drzwipercepcji_

drzwipercepcji_
Moje tablice obserwuje 997 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
MAXI KING CIASTO 

SKLADNIKI: 
ok. 400 g herbatników, 
1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5 - 3 godziny) 
SKLADNIKI MASY MLECZNEJ: 
1,5 kostki miękkiego masła, 
1 szklanka mleka, 
3/4 szklanki cukru, 
2 łyżeczki cukru waniliowego, 
400 - 500 g mleka w proszku 
SKLADNIKI POLEWY; 
2 czekolady gorzkie, 
1/2 szklanki kremówki, 
150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych) 

WYKONANIE 
Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
 Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). 
Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. 
Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). 
Utrzeć. 
Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała. 
Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników.
Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). 
Wyłożyć ją na herbatniki. 
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. 
Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. 
Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). 
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. ... marynarskie pasiaki stylizacje od aniolekzpieklarodem z 6 kwietnia - najlepsze stylizacje i ciuszki Jabłkowe róże w cieście francuskim

Składniki
2 blaty gotowego ciasta francuskiego
4 jabłka
2 łyżki dżemu morelowego
2 łyżki cukru
1 cytryna (sok)

Sposób przygotowania
Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki na około 10 minut przed przystąpieniem do przygotowywania ciastek. W międzyczasie umyć jabłka, przekroić na połówki i pozbawić gniazd nasiennych. NIE obierać ze skórki! Połówki jabłek pokroić na plasterki o szerokości około 2 mm.
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, zalać sokiem z cytryny, posypać cukrem i zalać wrzątkiem. Rondelek z jabłkami umieścić na palniku i całość doprowadzić jedynie do wrzenia. Owoce odcedcić od soku, którego w żadnym wypadku nie należy wylewać, a wręcz trzeba wypić :)
Ciasto francuskie rozwinąć i rozwałkować do uzyskania odrobinę cieńszego blatu. Każdy z blatów ciasta pokroić na 6 pasków (jak na zdjęciu poniżej).
Ciasto francuskie smarować odrobiną dżemu morelowego i układać plasterki jabłek w taki sposób aby każdy następny plasterek nachodził na połowę poprzedniego. Jabłka mają zostać poukładane na połowie szerokości paska (jak na zdjęciu poniżej).
Jabłka przykryć pozostałą połową ciasta francuskiego, delikatnie przycisnąć i zwijać w rulon. Powstałe różyczki ułożyć w formie do pieczenia muffinów - w ten sposób nie stracą swojego kształtu.
Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Sernik oreo ilovebake.pl

1

10

1756

Batman i Joker <3

mugli
mugli sztuka :-)

1

15

731

*-*

zimna_jak_lod
zimna_jak_lod Nie zapominajmy o Buckym/Sebastianie! <3 Marvel nas zdecydowanie rozpieszcza ;)

2

10

391

...

maghdalen3
maghdalen3 gdzie mogę takie dostać ?
Edxiaxx
Edxiaxx gdzie można kupić te cududa?

1

1

74

Ser Camembert

Niris
Niris doprawdy fascynujące - ser.

0

0

431

///

1

6

346

orcik urodzinowy

sanabela
sanabela owoce kuszą :D

3

23

901

...

kingaboch
kingaboch gdzie znajdę też kożuszek ? ;)
karlajnaaaaaa
karlajnaaaaaa Podbijam pytanie :)

0

0

59

///

2

3

127

spodnie z dziurami ;) kto nosi? ❤

ski22pati
ski22pati właśnie mam na sobie, sama je zrobiłam xd Pozdrawiam ;)
czakinia861
czakinia861 ja tez sama :)

0

0

62

leczo

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY