agusiaof

agusiaof
Moje tablice obserwuje 88 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
PLACEK PO WEGIERSKU Gulasz: 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np.karkówka) 3-4 łyżki mąki 1 litr bulionu z 1 kostki rosołowej 2 duże cebule 2 papryki czerwone 20 dag pieczarek kilka łyżek oleju ząbek czosnku liść laurowy 3-4 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżki papryki słodkiej w proszku szczypta papryki ostrej w proszku (wg uznania) 1 łyżka przecieru pomidorowego pieprz, ew. sól Placki ziemniaczane (na 3 porcje) ok. 1,2 kg ziemniaków 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 cebula sól, pieprz łyżka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: śmietana gęsta 12% koperek surówka np. z kapusty Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Przełożyć na sito i usunąć nadmiar mąki. Na patelni dobrze rozgrzać olej i wrzucić mięso. W garnku zagotować bulion (w niepełnych 4 szklankach wody rozpuścić 1 kostkę rosołową). Do bulionu wrzucić zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu. Wcisnąć również czosnek. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wyparuje z nich woda. Paprykę pokroić w kostkę lub małe paski. Do gulaszu wrzucić paprykę, pieczarki, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieprz. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki. Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę. Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dokładnie wymieszać. Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki. Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki. Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał). Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch posmarować śmietaną i posypać koperkiem. Podawać z surówką np. colesław lub z kapustą kiszoną. Mojito Elderflower Lime Składniki: ćwiartka limonki kilka listków mięty 2 łyżeczki brązowego cukru kruszony lód Somersby Elderflower Lime do dopełnienia Przygotowanie: Do wysokiej szklanki wrzucam ćwiartkę limonki pokrojoną na 3 małe kawałki. Dodaję cukier i mocno ugniatam, żeby wycisnąć z limonki jak najwięcej soku. Dodaję miętę i jeszcze raz przez chwilę ugniatam. Dodaję połowę lodu, mieszam łyżką delikatnie. Dodaję resztę kruszonego lodu (do wysokości ok. 4/5 szklanki) i uzupełniam Somersby Elderflower Lime. KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM 800 g pieczarek 2 cebule oliwa sól, pieprz, słodka papryka 200 g startego sera żółtego naleśniki -> przepis jajo, bułka tarta do panierowania olej do smażenia Zaczynam od usmażenia naleśników, zawijam je folią i odstawiam na czas przyrządzenia farszu, zmiękną i łatwiej się je zwija. Pieczarki kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, to samo robię z pokrojoną w piórka cebulą. Następnie rozdrabniam je za pomocą stojącego blendera lub mielę w maszynce na dużych oczkach. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodka papryką – pamiętając o tym, że farsz powinien być wyrazisty w smaku. Na naleśnikach rozsmarowuję farsz pieczarkowy, posypuję startym serem i zawijam w rulony zamknięte. Panieruję w roztrzepanym jaju i bułce tartej, następnie smażę na złoty kolor.Podaje z czerwonym barszczem lub z sałatka z buraczków. OPONKI SEROWE NAJLEPSZE Składniki: 500 g sera białego półtłustego 500 g mąki pszennej 4 żółtka 120 g cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka spirytusu lub octu 220 ml śmietany 12 % 1 litr oleju lub smalcu (do smażenia) 4 łyżki cukru pudru (do posypania) Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus (ocet), śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklaną koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego! ...

3

230

PLACEK PO WEGIERSKU Gulasz: 1 kg mięsa wołowego...

NaAatalCiaaAaa
NaAatalCiaaAaa zrobilam dzisiaj, przepyszne polecam jak najbardziej :D palce lizac :D
madzia1991
madzia1991 ja również dzisiaj testowałam przepis ;) pyyychaaaaaa :D
kasiais1
kasiais1 a ten gulasz zaklepywac mąka ?

4

116

Mojito Elderflower Lime Składniki: ćwiartka lim...

emaemska
emaemska w tym piwie jest już tyle cukru, że to grzech je jeszcze dosładzać.
fightthis
fightthis ja zamiast piwa dodsje rum :)

5

297

KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM 800 g pie...

ZeNatek
ZeNatek Przepyszne;)
mela9121
mela9121 ja kupuje od mojego wujka polecam krokiety ,,Grot,,
iwonka2010
iwonka2010 ja dodaje jest jeszcze kurczaka

3

42

OPONKI SEROWE NAJLEPSZE Składniki: 500 g sera b...

kinga1617
kinga1617 tak, uwielbiam je! :) przepyszne!
PolaLola31
PolaLola31 moja mama robi pyszne

0

8

...

1

117

;;;;

aga0223
aga0223 a na jak długo do piekarnika i na ile stopni?

1

64

Pomysł na pyszny i szybki obiad!♥

sylwia_33
sylwia_33 O matko ile to ma kalorii I zgaga murowana