biedroneczka1993

biedroneczka1993
Moje tablice obserwuje 853 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Kraków
SERNIK CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY 



Składniki na spód:
160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
40 g masła, roztopionego
Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera - ciastka umieszczamy w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzamy mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu łączymy z roztopionym masłem.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką. Odstawić do lodówki.
Masa serowa:
300 ml śmietany kremówki 36%
200 g czekoladek Terry's 
500 g serka kremowego typu philadelphia, schłodzonego
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Wsypać czekoladki Terry's, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady (w razie konieczności przetrzeć przez sitko by sos czekoladowy był jednolity, bez grudek). Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, ubijając po każdym dodaniu. Ubijać do powstania jednolitej masy serowej, nie dłużej.
Masę serową przełożyć na schłodzony spód, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całowitego stężenia, najlepiej na całą noc. 
Polewa czekoladowa:
80 g mlecznej czekolady, posiekanej
40 ml śmietany kremówki 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Wsypać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady (w razie konieczności przetrzeć przez sitko by sos czekoladowy był jednolity, bez grudek). Poczekać chwilę, do lekkiego zgęstnienia.
Dodatkowo:
150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżeczka cukru pudru
czekoladki Terry's do ozdoby
Sernik uwolnić z tortownicy i polać polewą czekoladową, odstawić do lodówki do zgęstnienia. 
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Udekorować sernik wyciskając bitą śmietanę z rękawa cukierniczego zakończonego tylką z wciętą gwiazdką np. Wilton 1M. Ozdobić czekoladkami.
Przechowywać w lodówce. BABECZKI CZEKOLADOWE Z SYROPEM KAWOWYM

Rewelacyjnie sprawdzają się przy podwieczorkowej kawie :)

Składniki na 12 sztuk:
50 g kakao
200 g miałkiego brązowego cukru np. muscovado
125 ml wrzącej wody
85 g deserowej czekolady, posiekanej
2 żółtka, z dużych jajek
30 g zmielonych migdałów
50 g mąki orkiszowej razowej
4 białka, z dużych jajek
Wszystkie składniki powinny być w tempraturze pokojowej.
Do naczynia przesiać kakao, dodać cukier i wrzątek. Wymieszać do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W razie konieczności przetrzeć przez sitko. 
Do sosu czekoladowego dodać 2 żółtka, natychmiast wymieszać rózgą kuchenną. Dodać migdały, mąkę i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu ubić białka. Dodać je do ciasta czekoladowego, w 3 turach, delikatnie wymieszać w celu rozluźnienia struktury ciasta. 
Formę na muffiny (standardową, na 12 sztuk) wysmarować masłem i oprószyć maką pszenną; nadmiar mąki strzepać. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy gniazda w formie. 
Piec w temperaturze 160ºC przez 18 - 20 minut. Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać, następnie każdą babeczkę podważyć nożem, wyjąć z formy, przestudzić.
Przed podaniem polać syropem kawowym.
Syrop kawowy:
140 g miałkiego brązowego cukru np. muscovado
160 ml wody
1 łyżka kawy instant w proszku
Cukier i wodę umieścić w małym ganuszku. Zagotować i gotować bez przykrycia przez około 15 - 20 minut do zgęstnienia syropu (pamiętając, że syrop gęstnieje również podczas studzenia). Pod sam koniec dodać kawę i wymieszać. Przestudzić. TARTA CZEKOLADOWA Z MUSEM MLECZNEJ CZEKOLADY I MALINAMI 

Tarta jest idealna na okres letni, mało wytrawna - to raczej słodka wersja dla łasuchów 
Składniki na spód:
300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (tzw. markizy czekoladowe)
50 g mlecznej czekolady, połamanej i roztopionej
50 g masła, roztopionego
350 g malin
Wszystkie składniki (oprócz malin) włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy ciasteczkowej.
Przygotować formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy dolnej 22 cm, górnej 26 cm i wysokości 5 cm (forma jest wysoka, można więc wykorzystać tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć jej boki ciasteczkami do 3,5 cm wysokości). Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, lekko uklepać i wyrównać. Na dnie ułożyć maliny, dość blisko od siebie - ale nie ściśle, grzbietami do góry. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.
Składniki na mus z mlecznej czekolady:
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
200 g mlecznej czekolady, posiekanej
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
2 łyżki likieru Amaretto
1 łyżeczka żelatyny w proszku lub 1 listek żelatyny
Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. 
180 ml śmietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać likier amaretto, obie czekolady, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia, sos czekoladowy powinien być wystudzony do temperatury pokojowej lecz powinien pozostać płynny.
W misie miksera ubić resztę śmietany kremówki, na sztywno. 
Stopniowo, w 3 turach dodawać do ubitej kremówki sos czekoladowy, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia.
Tak przygotowany mus czekoladowy przelać na spód tarty i na maliny. Schodzić przez noc w lodówce.
Kolejnego dnia tartę wyjąć z formy, podawać z dodatkowymi malinami na wierzchu.
Przechowywać w lodówce. SERNIK Z MUSEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

