aniulka81

aniulka81
Moje tablice obserwuje 2216 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 W___
Krakowskie drożdżówki z serem Przeczytałam ją kilka tygodni temu, a wciąż nie mogę przestać o niej myśleć. Rewelacyjna, wciągająca, emocjonująca. Pokazuje, że życie pisze najpiękniejsze scenariusze. Polecam absolutnie każdemu! :) Może się przydać :) Musiałam się pochwalić:) 13kg w 3 miesiące, lepsza forma i samopoczucie:) chętnie coś doradzę: natalia92457@wp.pl W odniesieniu do grupy docelowej, jaką są najmłodsi – a na taką wskazuje ewidentnie tytuł – metodyka wymagała zdecydowanie innego podejścia, prostszego, ale przy tym wciąż nawiązującego do założeń jogi. Sądziłam, że to niełatwe zadanie, ale jak się okazało, Lorena Pajalunga poradziła sobie z tym bardzo dobrze. Nie od dziś wiadomo, że dzieci uwielbiają na skierowanych do nich kartach publikacji, oglądać różnej maści zwierzęta. I na tym także skupiamy się w książce. Poszczególne figury nawiązują do zwierząt, przypominając je ruchami lub postawą.
aleksa1
Obserwuj

Zszywek: 22 · Obserwują ją: 15

Ostatnio dodane:

Jogurtowy deser na zimno (bez cukru) BBAG Grey Wind plecak worek ... Plecak JNGMB
magdainteria
Polska Obserwuj

Zszywek: 248 · Obserwują ją: 1985

Ostatnio dodane:

... .... Piękne rzęsy ...
Hassen07
(Bousaada)... Obserwuj

Zszywek: 1690 · Obserwują ją: 898

Ostatnio dodane:

::: ...:) Good morning Sweet:*
Yzaba
Obserwuj

Zszywek: 4358 · Obserwują ją: 20577

Ostatnio dodane:

taras w wiejskim stylu basic pump nageldesign aktuelle farben 2019 wisława szymborska bedziemy mijac sie bez gestu
Diores
Zawadzkie Obserwuj

Zszywek: 245 · Obserwują ją: 2610

Ostatnio dodane:

Delikatna i prześwitująca koszulka z grubą koronką w szafirowym kolorze. 
Cienkie ramiączka z możliwością regulacji ułatwiają odpowiednie dopasowanie do sylwetki. W komplecie uwodzicielskie stringi. Ciepły i wygodny szlafrok na jesienne chłody. Z kapturem i wygodnymi kieszeniami znajdziecie na diores.pl 
W różnych kolorach i rozmiarach od S do 10XL W dniach 8-11.10.2019 przy zamówieniu bielizny marki AKCENT na stronach naszego sklepu diores.pl  otrzymujesz 7% rabatu. 
Wpisz w koszyku hasło: Akcent i ciesz się niższą ceną na wyjątkowe produkty. Piękna koszula nocna w wyjątkowym kolorze indygo :) Koronkowe dodatki, miękki i przyjemny w dotyku materiał sprawi że wygodnie wypoczniesz w eleganckim stylu. Całość uzupełniają wyjątkowo atrakcyjnie zdobione plecy. 

Zamów telefonicznie
Telefon: 77 463 95 65 
Kom.+48 509 541 542
basiek333
Obserwuj

Zszywek: 9 · Obserwują ją: 5

Ostatnio dodane:

Chlebek imprezowy z kurczakiem i sosem barbecue...PYSZNOŚCI!!! Składniki na dwa chlebki (dla 8-10 osób): Ciasto na pizze, Sos barbecue, 1 mała czerwona cebula, Duża kulka mozzarelli, Natka pietruszki lub kolendra, Połówka piersi z kurczaka, Na panierkę: mąka, 1 jajko, bułka tarta, sól, mielony czarny pieprz olej do smażenia. Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na pizzę. Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą. Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry. Blachę z piekarnika wykładamy folia aluminiowa i smarujemy ją olejem, lub układamy matę silikonowa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Bo bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia. Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy. Pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z dowolnymi sosami i np. sałatą. podłoga w łazience z kapsli biszkopt:
3 jaja
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka (z górką) ciemnego kakao
4 kopiaste łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek

