daniela135

daniela135
Moje tablice obserwuje 1 osoba Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Najlepsza stylizacja z 18 marca: Insp14 od: CrystalStyle ... Najlepsza stylizacja z 16 czerwca: inspira od: EsKa101 ZIMOWA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM
przepis na 2 porcje
250 g łososia (filet)
dwie duże garście roszponki
2 średnie ziemniaki (ugotowane wcześniej)
kawałek cukinii (ok. 10 cm)
6 pieczarek
10 czarnych oliwek
łyżka oliwy z oliwek
przyprawa do ziemniaków
czosnek granulowany
sól morska
świeżo mielony pieprz

Filet z łososia dzielimy na dwie porcje, posypujemy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Smażymy go na patelni grillowej (lub zwykłej, przetartej odrobinką tłuszczu). Przez około siedem minut smażymy go skórą do dołu, po czym obracamy i smażymy z drugiej strony przez dwie minuty. Można wyłączyć gaz i zostawić go jeszcze chwilę na patelni. Ziemniaki, cukinię i pieczarki kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, po czym wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami, dorzucamy cukinię i smażymy kilka minut, mieszając co jakiś czas. W połowie smażenia dorzucamy pieczarki.
Na talerzach rozkładamy roszponkę, delikatnie ją solimy i posypujemy pieprzem. Polewamy odrobiną oliwy. Rozkładamy na niej oliwki, podsmażone ziemniaki z cukinią i filet z łososia. ROLADA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
450 g mrożonego szpinaku
150 - 200 g wędzonego łososia
3 duże jajka (osobno żółtka i białka)
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
200 g serka typu almette
2 łyżki chrzanu
gałka muszkatołowa
świeżo mielony pieprz
sól morska


Szpinak dusimy na maśle przez 10 - 15 minut, aż odparuje woda. W trakcie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy szpinak do przestudzenia. Jeśli używamy szpinaku liściastego, najlepiej będzie zmielić masę blenderem. Gdy masa wystygnie, dodajemy do niej żółtka i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka dodajemy do masy szpinakowej i łączymy łyżką.
Masę rozsmarowujemy na blaszce - ja użyłam blachy piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzając masę na 3/4 jej powierzchni. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 15-20 minut. Wyjmujemy placek i odstawiamy do wystygnięcia. Przekładamy go na folię aluminiową.
Serek mieszamy z chrzanem, można go lekko przyprawić solą i pieprzem. Serek rozsmarowujemy na roladzie, zostawiając pasek na jej brzegu. Układamy na serku wędzonego łososia i zwijamy roladę. Zawijamy ją ciasno w folię i schładzamy w lodówce przynajmniej przez kilka godzin. Najlepsza jest, gdy wyjmiemy ją około godziny przed jedzeniem. Kroimy ją bardzo ostrym nożem.