Składniki na spód:
140 g herbatników typu 'petitki'
50 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
skórka otarta z 1 cytryny (umytej i wyparzonej)
3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 45 - 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej.
Mus cytrynowy:
400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2,5 listka żelatyny
7 - 8 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
odrobina (na czubku ostrza noża) żółtego barwnika spożywczego (użyłam Wiltona 'lemon'); niekoniecznie
Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Wymieszać z sokiem cytrynowym.
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i cukier puder. W miarę ubijania dodawać barwnik obserwując kolor śmietany. Ubić do sztywności. Sok cytrynowy z żelatyną wymieszać z 3 łyżkami bitej śmietany. Następnie taki wymieszany sok dodać do reszty ubitej śmietany, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, do wymieszania się składników. Skosztować - jeśli mus jest zbyt kwaśny dodać cukru pudru i delikatnie wymiesza... KAKAOWE BROWNIE

Mocno czekoladowe ciasto idealne na jesienną chandrę! :)

Składniki:
120 g masła
pół szklanki kakao
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże lub 3 małe jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
pół szklanki posiekanych orzechów pekan lub włoskich lub chocolate chips/posiekanej czekolady
Uwaga: szklanka ma pojemność 250 ml. Kakao do wypieków to zawsze ciemne, naturalne kakao.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić w garnuszku, przestudzić. Przelać do naczynia i wymieszać z kakao przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać cukier, wanilię i wymieszać. Dodać lekko roztrzepane jajka (nie ubijamy!) i wymieszać do połączenia. Do mieszaniny przesiać mąkę, sól i wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać posiekane orzechy lub czekoladę i wymieszać.
Formę o wymiarach 28 x 18 cm (lub trochę mniejszą) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 20 - 22 minut. Można sprawdzić patyczkiem - nie powinno być na nim śladów surowego ciasta, ale nie piec zbyt długo by nie wysuszyć brownie. Wyjąć, wystudzić.
aduchowa_ada
Jastrzębie-Zdrój Obserwuj

Zszywek: 141 · Obserwują ją: 1303

Ostatnio dodane:

posiadam ;) posiadam ;) posiadam całą serie ;) posiadam ;)
zuzka94
@#$ ! Obserwuj

Zszywek: 1200 · Obserwują ją: 131

Ostatnio dodane:

xxx Możesz przeżyć życie w pierwszym, drugim lub trzecim pomysł na ... "Każdy kij ma dwa końce ",mając na myśli
Tili
Kraków Obserwuj

Zszywek: 5875 · Obserwują ją: 25509

Ostatnio dodane:

Pomysł na smaczny obiad :) #przepis #ziemniaki Ciasto Caffe latte na zimno #pianka #słodkosci Placuszki z młodą kapustą #kapusta #przepisy Makaron zapiekany z kurczakiem, cukinią, papryką i porem [klik]
lily93
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 0

mloda39
Poddębice Obserwuj

Zszywek: 5150 · Obserwują ją: 14926

Ostatnio dodane:

5 MOICH ULUBIONYCH FIT SŁODYCZY, które nie zrujnują ci diety Jak jeść mniej słodyczy? Moje triki | Codziennie Fit STARTER 1  - łatwy trening dla POCZĄTKUJĄCYCH, BEZ KONDYCJI. Trening w domu | Codziennie Fit DEBIUT -  prosty trening dla początkujących bez kondycji! Dasz radę! | Codziennie Fit
Walkiria
. Obserwuj

Zszywek: 816 · Obserwują ją: 1916

Ostatnio dodane:

... ... Uroczo xxx
milcia
Łódź Obserwuj

Zszywek: 5376 · Obserwują ją: 25783

Ostatnio dodane:

268 267/ Oliver Szilagyi 266/ Gene Ginno Alducente 265
cloudlet3
stw Obserwuj

Zszywek: 657 · Obserwują ją: 3504

Ostatnio dodane:

QUESADILLA

Składniki: 
-placki tortilli, 
-ser żółty, 
-pierś z kurczaka, 
-brokuły. 


Ser ścierany na tarce, kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy i doprawiamy, brokuły kroimy i gotujemy. Wszystkie składniki układamy na placku tortilli (można polać sosem) i przykrywamy drugą tortillą.  Grillujemy z obu stron, aż placki staną się chrupiące.  

Podawać ciepłe z sosem ;) kreatywny sposób na bluzę ;) DIY: Square Pillow Gift Box Tutorial Odrywany chlebek ziołowo serowy