brynhilda

brynhilda
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Markowa
Warstwowa sałatka z kurczakiem, serem feta i słonecznikiem  Składniki: - 500 g fileta z kurczaka,  - 4 pomidory, - kostka sera typu feta, - 300 g słonecznika, - 200 g jogurtu naturalnego, - 2, 3 ząbki czosnku, - 2, 3 łyżeczki przyprawy gyros,   Słonecznik prażymy na złoto na teflonie - często mieszamy aby się nie przypalił. Gotowy przekładamy na talerzyk aż do wystygnięcia. Na tej samej patelni smażymy pierś z kurczaka pokrojoną w kosteczkę i przyprawioną gyrosem, również pozostawiamy do ostygnięcia. Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych oraz pestek i kroimy w kostkę, ser typu feta również w kostkę. Jogurt łączymy z czosnkiem.  Wszystkie produkty układamy warstwowo. Na dno naczynia pomidory, następnie ser typu feta, pierś z kurczaka, słonecznik. Każdą warstwę delikatnie polewamy sosem czosnkowym.  Sałatkę przed podaniem wstawiamy do lodówki na około. 30 minut. ... Przepis
Szarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką waniliową bezą.

Składniki:
5 jabłek
cynamon
cukier waniliowy

na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej
100 g masła zimnego
20 g cukru
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki wody

na bezę: 4 białka
110 g cukru pudru
1 łyżka budyniu waniliowego

Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ucierać ciasto mikserem, dodając w czasie mieszania wodę. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy. 
Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. 
Okrągła formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie i bokach. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i łyżkę budyniu. 
Na cieście rozłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, wyrównać je i pokryć przygotowaną pianą. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż piana się zrumieni.