poncz:
0,5 szklanki wody z sokiem z 1/3 cytryny
1 kopiasta łyżeczka cukru

krem kakaowy:
400 gramów śmietany kremówki
2 kopiaste łyżki kakao
3 kopiaste łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

galaretka wiśniowa:
2 paczuszki galaretki wiśniowej
0.75 litra gorącej wody

masa śmietanowa:
400 gramów śmietanki kremowej 30%
2 łyżki cukru pudru
80 gramów posypki cukrowej kolorowej (pałeczki)
3/4 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

warstwa niebieska:
2 paczki galaretki ametystowej (Wodzisław)
1 litr gorącej wody

kleksy:
200 gramów śmietanki kremowej 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki gorącej wody
reszta kolorowej posypki


Biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek, dosypujemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, potem dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy około minuty, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy do połączenia składników na średnich obrotach miksera.

Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do "suchego patyczka", u mnie około 22 minut. Ciasto schładzamy, odrywamy od papieru (później będzie nam łatwiej kroić) i wkładamy znów z papierem do blaszki. Nasączamy ponczem (dość obficie).

Teraz robimy krem kakaowy.
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder, kakao, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Do schłodzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy, potem wlewamy całość do kremu i miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Krem od razy wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy delikatnie na zastygnięty krem kakaowy. Wkładamy ponownie do lodówki do zastygnięcia.

Teraz zabieramy się za krem śmietanowy.
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy króciutko.
Żelatynę hartujemy jak poprzednio i łączymy z masą śmietanową, wsypujemy cukiereczki,... Oczy carycy ciasto -które nigdy mnie nie zawiodło. Pyszne a na dodatek przyciąga wzrok każdego smakosza.
Składniki na ciasto jasne:

- 6 białek

- 1,5 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka octu

- 1/3 szklanki oleju

 

Składniki na ciasto ciemne:

- 6 żółtek

- 2 jajka

- 6 łyżek cukru

- 4 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

- 1/3 szklanki oleju

 

Składniki na krem budyniowy:

- 1 i 3/4 szklanki mleka

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )

- 2 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- kostka masła

 

Dodatkowo:

- 2 galaretki ( agrestowe )

- opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )

- polewa czekoladowa

- posiekane orzechy do posypania

 

Do na sączenia biszkoptów:

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

- 1/2 szklanki wrzątku

- 1 łyżeczka cukru

 

Ciasto jasne - białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.

Blaszkę 33x23 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.

Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.

Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.

Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.
milusia17
Obserwuj

Zszywek: 27 · Obserwują ją: 10

Ostatnio dodane:

MIŁOŚĆ... Passenger - Let Her Go [Official Video] Samotność Wszystko jest do zdobycia
Martyna_5555
Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 11

Ostatnio dodane:

Raj :) *.* perełka *.* Moje włosy jakiś czas temu :)
KARiTEe
WIEPRZ Obserwuj

Zszywek: 116 · Obserwują ją: 47

Ostatnio dodane:

Tajemniczy las Luksusowa tabliczka aromaterapeutyczna Roślinne wspomnienia misternie zatopione w przykuwającym wzrok lampionie, gdzie światło wydobywa z nich naturalne piękno, tworząc wyjątkową atmosferę, ofiarowując nam delikatność i namiastkę prawdziwej natury w naszym wnętrzu. niezapominajki...
MarTyna_97
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 68 · Obserwują ją: 124

Ostatnio dodane:

... Na sto procent, albo wcale...
Puls1968
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 52

Ostatnio dodane:

/// /// /// ///
Dorka145
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

włosy :) czerwona linia-uciąć
Zielona linia-wszyć gumkę
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3596

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
Truskaweczka_22
Wrocław/Zielona Góra Obserwuj

Zszywek: 10302 · Obserwują ją: 57285

Ostatnio dodane:

❤️ ✨ Idealny poranek :)
Katarzyna9306
Obserwuj

Zszywek: 15210 · Obserwują ją: 4290

Ostatnio dodane:

*** *** *** ***
Venge
lilia Obserwuj

Zszywek: 186 · Obserwują ją: 670

Ostatnio dodane:

