czecylia

czecylia
Moje tablice obserwuje 263 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
box ... ♥ tęcza♥ Handmade ,,,
fea1990
Manchester Obserwuj

Zszywek: 4233 · Obserwują ją: 7506

Ostatnio dodane:

#dom idealny #elegancja #taras#w#formie#oszklenia Super kolory Mega ✨
crane1
Gliwice Obserwuj

Zszywek: 4191 · Obserwują ją: 20763

Ostatnio dodane:

Inspirowane zszywką ❤ fb @najnails zawieszka na papier toaletowy Bardzo przydatne :) Pozy do zdjęć
owca
Lublin Obserwuj

Zszywek: 1145 · Obserwują ją: 2009

Ostatnio dodane:

... Chciałabym tak w moim pokoju świat na dłoni MOJA WYMARZONA?
konwalia
WROCŁAW Obserwuj

Zszywek: 6868 · Obserwują ją: 4256

Ostatnio dodane:

na chłodne dni/3/ na chłodne dni/2/ na chłodne dni/1/ na słuchawki by się nie plątały. jakie słodkie *.* //diy// (ps. Zapraszam na YouTube "kerwetka". Znajdziesz tam DIY i inne ciekawe pomysły)
MartynaBudzyska
Nowy Dwór Obserwuj

Zszywek: 1131 · Obserwują ją: 776

Ostatnio dodane:

Jogurtowiec z truskawkami na zimno Krakowskie drożdżówki z serem Ciasto kinder bueno bez pieczenia Brakuje tylko 'orbit'
marika3333
Obserwuj

Zszywek: 143 · Obserwują ją: 153

Ostatnio dodane:

Babeczki Ferrero Rocher pasztet z cukinii z marchewką przepyszny krem cytrynowy, że palce lizać!
 (przepis po kliknięciu w zdjęcie) Placki z dyni
Kropka_
. Obserwuj

Zszywek: 1352 · Obserwują ją: 2919

Ostatnio dodane:

sałatka z kurczakiem, granatem i serem pleśniowym

Składniki (na 4 porcje):

1 pierś z kurczaka (ok. 200 g)
1 opakowanie sera pleśniowego typu lazur (100 g)
pestki z 1/2 dojrzałego owocu granatu
opakowanie różnych sałat (ok. 200 g)
sól, pieprz
ostra papryka w proszku
olej do smażenia

Na dressing:

2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1,5 łyżki soku z cytryny

Kurczaka umyć, pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Usmażyć na patelni. Ostudzić. Do miski wsypać umytą mieszankę sałat. Dodać usmażonego kurczaka i pokrojony w kawałki ser pleśniowy. Owoc granatu przekroić na pół, naciąć nożem wzdłuż błonek, odwrócić go i wybijać nasionka, uderzając w skórkę łyżką. W ten sposób łatwo wydobędziemy pestki. Należy uważać, żeby nie pochlapać przy tym i siebie i ściany :-) Pestki wrzucić do sałaty. Przygotować sos z oleju, miodu, musztardy i soku z cytryny. Polać nim sałatę przed samym podaniem. Wymieszać. Podawać od razu. Szwarcwaldzki sernik świąteczny

Składniki na spód:

    150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
    40 g masła, w temperaturze pokojowej  lub roztopionego

Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:

    200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
    200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    50 g cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    14 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) lub 3,5 listki żelatyny
    1/4 szklanki wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz kremówki).

Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.

W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*

W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Stopniowo dodawać ją do masy serowej z żelatyną i wymieszać  delikatnie szpatułką.

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

Ponadto

    2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500 ml wrzacej wody (o połowę mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu galaretek)
    300 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)

Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.

Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Nie ma większej miłości na świecie, jak miłość Matki do Dziecka. /♥ Dobre cardio, typowo ruchy z bosku. Na całe ciało, nudzisz się? Wypróbuj, co Ci szkodzi? Długo już ćwiczysz? Też wypróbuj, nowy bodziec = lepsze efekty
Zofika
P-ń Obserwuj

Zszywek: 788 · Obserwują ją: 744

Ostatnio dodane:

PIERŚCIEŃ Z NASYZJNIKIEM SUTASZ soutache dostępny na allegro u użytkownika imaginacja7 lub na facebook MS soutache Marta Skrodzka. Ręcznie robione kolczyki - zrób je sama! biało srebrny wianek podstawa w swieta jest gorąca czekolada albo kakao
Olcia888o
Obserwuj

Zszywek: 639 · Obserwują ją: 155

Ostatnio dodane:

... ... ... :))
NOMIK2008
Czechowice-Dziedzice Obserwuj

Zszywek: 2328 · Obserwują ją: 7336

Ostatnio dodane:

piękna :D .... ... Ciekawy pomysł na oryginalne półki
nieuchwytna94
Katowice Obserwuj

