dommy86

dommy86
Moje tablice obserwuje 46 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Warszawa
Coś co zawsze sprawia trudność w j.angielskim :) .., Ćwiczymy :* ... ...
Robczek1
Tam Gdzie Wzrok... Obserwuj

Zszywek: 966 · Obserwują ją: 25389

Ostatnio dodane:

Oglądać razem wschody i zachody słońca. Chwycić. Summer. Nie oszukasz.
Tetay
Polska Obserwuj

Zszywek: 6378 · Obserwują ją: 9668

Ostatnio dodane:

sypialnia pokój flowerbox styl wnętrza pomysły wysokie wnętrza są takie magiczne! Zakochałam się <3 mar
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3630

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
lilka_1512
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 25

Ostatnio dodane:

#glamur#technology
Exclusiveshop66
Obserwuj

Zszywek: 70 · Obserwują ją: 734

Ostatnio dodane:

For Sale ;) FOR SALE ;) S FOR SALE :) FOR SALE ;)
julcia_2002
Obserwuj

Zszywek: 425 · Obserwują ją: 1058

Ostatnio dodane:

zdupcyli po calosci ciezkie powroty moze bongo XD
bmx360
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 232

Ostatnio dodane:

Double
Obserwuj

Zszywek: 16298 · Obserwują ją: 19887

Ostatnio dodane:

xxx <3 <3 <3 *_* A ja nie lubię światła; lubię ciemność, która uwalnia nas od naszych twarzy i od naszych cieni. 
- Marek Hłasko, "Drugie zabicie psa"
kasia90498
Obserwuj

Zszywek: 213 · Obserwują ją: 79

Ostatnio dodane:

*.* ... <3 ...
MillionDollarGirl
Obserwuj

Zszywek: 2837 · Obserwują ją: 2965

Ostatnio dodane:

... Fiolecik;) .... ....