dziewiona83

Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka,kuchnia to moja odskocznia,która powoli przeradza się w pasję:-)Jestem amatorką w kwestii kuchni i fotografii,piszę prostym językiem, bo ja swojska babka jestem.
dziewiona83
Moje tablice obserwuje 355 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Polska
kokosowy budyń z kaszy manny ••• ... Pyszne Ciasta na Wielkanoc – TOP 15 Przepisów na Domowe Ciasta Wielkanocne purple♡
aDupaRosnie
Lublin Obserwuj

Zszywek: 3056 · Obserwują ją: 897

Ostatnio dodane:

Ciasto Monte na kakaowym biszkopcie Pijana śliwka Kurczak pieczony w piwie Puszyste racuchy z jabłkami
SilverSun93
NewYork Obserwuj

Zszywek: 813 · Obserwują ją: 2448

Ostatnio dodane:

--- --- <333 .......
MaJe_CzKa222
Deutschland Obserwuj

Zszywek: 2315 · Obserwują ją: 17504

Ostatnio dodane:

Chrupiąca Tortilla z Jajkiem, Serem i Szynką Moje  niezastąpione perełki ♥️
Polecam !   



MAKARONOWE MUSZLE Z PIECZARKAMI W POMIDOROWYM SOSIE.

Składniki (na 4 porcje):
- 20 dużych muszli makaronowych

nadzienie:
- 2 szalotki
- 50 g wędzonej szynki
- 250 g pieczarek
- 250 g fety
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2-3 łyżki masła

sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- odrobina pieprzu

- ewentualnie tarty parmezan (u mnie ser grana padano) do posypania



Muszle makaronowe ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.

Przygotowanie farszu:
szalotki drobno posiekać, szynkę i fetę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki.
Szalotki zeszklić na maśle, dodać szynkę i smażyć, mieszając przez ok. 4 minuty. Dodać pieczarki i smażyć, aż powstały sos odparuje. Przestudzić.
Do letniego farszu dodać natkę i fetę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszając, gotować przez 10 minut.


Gotowy sos wlać do żaroodpornej formy.
Ugotowane muszle makaronowe nadziewać przygotowanym farszem i układać w formie z sosem. Całość ewentualnie posypać delikatnie tartym parmezanem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez około 20 minut. ...