Zszywek: 250 · Obserwują ją: 170

Ostatnio dodane:

Czas przygotowania: 30 minut

Czas chłodzenia: 2-3 godziny
Składniki (na 12 porcji) Tiramisu:

400 g podłużnych biszkoptów (ladyfingers; savoiardi)
500 g serka mascarpone
6 jajek (każde umyte i zanurzone na 10 sekund we wrzątku)
2 szklanki posłodzonej kawy
1/2 szklanki cukru + 5 łyżek cukru pudru.
gorzkie kakao
Wykonanie Tiramisu:

Krok 1. Sprawdzamy jaka ilość biszkoptów zmieści się na dnie naczynia i szacujemy, ile warstw uzyskamy. Krem z mascarpone podzielimy na tyle samo części.

Domowe, włoskie tiramisu składa się najczęściej z dwóch warstw biszkoptów i dwóch warstw kremu.

Krok 2. W wysokim naczyniu ucieramy za pomocą miksera elektrycznego żółtka z 5 łyżkami cukru pudru na gładko.

Krok 3. Do żółtek dodajemy ser mascarpone, ucieramy na gładki krem.

Krok 4. Białka ubijamy mikserem elektrycznym (na najniższych obrotach) na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się rozpuści, a piana zgęstnieje i jeszcze bardziej usztywni.

Krok 5. Delikatnie łączymy łyżką pianę z białek z masą żółtkową, aż powstanie krem.

Krok 6. Biszkopty delikatnie namaczamy w kawie i układamy pierwszą warstwę na dnie brytfanny. (Wystarczy przyłożyć biszkopt z obu stron na 1 sekundę do powierzchni kawy; dodatkową wilgoć pochłoną z kremu podczas chłodzenia).

Krok 7. Na wierzch biszkoptów nakładamy pierwszą warstwę kremu, wyrównujemy i posypujemy cienką warstwą kakao przesianego przez sitko.

Krok 8. Układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, kremu, kakao itd... ciasto latte machiato

Składniki:
Biszkopt (forma ok. 24 cm na 28 cm)

4 duże jajka
1 szczypta soli
2/3 szklanki cukru (ja dałam ciut mniej)
2/3 szklanki mąki plus 1,5 łyżki mąki (dla wyrównania ilości w związku z dodaniem kakao do ciasta)
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka miksujemy z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Następnie, dodajemy olej i wodę cały czas miksując. W osobnej misce mieszamy, a następnie przesiewamy mąkę, proszek, sól i kakao. Dodajemy do masy jajecznej i całość mieszamy szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą (mieszamy dosyć dokładnie po dnie, bo sypkie składniki lubią tam osiadać).
Masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam na chwilkę biszkopt, aby gwałtownie nie zaserwować mu niskiej temperatury. Biszkopt studzimy, po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty.
Masa

400 g serków homogenizowanych waniliowych
200 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)


Masło ucieramy z cukrem pudrem na bardzo jasną i puszystą masę (ok. 7-8 minut). Następnie dodajemy serki i mleko w proszku i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.

Poncz

4 kawy espresso
100 ml amaretto

Wszystkie składniki mieszamy i studzimy poncz.

Dodatkowo

1,5 paczki okrągłych biszkoptów
kakao (najlepiej Decomorreno)
Wykonanie
Do formy wkła... bagietka imprezowa


Składniki:
1 bagietka
125 g śmietankowego serka naturalnego
1/2 papryki
1 kiełbaska jałowcowa
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
Z bagietki odkrawamy piętkę i wyjmujemy środek np. za pomocą metalowych szczypiec. Paprykę i kiełbaskę siekamy w drobną kostkę.Do miseczki wykładamy serek, dodajemy posiekaną paprykę, kiełbaskę i zioła. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą nadziewamy bagietkę. Podajemy pokrojoną w grubsze plasterki.
Smacznego! Składniki: 1 szklanka surowego ryżu; 1 szklanka kukurydzy; 1 puszka czarnej fasoli; 1 słoik salsy; 1-1,5 szklanki bulionu z kurczaka; ½ łyżeczki chili w proszku; ½ łyżeczki oregano; 1 podwójna pierś z kurczaka; 1 szklanka tartego sera 2 dymki:) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Odsącz i krótko przepłucz czarną fasolę. Wymieszaj suchy ryż, fasolę, kukurydzę, salsę, bulion z kurczaka, chili w proszku i oregano. Przełóż do naczynia do zapiekania. Pokrój piersi kurczaka na trzy części każda. Włóż kawałki kurczaka, przykryj naczynie, piec przez godzinę. Gdy ryż będzie miękki, posyp serem i zapiec, aż ser się roztopi. Posyp pokrojoną dymką.
madora66
Obserwuj

Zszywek: 102 · Obserwują ją: 214

Ostatnio dodane:

Tort stracciatella z malinami

Składniki na ciasto:

-5 jajek
-250 g jasnego brązowego cukru
-75 g gorzkiej czekolady
-150 g masła
-50 g kakao
-60 ml mocnej kawy
-100 g kwaśnej śmietany
-3 łyżki mleka
-200 g mąki pszennej
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W niedużym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.

W miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko - by nie było grudek. Odstawić.

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą; odłożyć.

W misie miksera ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) z brązowym cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 - 10 minut przystawką do ubijania białek). Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną - zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.

Masa śmietankowa stracciatella z malinami:

-600 ml śmietany kremówki, schlodzonej
-250 g serka mascarpone, schłodzonego
-2 - 3 łyżki cukru pudru
-50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
-ok. 700 g malin

Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.

Dodatkowo:

-1 szklanka mocnej herbaty
-50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach

Jeden z przekrojonych blatów ułożyć na paterze. Nasączyć mocna herbatą (np. pół szklanki na 1 blat). Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Na nim, jedna przy drugiej, poukładać maliny. Przykryć kolejną porcją kremu śmietankowego (1/3). Na krem położyć drugi czekoladowy blat, nasączyć herbatą. Posmarować ostatnią porcją kremu śmietankowego (1/3). Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.

Włożyć do lodówki na 3 godziny.

Smacznego :-) Niektórzy nazywają ten chleb jako zmieniający życie - pieczywo bez mąki.
Powiem jedno, bardzo reguluje przemianę materii, jest smaczny, pożywny. Chleb nie kruszy do się i jest cudowny!

SKŁADNIKI (na jedną keksówkę)
- szklanka ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki migdałów
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szkalnki siemienia lnianego
- 8 łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki pestek dyni
- 1 łyżeczka soli
- 1 kopiasta łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypuję wszystkie składniki, dodaję oliwę, miód i wodę. 
Dokładnie mieszam łyżką kilka minut. Przykrywam i odstawiam na kilka godzin - wszystko musi dokładnie nasiąknąć wodą.
Keksówkę smaruję odrobiną oliwy. Nakładam masę i ściśle ją ugniatam.
Piekę w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. na 40 minut obniżam temperaturę do 150.
Kolejne 30 - 40 minut w 100 stopniach.
Wyłaczamy piekarnik i niech sobie chleb w nim ostygnie.

Nie wolno go kroić, kiedy jest jescze ciepły, będzie się kruszył.Powinien być lekko wilgotny w środku. 
Ja go sobie porcjuje po dwa kawałaki i mrożę, nie byłabym w stanie zjeść go sama w krótkim czasie ;)

Fit Bona Apetita! Malinowa chmurka


 Składniki na ciasto kruche:

    3 żółtka
    30 g cukru pudru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
    150 g mąki pszennej
    100 g masła

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Galaretka z malinami:

    600 g malin (świeżych lub mrożonych)
    3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
    3 szklanki wrzącej wody

Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 

3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Krem śmietankowy z wanilią:

    500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. 

Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Beza z migdałami:

    3 białka, w temperaturze pokojowej
    150 g drobnego cukru do wypieków
    2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
    40 - 50 g płatków migdałów

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papi... Pudełko organizer
MalinowaXMamba
Nibylandia Obserwuj

Zszywek: 5931 · Obserwują ją: 16020

Ostatnio dodane:

Polecam!!! idealne na problemy z wągrami! Blizny, które miałam na policzkach tez bardzo dobrze zostaly zniwelowane! Kupiłam w naturze na promocji za 22,70 :) łazienkaaa ... °.°
ZszywkaPL
Profil oficjalny
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 5761 · Obserwują ją: 2823533

Ostatnio dodane:

Kredyt na zakup domu i inne wydatki. Lepiej gotówkowy czy hipoteczny? Samoopalanie w domowym zaciszu – doradzamy jak uniknąć nieestetycznych plam i zacieków Samoopalanie w domowym zaciszu – doradzamy jak uniknąć nieestetycznych plam i zacieków Zasłony w letnich barwach - przegląd inspiracji.
Szafa
Profil oficjalny
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 6096 · Obserwują go: 2223347

Ostatnio dodane:

Fryzura okolicznościowa ślubna od oazapiekna z 1 września - najlepsze stylizacje i ciuszki Jesień od gretastyl z 1 września - najlepsze stylizacje i ciuszki Khaki parke od gretastyl z 31 sierpnia - najlepsze stylizacje i ciuszki weekendowy luz od iwona48 z 31 sierpnia - najlepsze stylizacje i ciuszki
Nosia
Obserwuj

Zszywek: 3086 · Obserwują ją: 1500

Ostatnio dodane:

Składniki: róża z ciasta francuskiego i jabłek Sylwestrowy wystrój HALLOWEEN :)
DO GÓRY