calypso

calypso
Moje tablice obserwuje 17 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Ciasteczka z niespodzianką, z krówką. Grzanki czosnkowe, polecam posypane mozzarella lub parmezanem Bułeczki z czosnkiem
Składniki na 12 bułeczek:

400 g mąki pszennej chlebowej
20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g masła, roztopionego
Ponadto na posmarowanie:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Nadzienie:

60 g miękkiego masła
4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (wg mnie stanowczo zbyt mało, dodałam 5, ale kolejnym razem dodam z 8 :)
2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)
Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać  w to miejsce nadzienie.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe. Domowa pizza Capriciosa Przepis na 20 sztuk:
1 łyżka żelatyny
1 szklanka cukru (około 200g)
150 ml zimnej wody
1 łyżka soku wiśniowego
niewielka ilość oleju rzepakowego
Żelatynę wsypać do miski, dodać do niej 60mlzimnej wody i dokładnie wymieszać. w niewielkim rondelku zagotować pozostałą wodę, dodać do niej cukier. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, często mieszać.
Przygotować ręczny mikser. Napęczniałą żelatynę spulchnić widelcem, włączyć mikser na średnie obroty. Cienką strużką wlać do żelatyny syrop cukrowy. Miksować przez 20 minut, po 10 minutach wlać syrop wiśniowy.
Niewielki pojemnik (o wymiarach 20cm na 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Odstawić masę na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć pianki na oprószony cukrem pudrem blat i pokroić w zgrabne kostki
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY