 szt...

anatia
anatia Robiłam je kiedyś, są przepyszne :)
ania_2512
ania_2512 czy tylko ja widzę buźkę w środkowej roladce ? :D

0

43

....

0

9

***

0

6

***

2

42

***

keyta1999
keyta1999 piękne tylko dlaczego na każdym z takich zdjęć nie ma dzieci ? to chyba już każdy wie

1

16

***

agusiapiotrus
agusiapiotrus podoba mi się :-D