annamagdalena

annamagdalena
Moje tablice obserwuje 806 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 :)
POMARAŃCZOWY CURD (krem pomarańczowy) Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego – Składniki: 250ml wódki 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g) woda (ewentualnie jeśli wolicie słabsze likiery) likier mleczny Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego – Wykonanie: Mleko skondensowane włożyć do garnuszka, zalać wodą (Puszka powinna być cała zakryta wodą. Jeśli w trakcie gotowania część wody wyparuje, to należy ją dolewać). Gotować mleko przez ok. 2-2,5h. Ostudzić puszkę (inaczej może wybuchnąć i cała kuchnia będzie w mleku skondensowanym ;) ). Do blendera wlać 250ml wódki, dodać ugotowane i ostudzone mleko skondensowane, zblendować. Przelać do butelki, schłodzić w lodówce :) Można pić od razu :) ... Składniki (na 3-4 porcje) - 80 dag suchego twarogu (użyłam półtłustego) - 8 dag masła - 3 jajka - 10 dag kaszy manny - 3 dag mąki pszennej - sól - kwaśna śmietana 18% do polania i cukier kryształ do posypania Twaróg zemleć i dobrze utrzeć dodając miękkie masło, jajka, mannę, mąkę oraz sól (ucierałam krótko mikserem tak, żeby w ser dobrze wmieszać jajka, a potem wyrabiałam już ręcznie). Formować nieduże knedle i wkładać na osolony wrzątek. Gotować aż knedle wypłyną do góry i jeszcze chwilkę. Podawać gorące, polane śmietaną i posypane cukrem. Można też polać je bułką tartą zrumienioną na maśle i również posypać cukrem. ...
marieta99
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

modny płaszcz o szlafrokowym kroju w kolorze fioletowym. trendy wiosna 2018 . to będzie hit link do butów w komentarzu poniżej
polandi
Jelenia Góra Obserwuj

Zszywek: 459 · Obserwują ją: 3371

Ostatnio dodane:

Czarne buty z uszami króliczka Slip on z uszami króliczka Leanna Beżowe buty damskie Calliope Szaro oliwkowe buty mokasyny Callie
kicia2805
Chodzież Obserwuj

Zszywek: 520 · Obserwują ją: 3482

Ostatnio dodane:

Wiśniowe orzeźwienie! Czeska wiśnia - ciasto bez pieczenia Raj dla podniebienia! ... ... ...
aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20703 · Obserwują ją: 40114

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie
drzem7
Obserwuj

Zszywek: 88 · Obserwują ją: 18

Ostatnio dodane:

Bella •◘• nowhere asdfghj
removed-dominika1998
Tarnowskie Góry I... Obserwuj

Zszywek: 24 · Obserwują ją: 0

madzik1313
Dolnyśląsk Obserwuj

Zszywek: 52 · Obserwują ją: 100

Ostatnio dodane:

Ciasteczka jaglane z orzechami i gorzką czekoladą bez cukru. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Ogony syren z Magictail.com :3 Domowa nutella - bez czekolady i cukru "Przepis na pyszną, zdrową i tanią nutellę domową. Świetna alternatywa dla wegan i osób na diecie - ma tylko 200 kcal w 100g (sklepowa nutella ma 530 kcal).Polecam na śniadanie, deser lub przekąskę. Najlepsza na świeżej bułce z truskawkami. DIY. Smacznego (;" Kliknij w zdjęcie! ;) : )
Ineza
Przeworsk Obserwuj

Zszywek: 94 · Obserwują ją: 62

Ostatnio dodane:

... .;) ... Czasem słońce czasem deszcz
anusiek20
Włoszczowa Obserwuj

Zszywek: 127658 · Obserwują ją: 8058

Ostatnio dodane:

Serowo-ziemniaczane kule z sosem ... ... Onion soup
basia57
Obserwuj

Zszywek: 835 · Obserwują ją: 1828

Ostatnio dodane:

Sernik chałwowy bez pieczenia 

Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, na większą tortownicę należy wykorzystać większą ilość składników.

MASA SEROWA
10 okrągłych biszkoptów
0,5 szklanki śmietanki 30%
0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
250g chałwy waniliowej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody

POLEWA CHAŁWOWA
150ml śmietanki 30%
200g chałwy waniliowej

tłuszcz do wysmarowania formy 
Wykonanie:

- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)
- w 0,5 szklanki śmietanki 30% moczyć biszkopty i układać w tortownicy, część z nich kruszyć na mniejsze kawałki i wypełniać nimi luki między już ułożonymi biszkoptami
- chałwę pokruszyć na drobniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać do niej śmietankę, w której moczyliśmy biszkopty, łyżką wymieszać chałwę ze śmietanką
- masę chałwową rozdrobnić blenderem, robić to przez kilka minut do momentu powstania jednolitej, ciągnącej masy
- twaróg przełożyć do miski, miksować, stopniowo dodając masę chałwową
- do powstałej masy dodać cukier puder (najlepiej przed dodaniem spróbować masę, gdyż chałwa nada już pewną słodycz i od naszych preferencji może zależeć ilość cukru, jaką dodamy), zmiksować
- żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki zimnej wody, wstawić ją na 15-20 sekund do kuchenki mikrofalowej, ponownie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny
- do ciepłej żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy serowej, za każdym razem dokładnie mieszając, to zahartuje żelatynę i pozwoli uniknąć powstania w masie grudek ze zbyt szybko zastygłej żelatyny
- żelatynę stopniowo wlewać do masy, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy
- masę wylać na biszkopty, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na 1-2 godziny
- chałwę rozkruszyć i zalać śmietanką, podgrzewać do lekkiego zgęstnienia (należy uważać, by masa się nie przypaliła), mieszając doprowadzić do rozpuszczenia chałwy
- jeśli chałwa nie do końca się rozpuściła, po zdjęciu z ognia rozdrobnić ją przy pomocy blendera
- polewę pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas lekko mieszając
- ostudzoną polewę wylać na wierzch schłodzonego sernika, całość schłodzić ponownie w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
Sernik chałwowy ładnie prezentuje się na talerzu dzięki równej, błyszczącej warstwie polewy w kolorze chałwy. Jest ona lekko ciągnąca, sernik należy więc kroić delikatnie, najlepiej podawać schłodzony, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć spływać po... Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką – przepis CIASTO MARCHEWKOWE, KTÓRE ZAWSZE WYCHODZI :) Rożki z mięsem mielonym  Składniki  Rożki waflowe  50dkg mielonej łopatki wieprzowej  1 marchewka  1 cebula  2 łyżki gęstej śmietany 18 %  2 łyżki bułki tartej  natka pietruszki  sól,pieprz, vegeta, dowolne przyprawy  Do panierowania:  2 jajka, 1 łyżka mąki  bułka tarta  olej do smażenia  Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle,dodać do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażyć. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać usmażoną cebulę z marchewką,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,przyprawy i wymieszać. Masą mięsną nadziać rożki waflowe. Panierować najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony. Doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno z sosem czosnkowym.