Owoce morza
1 miska Krewetek
Produkty
1 łyżka Bazyli
7 Ząbków czosnku
Makaron i ziarna
 makaron Penne
Dodatki i przyprawy
1/8 łyżeczki Papryki
1/4  papryki czerwonej
1/2 łyżeczki soli
Olej i ocet
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały słoik Pomidorów suszonych 
Nabiał
1 szklanka sera Mozzarella
Płyny
1/2 szklanki Zarezerwowanej gotowanej wody makaronowej Jesienno-zimowe połączenie! Ciepłe i na pewno do wypróbowania. Dajcie znać jak się podoba i czy taki styl się Wam podoba!? <3 Piękne, wracające do mody spodnie. Elegancja Francja! Fajne połączenie i zawsze pasujące! <3 nowy zakup
Kindzi
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 52

Ostatnio dodane:

...
ryba151079
Rotterdam Obserwuj

Zszywek: 82 · Obserwują ją: 309

Ostatnio dodane:

na co komu płytki ;) na co komu płytki ;) Organizacja na przetwory. Pomysł mega! jak można to zrobić ? - jakieś pomysły ? *.*
Paulinaa3
zamosc Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

#1 Dzień Babci, przede wszystkim kojarzy mi się z babcią. Moją babcią. To osoba, która kocha nas bardziej niż my siebie samych. Poświęciłaby dla nas wszystko. Jednak my czasem nie potrafimy tego dostrzec. To całkiem normalne. W dzisiejszych czasach każdy goni za karierą, pieniędzmi, marzeniami, często nie doceniając tego, co ma. A babcia to największy skarb. I w tak szczególnym dniu - Dniu Babci - powinna być jeszcze bardziej doceniana. Gdyby nie ona, nigdy by nas nie było. Gdyby nie jej miłość i wychowanie, nie bylibyśmy tym, kim jesteśmy teraz. Dziękuję Babciu!
sajgonka16
Manchester Obserwuj

Zszywek: 49 · Obserwują ją: 235

Ostatnio dodane:

Biała róża Jak z bajki... ... Z koncertu
Lady37a
Obserwuj

Zszywek: 519 · Obserwują ją: 49

Ostatnio dodane:

SOS na zniszczone paznokcie? Wy tez macie taki problem zimą... Jak zrobić domową maseczkę na zniszczone paznokcie? 1.Zetrzyj ogórek i jabłko na tarce. Użyj do tego drobnych oczek. 2.Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do powstałej w kroku poprzednim papki. 3.Teraz zanurz palce w maseczce. Wystarczy, jeśli zamoczysz tylko paznokcie. Trzymaj je w niej przez około 15-20 minut. Po tym czasie na pewno zauważysz efekt. 4.Maseczka działa naprawdę skutecznie. Produkty w niej zawarte dzięki swoim właściwościom znacznie polepszają kondycję i wygląd naszych paznokci. Sok z ogórka wzmacnia strukturę paznokci i nadaje im połysk. Sok z cytryny jest szczególnie korzystny w przypadku miękkich, łamliwych i rozdwajających się paznokci. Wyraźnie utwardza płytkę paznokcia, dzięki czemu paznokcie nie łamią się i nie rozdwajają. Dodatkowo wygładza on paznokcie i nadaje im zdrowy blask. Jabłko również posiada właściwości, które wzmacniają nasze paznokcie. Rozświetla je oraz przyspiesza proces ich regeneracji. Dzięki zawartości dużej ilości pektyn bardzo dobrze nawilża paznokcie i dłonie. Pasta pomidorowa do chleba ciasto z dojrzałych bananów 10 dziwnych, ale zarazem bardzo zdrowych porad, dzięki którym poczujesz się o niebo lepiej
ewcia2412
Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Fit placuszki z cukinii i marchwi Kurczak z makaronem w sosie koperkowo-czosnkowym Zapiekane naleśniki z szynką i pieczarkami

Składniki na 8 sztuk:

