dominisu

dominisu
Moje tablice obserwuje 26 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Sylwester się zbliża ;) ... ... ... ...
luksus
Kraków Obserwuj

Zszywek: 423 · Obserwują ją: 2434

Ostatnio dodane:

Twój przewodnik po luksusie :: ŻYCIE W LUKSUSIE Twój przewodnik po luksusie :: ŻYCIE W LUKSUSIE Twój przewodnik po luksusie :: ŻYCIE W LUKSUSIE Twój przewodnik po luksusie :: ŻYCIE W LUKSUSIE
karioka2
Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 26

Ostatnio dodane:

Zapiekane z parówkami. CIASTO CAPPUCCINO składniki:
·szklanka cukru,
·1 i 1/4 szklanki mąki,
·6 jaj,
·2 łyżki kakao,
·2 łyżeczki proszku do pieczenia,
·krem śmietankowy, np. Gellwe,
·szklanka mleka,
·litr kremówki,
·mleczna czekolada,
·5 łyżek cappucino,
·3 Śmietan - fixy

Sposób wykonania:
Do wysokiego naczynia wbij jaja i wsyp cukier. Ubijaj mikserem przez 15 minut. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao (wymienione składniki uprzednio wymieszane, przesiewaj przez sitko). Całość dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 stopni, przez ok. 40 minut. 

Sposób przyrządzenia kremu:  
Śmietanę ubijaj przez około 3 minuty w wysokim naczyniu. Dodaj śmietan - fixy i cukier puder. Odstaw na kilka minut do lodówki. Krem śmietankowy przygotuj w sposób podany na opakowaniu. Dodaj cappucino. 

Dekoracja ciasta:  
Po upieczeniu odstaw ciasto na pół godziny. Kiedy ostygnie, przekrój na dwie równe części. Przełóż je kremem w kolejności: ciasto + warstwa kremu cappuccino + warstwa śmietany + ciasto. Udekoruj pozostałą śmietaną i wiórkami czekolady. 001 arabeska
biszkopt:
- 5 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
2 łyżki mąki ziem
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka oleju
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki pr do piecz

masa:
- 2 małe czerstwe bułeczki
3 szkl mleka
1/2 szkl cukrucukier waniliowy
10 dag wiórków kokosowych
1 1/2 kostki masła
dżem z czarnej porzeczki

posypka1 łyżka masła
10 dag wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru

białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. wyłożyć do  blaszki i piec w temp. 180c przez ok. 30 min.

bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. odstawić masę do wystygnięcia od czasu do czasu wymieszać łyżką.
masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. ucierać do dokładnego połączenia się składników.

biszkopt przekroić na 2 placki. pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. można zostawić trochę na boki.

przygotować posypkę:
masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. mieszać, aż będzie miała złoty kolor. ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. całość schłodzić w lodówce.

uwagi:
posypka pr...
ewelinagti
Sandomierz Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

piękny! "Krówka" z białej czekolady i masła orzechowego Smażone kulki ziemniaczane

Składniki:

800 g ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki
150 g tartej bułki
gałka muskzatałowa
cukier puder

Ziemniaki obrać, zalać wrzątkiem, osolić, gotować 20 minut, odcedzić, odparować i wycisnąć w prasce do ziemniaków.
Puree z ziemniaków wymieszać z jajkami i mąką. Masę doprawić solą pieprzem, szczyptą gałki muszkatałowej i szczyptą cukru pudru.
Z masy formowac kulki o średnicy 2 cm, obtaczać w bułce tartej i smażyć partiami w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. ciasto bez pieczenia
Składniki
Krem

    500 ml mleka
    2 żółtka
    3 płaskie łyżki mąki pszennej
    3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g masła
    5 łyżek cukru

Pozostałe składniki

    48 maślanych herbatników
    4 banany
    1 galaretka

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania kremu. W tym celu gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy szklankę, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę oraz żółtka i mieszamy bardzo dokładnie. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy do niego pozostałe mleko wraz ze składnikami i energicznie mieszamy. Powinien powstać budyń, który zestawiamy z palnika. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń jest już zimny, ucieramy masło i powoli dodajemy do niego po jednej łyżce budyniu. Powstanie pyszny budyniowy krem. W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Herbatniki układamy w blaszce (po 16 na warstwę). Na herbatniki wykładamy 1/3 kremu, następnie pokrojonego w plasterki banana. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, kolejną warstwą kremu i bananem. Na ostatnią warstwę herbatników wykładamy pozostały krem i dwa banany. Gdy galaretka będzie tężeć, wykładamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego :)
Kofi
Łódź Obserwuj

Zszywek: 24 · Obserwują ją: 12

Ostatnio dodane:

Kokardki ozdoby Kokardka talerzyk banan
gunia01
Obserwuj

Zszywek: 141 · Obserwują ją: 3

Ostatnio dodane:

Cudowna !
Chciałabym taką a wy ?
Widział może ktoś taką do kupienia ? !!! zxc Ciasto jagodowo - jogurtowe

Składniki:

Spód:
biszkopty podłużne lub okrągłe

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć folią spożywczą i ułożyć biszkopty.

Masa jogurtowa:
1200 g jogurtu naturalnego (3 kubki po 400 g)
200 g jagód
4-5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem pudrem, dodać do jogurtu, wymieszać. Następnie dodać ostygniętą żelatynę i całość zmiksować. Masę wylać do formy na biszkopty i wstawić do lodówki, aby stężała.

Galaretka jagodowa:
150 g jagód
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szkl. wody
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody

Żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić i ostudzić. Jagody, cukier, sok z cytryny i wodę zmiksować w blenderze na mus. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Galaretkę wylać na zastygniętą masę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
elaj
Gorzów Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 0