aliszja8

Charakter: Osoba zaradcza i twórcza - może być nauczycielem, muzykiem lub literatem. Jest bardzo oddana rodzinie, oszczędna w gospodarowaniu, umie dobrze gotować wyszukane potrawy, które sama degustuje z wielkim apetytem. Umie znaleźć się w towarzystwie
aliszja8
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 warszawa
Sałatka MEKSYKAŃSKA


Składniki:
żółty ser 
fasola czerwona
kukurydza
cebula- por
majonez
sól, pieprz Ciasto Blue Velvet
Forma – okrągła 22 – 23 cm

Składniki

Biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru
barwnik spożywczy
Krem:

500 ml śmietanki tortowej
250 g mascarpone
8 łyżek cukru pudru
Poncz:

sok z 1 cytryny
2 łyżki wódki
3 łyżki cukru
1/3 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie

Biszkopt:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj barwnik i po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier. Wyłącz mikser. Do misy przesiej obie mąki, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej tortownicy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 40 – 45 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości pół metra. Następnie wystudź. Z zimnego biszkoptu zdejmij delikatnie obręcz, oddzielając ją ostrym nożem od ciasta. Z ciasta zdejmij górę, wykorzystasz ją do ozdoby, a resztę biszkoptu przekrój na 3 blaty.

Poncz:

W wodzie rozpuść cukier, dodaj sok z cytryny i alkohol, pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Krem:

Dobrze schłodzoną kremówkę wlej do misy miksera, dodaj mascarpone. Całość ubij na bardzo wysokich obrotach za pomocą schłodzonej końcówki. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder.

Całość:

Pierwszy blat ułóż na paterze, dobrze nasącz ponczem, przełóż kremem i tak samo z kolejnymi blatami. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką i za pomocą szybkich ruchów zrób ozdobne kuleczki na całej powierzchni ciasta. Wstaw do lodówki, by ciasto się schłodziło, a przed podaniem posyp okruszkami pozostałego biszkoptu.

Smacznego :) pierś z kurczaka faszerowane szpinakiem i owinięte ciastem francuskim
Składniki:
6 pojedynczych piersi kurczaka
opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 opakowania ciasta francuskiego
6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego)
4 ząbki czosnku
łyżka masła

sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko

Wykonanie:

Rozmrożony szpinak smażymy na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe.Każdą z piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą (ja użyłam ziarenek smaku)Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy pierś i zawijamy ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę).Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na środkowa półkę do nagrzanego piekarnika do 200 C na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić.

Smacznego Składniki
ciasto czekoladowe:
4 duże jajka
200 ml mleka
170 ml oleju
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej
80 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
krem jagodowy:
500 g serka mascarpone
słoiczek konfitury lub dżemu jagodowego (około 250 g)
dodatkowo:
pół słoiczka konfitury lub dżemu jagodowego
1-2 szklanki jagód
Wykonanie
ciasto czekoladowe:
Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajka roztrzep rózgą, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj razem.
Dodaj cukier i mąkę - wymieszaj łyżką do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wylej ciasto do formy.
Piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na trzy krążki (wybrzuszoną górę ciasta zetnij i pokrusz lub zmiksuj blenderem).
krem:
Mascarpone zmiksuj z konfiturą jagodową.
wykończenie:
Blaty ciasta przełóż kremem jagodowym (pozostaw trochę kremu do posmarowania boków tortu) i posyp jagodami.
Boki tortu posmaruj odłożonym kremem i obsyp okruszkami z pokruszonego ciasta.
Konfiturę jagodową podgrzej krótko i rozrzedzoną posmaruj wierzch tortu.
Udekoruj wierzch jagodami. Jeśli potrzebujecie dość szybkie i efektowne ciasto, to polecam ten przepis. Czas wykonania tego ciasta zajęło mi ok. 30 minut (przygotowałam sobie wcześniej produkty), plus czas wypieku :))). Nazywa się sernik, ale nie oczekujcie, że będzie tak smakował, masa serków, bardziej przypomina mi masę budyniową o konsystencji ptasiego mleczka. Całość oczywiście świetnie smakuje w połączeniu z czekoladowym spodem i czekoladową kruszonką. Przepis znalazłam u Sary, jak również znajdziecie go na tej stronie klik klik, polecam !:).


Składniki na ciasto:



2 ½ szklanki mąki
¾ kostki margaryny - stopić
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 żółtka



Wszystkie składniki razem wyrobić tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.
Składniki na masę serową:

3 serki homogenizowane po 200g
1 szklanka cukru (dałam 0,5 szklanki cukru)
½ kostki margaryny - stopić
1 budyń śmietankowy
2 białka ubite na sztywno

Wykonanie całości:

Blaszkę o średnicy ok. 24 cm, wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą.

Mieszamy razem serki, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy na tortownice na spód, ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą 1/3 ciasta.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i dobrze schłodzić, zanim będziemy kroić :).
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY