cilka

cilka
Moje tablice obserwuje 1 osoba Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
LAZANIA Składniki: 50 dag mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka) 1 cebula 2 marchewki 1 ząbek czosnku 2 świeże pomidory 100 ml dowolnego bulionu (może być z kostki) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego bazylia (u mnie suszona) sól, pieprz, cukier olej Dodatkowo: makaron do lazanii 25 dag tartego sera żółtego Sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 600 ml mleka 2 łyżki startego parmezanu (pominęłam) szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Cebulę siekamy drobno, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa podsmażamy razem chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i przeciśnięty czosnek. Smażymy, aż mięso utraci swój surowy kolor. 2. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa razem z bulionem, solą, pieprzem i cukrem. Dusimy ok 15 minut, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię. 3. W międzyczasie robimy beszamel: roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy ok. minutę. Zdejmujemy z ognia, stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy, by nie porobiły się grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, stawiamy na palnik i gotujemy, aż sos zgęstnieje. 4. Rozgrzewamy piekarnik. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, nakładamy warstwę sosu bolognese, na to kilka kleksów sosu beszamelowego, posypać serem i wyłożyć płaty makaronu. Czynność powtarzamy tak, aby były 3 warstwy makaronu, a na wierzch wykładamy warstwę sosu beszamelowego i całość posypujemy żółtym serem. 6. Wstawić do piekarnika na około 30-40 minut, do mome...