coma305

coma305
Moje tablice obserwuje 96 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Gdańsk
Najlepsza domowa pomidorowa z bazylią i macierzanką oraz jogurtem kozim z LaVieClairPolska Koktajl z tofu jedwabistego,banana,kakao i kokosa a do tego fajna książka. Haftowany renifer. Chatka Baby Jagi vel chatka Puchatka. chałwowo-kakaowa z musem malinowym. Choker jelonek z kryształkami
ilciaila
opole Obserwuj

Zszywek: 8049 · Obserwują ją: 2988

Ostatnio dodane:

... Kuchnia  #black #wood ... ...
szaa
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Ciasto:

* 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku

* 4 jajka

* 2 szklanki mąki krupczatki

* 1 i 1/3 szklanki oleju

* 1 pełna szklanka cukru

* 3 łyżeczki proszku do pieczenia

(Szklanki o pojemności 250 ml)

Krem:

* 500 ml kremówki

* 500 g mascarpone

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 1,5 szklanki jagód

* 2 szklanki malin

Dodatkowo:

* jagody i maliny do dekoracji

Rozmrożony szpinak przekładamy na gęste sito i mocno odciskamy z wody. Szpinak łączymy z połową oleju i miksujemy przy pomocy malaksera (lub blendera), aby go jeszcze bardziej rozdrobnić.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 7 minut), a następnie - cały czas miksując - dodajemy masę szpinakową oraz pozostały olej. Kiedy składniki się połączą dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (dodatkowo lekko go natłuszczając). Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc.

Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty - pierwszy od góry może być cieńszy niż dwa pozostałe, ponieważ jego należy skruszyć.

Płynną kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do chwili powstania gęstego (znacznie gęściejszego niż sama bita śmietana) kremu, z którego odkładamy 4 łyżki, a do pozostałego w misce dodajemy maliny oraz jagody i delikatnie mieszamy łyżką. (Zbyt długo ubijany krem może się zwarzyć podobnie jak sama śmietana, więc kiedy tylko uzyskamy odpowiednią konsystencję, należy zaprzestać miksowania).

Krem z owocami dzielimy na 2 części i przekładamy nim ciasto. Odłożonym wcześniej kremem smarujemy boki ciasta, a następnie całość posypujemy pokruszonym ciastem.

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy świeżymi owocami.

Smacznego :) Taras prowansalski
dzusi
Chojnice Obserwuj

Zszywek: 636 · Obserwują ją: 2033

Ostatnio dodane:

Tani pomysł na ozdoby na choinkę Dekoracja świąteczna w domu dwupoziomowym Bałwanki z kapsli FIT PRALINKI? Potrzebujecie...
anusiek20
Włoszczowa Obserwuj

Zszywek: 127658 · Obserwują ją: 8052

Ostatnio dodane:

Serowo-ziemniaczane kule z sosem ... ... Onion soup
ana92725
Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 10

Ostatnio dodane:

... ... ... Snickers na herbatnikach
Bea1344
Lublin Obserwuj

Zszywek: 2998 · Obserwują ją: 1108

Ostatnio dodane:

Pyszna sałatka warstwowa Hot -dog Brownie parfait Na 4 słoiczki po 250 ml Ciasto: 80 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa i krem śmietankowy: 120 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% Zaczynamy od ciasta. Masło roztapiamy z cukrem. Kiedy lekko przestygnie, dodajemy do niego jajka i mleko. Roztrzepujemy. Mąkę, kakao i sól przesiewamy. Dodajemy do nich miksturę jajeczną i wszystko razem mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach ok.20×20 cm i pieczemy 20-25 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu kroimy w drobną kostkę lub rwiemy na kawałeczki. Ponownie topimy masło ze zwykłym cukrem. Dodajemy do niego mleko, 1 łyżeczkę ekstraktu i roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z kakao. Dzielimy mieszankę na pół. Jedną połowę dodajemy wraz z olejem do mieszaki maślanej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby możemy dodać mleka. Drugą połowę mieszamy z cukrem pudrem i dosypujemy stopniowo do ubitej na sztywno śmietanki, miksując do połączenia się składników, około minuty. Kiedy wszystkie elementy są gotowe, możemy zabrać się składanie. W słoiczkach lub wysokich naczynkach układamy po kolei: upieczone ciasto, masę, krem śmietankowy i znowu: ciasto, masę, krem. Na wierzchu możemy ułożyć kilka kawałeczków ciasta. Odstawiamy na godzinę i voila – możemy szykować łyżeczkę. <3 Omlet z pieczarkami i szynką puszyste pancakes z nutellą w środku
polandi
Jelenia Góra Obserwuj

Zszywek: 459 · Obserwują ją: 3329

Ostatnio dodane:

Czarne buty z uszami króliczka Slip on z uszami króliczka Leanna Beżowe buty damskie Calliope Szaro oliwkowe buty mokasyny Callie
Kanon
Polska Obserwuj

Zszywek: 19152 · Obserwują ją: 190228

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
LiliandClary
Łowicz Obserwuj

Zszywek: 442 · Obserwują ją: 1967

Ostatnio dodane:

Slicznie <3 Hehe Smutek ❤
magdaciok54321000
Chynów Obserwuj

Zszywek: 1911 · Obserwują ją: 1972

Ostatnio dodane:

Posągi. Żaba w kwiatku. Kostka. Makówka.
kamesia
Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 78

Ostatnio dodane:

Uczesania BOB można układać na kilka sposobów -->> zobacz ... Lambada - pamiętacie ten przebój Kaomy sprzed lat? Gorące rytmy, charakteryst... prosta przekąska qqq
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY