daruniia91

daruniia91
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
5 średnich młodych ziemniaków
6 małych pieczarek
1 mała czerwona papryczka chilli
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g startego parmezanu
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki suszonego cząbru
pieprz
sól

Przygotowanie:

Ziemniaczki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na równe połówki, układamy w naczyniu żaroodpornym skrapiamy łyżką oliwy, posypujemy cząbrem i solą i wstawiamy na 20 min rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. W czasie gdy ziemniaczki wstępnie się opiekają przygotowujemy aromatyczny farsz. Myjemy pieczarki i kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na 2-3 minuty. Do lekko przyrumienionych pieczarek dodajemy świeżo wyciśnięty czosnek i drobno posiekane cebulę i papryczkę chilli. Składniki pozostawiamy na ogniu 2-3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i tak przygotowany farsz możemy nakładać na lekko podpieczone ziemniaczki. Gotową zapiekankę posypujemy startym parmezanem, doprawiamy pieprzem i ponownie wstawiamy do gorącego piekarnika na 5-10 minut.

Smacznego! !!! Nadziewane łódeczki z czerstwej bułki

1 podłużna bułka (może być czerstwa)
1 jajko
2 łyżki mleka
2 cienkie plasterki żółtego sera
2 cienkie plasterki boczku
2 gałązki świeżej pietruszki
sól i pieprz do smaku

Z bułki wycinamy od góry klin, który posłuży nam za miejsce na farsz. Jajko roztrzepujemy, dodajemy mleko, ser i boczek pokrojone w kosteczkę oraz posiekaną natkę. Wszystko razem mieszamy i wlewamy do wydrążonej bułki. Zapiekamy 25 minut w 180 stopniach (termoobieg). Podajemy na gorąco z ketchupem. Chrupiące pieczarki w serowym cieście Kurczak w sosie curry. Kliknij w zdjęcie i zobacz przepis.