CIASTO NALEŚNIKOWE:
2 pełne szklanki* mąki
2 szklanki* mleka
2 jajka
szczypta soli
FARSZ:
8 dużych plastrów szynki
1/2 kg pieczarek
2 łyżki masła
ok. 100 ml śmietanki 18%
100g startego sera żółtego
sól, pieprz, ostra mielona papryka

* szklanka o pojemności 250 ml







NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Odstawić na 10-15 minut, by mąka napęczniała. Usmażyć cienkie naleśniki (smażyć z obu stron na złoto).
FARSZ:
Pieczarki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pieczarki, posolić, smażyć aż do odparowania wody z grzybów. Przyprawić pieprzem. Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki śmietanki i 2 łyżki startego sera. Dokładnie wszystko wymieszać. Farsz zdjąć z ognia, odstawić do lekkiego wystudzenia.
Na każdy naleśnik położyć plaster szynki, na to rozsmarować trochę farszu pieczarkowego. Zwinąć w rulon.
Naczynie do zapiekania wysmarować śmietanką (ja robiłam to pędzelkiem kuchennym. Jeśli nie masz pędzelka, po prostu wylej trochę śmietanki na dno). Naleśniki ułożyć dość ciasno obok siebie (jeśli masz małe naczynie do zapiekania, ułóż jedne na drugich, smarując pomiędzy śmietanką i posypując serem). Wierzch naleśników posmarować śmietanką i posypać resztą żółtego sera. Oprószyć solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach.   



Lekka zapiekanka brokułowa z camembertem
100 g brokułów
50 g cukinii
30 g żytniego makaronu razowego
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1/4 czerwonej papryki
1 jajko
1 łyżka chudego serka kanapkowego lub homogenizowanego
1 łyżka utartego sera typu camembert (użyłam sera o niskiej zawartości tłuszczu)
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli + sól do gotowania
1 łyżeczka suszonej bazylii

Brokuły wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy przez 4 minuty.
Makaron gotujemy aldente. 

Cukinie kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, cebule siekamy w kostkę.

Warzywa oraz makaron łączymy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego,
następnie w kubeczku roztrzepujemy jajko z serkiem, przyprawami oraz utartym
camembertem, dodajemy również utarta na dużych oczkach tarki czerwoną paprykę
i całość wylewamy na wcześniej włożoną do naczynia zawartość.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Adrienette
lubuskie, pl ❤ Obserwuj

Zszywek: 6949 · Obserwują ją: 29285

Ostatnio dodane:

Nie wiem czy chciałabym wiedzieć ile te schody kosztowały ^^ Kogut Nie tylko pieski i kotki są śliczne. DOMOWE SMOOTHIE: 15 Pysznych i Zdrowych Przepisów
Kamcin
Obserwuj

Zszywek: 71 · Obserwują ją: 420

Ostatnio dodane:

... Atak!! Takie tam spanie Co tam masz??
asiorek1998
Katowice Obserwuj

Zszywek: 5359 · Obserwują ją: 2292

Ostatnio dodane:

Racuchy drożdżowe z serem Ciasto z musem czekoladowym i wafelkami Breathtaking <3 Mallorca raj dla dzieci;>
malakalaq
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 5162 · Obserwują ją: 27356

Ostatnio dodane:

Ryż na Obiad: TOP 12 Pysznych Przepisów na Dania z Ryżem Świąteczne Paznokcie – TOP 20+ Magicznych Inspiracji na Świąteczny Manicure Brokatowe Paznokcie – TOP 20+ Modnych Inspiracji na Paznokcie Zdobione Brokatem 10 Najlepszych Przepisów na Pyszne Ciasto Orzechowe
SOPSI
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 192 · Obserwują ją: 1349

Ostatnio dodane:

Realizacja sukni wieczorowej Realizacja sukni wieczorowej w odcieniu beżowym z chabrowymi aplikacjami Czas pokazać moją prace od podszewki Indywidualny projekt sukni wieczorowej w odcieniu beżowym z chabrowymi aplikacjami
madzik962
Poznań Obserwuj

Zszywek: 5897 · Obserwują ją: 5589

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
DeJadzia
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 3020 · Obserwują ją: 376

Ostatnio dodane:

... ... Prosty sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm):

Spód:

430 g ciemnych ciastek typu oreo
130 g miękkiego masła

Masa serowa:

250 g półtłustego twarogu
200 g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
3 tabliczki białej czekolady (300 g)

Dodatkowo:

200 g malin (lub czerwonych porzeczek)

Przygotowanie:

1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników.

2. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. Wstawić tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.

3. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.

4. Twaróg zmielić, np. w malakserze, wymieszać dokładnie z mascarpone, dodać roztopioną białą czekoladę i ponownie wymieszać.

5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, do śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać.

6. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wierzch udekorować świeżymi malinami lub owocami czerwonej porzeczki. Domowa nutella - po niej napewno nie przytyjesz

2 szklanki orzechów laskowych - upieczonych
2 łyżeczki kakao w proszku
2 łyżeczki oleju rzepakowego
3-4 łyżeczki stevia
1/3 szklanki mleczka kokosowego
1 szklanka gorzkiej czekolady (bez cukru!) - stopiona

Przygotowanie:
Jeżeli masz pod ręką tylko świeże orzechy, rozgrzej piekarnik do ok. 300°
i piecz je przez 10 - 15 minut, aż zbrązowieją.
Jeżeli kupiłaś już upieczone, przejdź do następnego etapu.
Orzechy i cukier miksuj w blenderze na gładki krem.
Roztop czekoladę w rondelku i połącz w orzechami.
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Możesz dodać więcej cukru, lub mleczka kokosowego.
xxMociaxx
Obserwuj

Zszywek: 332 · Obserwują ją: 468

Ostatnio dodane:

... ... Życie jest ironiczne! ...
ona70
włocławek Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

Peinado Nudo Corazón Celta / Celtic Heart Knot Hairstyle / Кельтский узел kok cudeńko :) ...
bezTomka
Obserwuj

Zszywek: 30 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

...:) koszyczek na drobiazgi, który sama zrobiłam:)
Jeśli szukacie więcej inspiracj... dekoracja z szyszek śuper myśl!
natalia123ta
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 55

Ostatnio dodane:

adidas moje fajne etui piękne tapety arbuz
aahdda
Obserwuj

Zszywek: 21 · Obserwują ją: 25

Ostatnio dodane:

Szwarcwaldzki sernik świąteczny

Składniki na spód:

    150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
    40 g masła, w temperaturze pokojowej  lub roztopionego

Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:

    200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
    200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    50 g cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    14 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) lub 3,5 listki żelatyny
    1/4 szklanki wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz kremówki).

Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.

W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*

W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Stopniowo dodawać ją do masy serowej z żelatyną i wymieszać  delikatnie szpatułką.

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

Ponadto

    2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500 ml wrzacej wody (o połowę mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu galaretek)
    300 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)

Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.

Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Makowiec :) Szybki i prosty na kruchym cieście! Ciasto jak na pizzę, a mięso jak na mielone Paszteciki z miesem : Składniki na ok. 40 sztuk:  300 g mąki + 50 g do podsypania kostka masła (200 g) 1 jajko ½ łyżeczki soli 100 g gęstej, kwaśnej śmietany  Nadzienie:  ok. 0,5 kg mięsa (np. łopatka) 2 cebule ząbek czosnku sól, pieprz  majeranek Vegeta lub włoszczyzna olej do smażenia  Dodatkowo:  1 jajko  Sposób przygotowania:  Mięso ugotować z dodatkiem Vegety lub warzyw, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę majeranku. (Wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w pióra, następnie podsmażyć na oleju, z dodatkiem doli pieprzu i majeranku. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić maszynką. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem. Mąkę zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę, aby nie było jasnych plamek z masła bądź śmietany. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.) Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. Można na górze posypać ulubionymi ziołami. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Smacznego.
kajka_faweks
Obserwuj

Zszywek: 653 · Obserwują ją: 588

Ostatnio dodane:

Prośba. Dziekuję Wam za wszystkie podane tytuły. :) Pianki marshmallow z karmelem w czekoladzie ... Wielkie koło przymiotników :) (jaki jesteś, jak się czujesz itp.)
aneczka906
Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 40

Ostatnio dodane:

*.* moje wykonanie *.* 
Makijaż mojee ♥ nasze polskie morze ♡♡
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY