alvaro

Twitteromaniaczka poszukująca inspiracji i motywacji do dalszego działania :)
alvaro
Moje tablice obserwuje 163 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
UWAGA! To sphagetti, które eksploduje w ustach ~ Dietetycznie Siostro! SPHAGETTI a`la CARBONARA Składniki na 2 porcje Makaron wybieracie takiego rodzaju jaki możecie aktualnie jeść. U mnie z mąki durum. Suchego około 150g. 5 suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy Jedna nieduża cukinia 60g serka mascarpone 60g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Pieprz, sól, kolendra świeża Ser starty typu chedar lub parmezan - oczywiście według uznania Przygotowanie Makaron gotujemy al dente. Cukinię ścieramy na małych oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone pomidory, dorzucamy cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami kolendry. W miseczce miksujemy serek i jogurt aby się połączyły. Skrobię rozrabiamy w niewielkiej ilości wody (około 2 łyżki). Odcedzony makaron wsypujemy do garnczka, a na niego dajemy zawartość patelni i rozmieszany serek. Mieszamy szybko i podpalamy pod garnczkiem ogień. Teraz nie możemy doprowadzić do wrzenia i wlewamy wodę ze skrobią. Mieszamy energicznie, piprzymy znów do smaku. Tuż przed wrzeniem wyrzucamy całość do dużego półmiska. Gotowe. źródło: dietetyczniesiostro.blogspot.pl Zapiekanka gyros Jest to najlepsza zapiekanka jaką kiedykolwiek jadłam. Przyrządzałam ją już kilkanaście razy o każdej porze roku Składniki: ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki) ok. 300 g piersi z kurczaka 150 g sera żółtego 1 duża cebula 5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych kilka płatów papryki konserwowej 2-3 łyżeczki przyprawy gyros 1-2 łyżki oliwy do smażenia sos: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 12% lub 18% Wykonanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie. Mięso kroję w kostkę, cebulę w piórka i podsmażam z dodatkiem przypraw. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Pyszne placki z kaszy manny! Z malinami to ok 430 kcal :) 4 łyżki kaszy manny, dwa białka, żółtko, proszek do pieczenia, łyżka otrąb, łyżka jogurtu typu greckiego. Kaszę zalałam wrzątkiem do napęcznienienia a białka ubiłam na sztywną pianę. Łazanki z cukinią i pieczarkami 500g cebuli 350g pieczarek 700g cukinii 200g suchego makaronu łazanki olej rzepakowy sól Cebulę cienko siekam. Wrzucam na patelnię z 2 łyżkami oleju solę i podsmażam. Dorzucam posiekane pieczarki i duszę wszystko pod przykryciem aż cebula będzie miękka. Cukinię kroję ze skórą cieniutko i dorzucam do pozostałych warzyw. Kiedy cukinia będzie już przeźroczysta/miękka podkręcam gaz ściągam pokrywkę i mieszając odparowuję nadmiar płynów. Wrzucam ugotowane i odcedzone łazanki, mieszam delikatnie ale dokładnie. Wyłączam gaz i odstawiam pod przykryciem na czas szykowania talerzy. Smacznego pomidorowe naleśniki z serowo - brokułowym farszem . Ciasto: 300 ml soku pomidorowego, 1/2 szklanki wody, mąka pszenna – tyle ile „weźmie” ciasto, 2 jajka, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, sól, 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy. Farsz: 1 mały brokuł, 100 g serka topionego, 1 mały jogurt grecki, 1 czerwona cebula, 1 łyżka masła klarowanego, 7 plastrów dobrego żółtego sera (u mnie cheddar), 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz. W misce wymieszać sok pomidorowy, wodę, jajka – dodać sól, oregano i bazylię, a na koniec olej i mąkę – wymieszać i odstawić na kwadrans. Na suchej i gorącej patelni smażyć kolejno naleśniki (mnie wyszło 7). Usmażone naleśniki przykryć ściereczką. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować je w osolonej wodzie (mają być miękkie). Wystudzone brokuły nieco rozgnieść i wymieszać je z jogurtem, ketchupem, serkiem topionym, zeszkloną na maśle klarowanym cebulą (pokrojoną wcześniej w drobną kostkę), solą i pieprzem. Na każdy naleśnik położyć plaster sera żółtego, a na nim porcje farszu. Naleśniki zwijać jak sajgonki, krokiety lub złożyć w kopertę. By danie nabrało pożądanego smaku, a ser w środku się rozpuścił należy je zapiec – w piekarniku lub na patelni. Gotowe!
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY