edytapszeh

edytapszeh
Moje tablice obserwuje 103 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
hybrydki ŚLUBNY manicure ŚLUBNY manicure hybrydki żel i hybryda Cuccio
poprostupycha
Kraków Obserwuj

Zszywek: 4971 · Obserwują ją: 6736

Ostatnio dodane:

Budyniowe naleśniki Muszle makaronowe z kozim serem i szpinakiem Bananowe placuszki śniadaniowe Naleśniki ze szpinakiem i fetą
anita235
Big City Obserwuj

Zszywek: 3781 · Obserwują ją: 23024

Ostatnio dodane:

... Angielski na Skróty #2 - Gramatyka, zrozumieć czasy ... ...
kawka1
Obserwuj

Zszywek: 1026 · Obserwują ją: 1820

Ostatnio dodane:

Potrzebuję pomocy Proszę o refleksje i przestrogi.... Paszteciki ze szpinakiem i serem feta

Na ciasto:

    mąka pszenna
    2.5 szklanki
    drożdże suche
    7 gramów
    mleko
    1 szklanka
    cukier
    2 łyżki
    masło 82%
    100 gramów
    sól
    1 szczypta
    żółtka
    3 sztuki
    białko
    1 sztuka

Na farsz:
    szpinak mrożony
    300 gramów
    ser feta
    120 gramów
    czosnek
    1 ząbek
    tarta bułka

Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże wymieszać z przesianą mąką, solą i cukrem, a następnie dodać ciepłe mleko oraz żółtka i ponownie, dokładnie wymieszać. Wlać przestudzone masło i mieszać masę łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta, na ok. 60-90 minut. Po upływie tego czasu zamieszać ciasto, wyłożyć je na stolnicę obficie posypaną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm i pokroić na trzy pasy, wzdłuż dłuższego brzegu.

Na każdy pas nałożyć wystudzony farsz, zostawiając nieco odstępu od krawędzi. Jeden z dłuższych brzegów każdego pasa posmarować lekko rozmieszanym białkiem. Złożyć pasy wzdłuż dłuższych brzegów, zawijając jeden brzeg na drugi i pociąć uzyskane roladki na kawałki o szerokości ok. 3-4 cm. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Po lekkim wyrośnięciu posmarować paszteciki białkiem, i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.
    2 łyżki
    sól
    1 szczypta
    pieprz czarny mielony
    2 szczypty
    olej rzepakowy do smażenia
    1 łyżka Zdrowa pasta z jajek i awokado
    jajka
    2 sztuki
    awokado
    1 sztuka
    czosnek
    0.5 ząbki
    sok z cytryny
    1 łyżka
    olej lniany
    1 łyżka
    sól
    0.25 łyżeczki
    pieprz
    3 szczypty



Jajka należy ugotować na twardo.

Awokado przekroić na pół, usunąć z niego pestkę oraz obrać ze skórki. Miąższ przełożyć do miski, dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny.

Całość zblendować na jednolitą masę i doprawić do smaku.

Gotową pastę polać olejem lnianym (olej można również wmieszać do pasty).
Yzaba
Obserwuj

Zszywek: 5374 · Obserwują ją: 35503

Ostatnio dodane:

... fruit cake sony sketch font minal rok zmienilo sie wszystko
malinka1989
opoczno,warszawa Obserwuj

Zszywek: 27144 · Obserwują ją: 15596

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
Claudinita
zakątek Obserwuj

Zszywek: 5209 · Obserwują ją: 52021

Ostatnio dodane:

Świąteczne Dekoracje w Szkle Które Możesz Wykonać Samodzielnie Sernik nowojorski. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Placki z kapusty kiszonej Sałatka tzatziki z kurczakiem



Sałatka tzatziki z kurczakiem – Składniki:
Składniki na sałatkę:
600 g filetów z kurczaka
sól i pieprz do smaku
2-3 czubate łyżeczki papryki słodkiej (do smaku, do zamarynowania kurczaka)
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego (do zamarynowania kurczaka)
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii (do zamarynowania kurczaka)
1 płaska łyżeczka suszonego oregano (do zamarynowania kurczaka)
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do zamarynowania mięsa + 1 łyżka do smażenia
por (biała część) – ok. 75 g
1 puszka kukurydzy – 285g po odsączeniu
1 średnia czerwona cebula – ok. 60 g
3 jajka klasa L
Składniki na sos tzatziki:
300g jogurtu typu greckiego
3 średnie ogórki gruntowe lub ogórek wężowy (200g)
1 ząbek czosnku (lub więcej – wedle uznania)
pół pęczka koperku
10 listków świeżej miety
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku, świeżo mielony
Sałatka tzatziki z kurczakiem – Wykonanie:
Filety z piersi kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, dodać przyprawy do marynaty oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać i odstawić na ok. godzinę (lub dłużej), by mięso przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć kurczaka. Ostudzić.
Pora pokroić w półtalarki, przelać wrzątkiem na sitku, odsączyć.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? Ile gotować?
Przygotować sos wg przepisu -> sos tzatziki
W misce ułożyć warstwy: kurczak, por, kukurydza, sos tzatziki, cebula i jajka. Smacznego!
jagna123
Obserwuj

Zszywek: 515 · Obserwują ją: 1188

Ostatnio dodane:

,,,,,,,,,,,,,, ...... Nalewka z koniczyny

Składniki

świeże kwiaty koniczyny czerwonej ok. 0,5 kg
wódka 1l


Przygotowanie

Do umytego i osuszonego słoja włożyć koniczynę uprzednio oczyszczoną. Zalać wódką i zakręcić słój. Przez 6 tygodni trzymać szczelnie zamkniętą w ciepłym miejscu. Po tym okresie przefiltrować i zlać ponownie do butelek. Zakorkować i odstawić . Korzystać z dobrodziejstw natury najlepiej przez okres ok. pół roku
Rady
Nalewkę można dosłodzić miodem lub cukrem :) Nalewka Jagodowa z Lawendą

Składniki

1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka jagód
4 gałązki lawendy
120 ml spirytusu (wszystko zależy od upodobań smakowych) 

Przygotowanie

Do garnka wrzucamy jagody, dodajemy wodę oraz cukier. Zaczynamy gotować, mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy lawendę. Gotujemy przez 10 min. Po tym czasie wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i czekamy do ostygnięcia naszej mikstury (kilka godzin lub pozostawić na całą noc, wtedy wszystko nabierze intensywniejszego aromatu). Następnie wszystko przelać na sitko i delikatnie wycisnąć cały sok. Do soku dodajemy spirytus oraz łyżkę miąższu jaka pozostała w sitku. Wszystko mieszamy i przelewamy do butelki. Odstawiamy aby nalewka się "przegryzła". Smacznego :)
kwiatka_platka
... Obserwuj

Zszywek: 1472 · Obserwują ją: 7034

Ostatnio dodane:

#paznokcie #klasycznie #Turkusowy Raj #lato #Kaktus #lato #Fit #tiramisu bez jajek
wiki930
Obserwuj

Zszywek: 825 · Obserwują ją: 13069

Ostatnio dodane:

Podoba się komuś??? A moze znudziły Ci się normalne zdjęcia i chciałabyś tchnąć w nie trochę życia?? ..więcej inf udzielę na mailu zapraszam monia.fajna@o2.pl Kiedyś wyobrażałam sobie, że moje życie jest pięciolinią, na której każda chwila zostaje zapisana w postaci odpowiednio dobranych nut. A ja niczym wybitny kompozytor codziennie dopisuję dalszą część bezkresnego utworu. Jedne dźwięki są skoczne i wesołe, inne żałosne i pełne melancholii. Wszystkie razem tworzą niepowtarzalną melodię, którą nuci moje serce.

Jednak kilka dni temu wszystko umilkło, a całość zaczęła przypominać urwany hejnał.



Wydarzenia z przeszłości zmieniły Sarę nie do poznania, odcisnęły piętno na jej poczuciu własnej wartości i zaufaniu do ludzi. Jest teraz pewna, że miłość sprowadza się jedynie do cierpienia. Przynosi ból, łzy i rozczarowanie. Przekonał się o tym także Michał, którego wykorzystała była dziewczyna.

Przypadkowe spotkanie dwóch poranionych dusz uruchamia ciąg niespodziewanych zdarzeń i pozwala im poznać życie na nowo. Budowany od lat mur, którym otaczała się Sara, zaczyna pękać za sprawą opiekuńczego Michała. ​ ZUPA Z CUKINII Z GRZANKAMI Z MASŁEM CZOSNKOWYM

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
600 g cukinii
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
800 ml bulionu drobiowego
1/4 szklanki śmietanki 30%
GRZANKI
bagietka
50 g miękkiego masła
1 ząbek czosnku, starty
szczypta soli morskiej

PRZYGOTOWANIE

W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 2 minuty.
Zalać bulionem i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gotować przez ok. 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu. Zupę zmiksować w stojącym blenderze na krem, pod koniec dodać śmietankę.
Podawać ze szczypiorkiem i grzankami czosnkowymi lub pokruszoną fetą.
GRZANKI Z MASŁEM CZOSNKOWYM
Bagietkę pokroić na kromki, posmarować masłem połączonym z tartym czosnkiem i solą. Zapiekać w piekarniku (temp. 200 st. C lub grill) do zrumienienia, ok. 4 minuty. Autorka bestsellerowej serii Na Zawsze

Nazywam się Jack Sutton. Jestem dyrektorem „Sutton Fashion Magazine”. Miałem świat u stóp. Kariera, góry pieniędzy i piękne kobiety na zawołanie. Sześć małżeństw mojej matki kompletnie zniechęciło mnie do związków. Kobiety to tylko zabawki – takie było moje motto. Wtedy spotkałem Lorelei Flynn - piękną i zupełnie dla mnie nieodpowiednią. Była moją osobistą asystentką i kobietą zamkniętą w sobie. Musiałem odkryć, co kryje się za jej urodą. To było coś, czego nie umiałem wytłumaczyć. Coś wyjątkowego.

Nazywam się Lorelei Flynn. Byłam piętnastą asystentką Jacka Suttona w ciągu roku. Mój chłopak zginął siedem lat temu. Przed śmiercią zostawił mi dar: córeczkę Hope. Moje życie kręciło się tylko wokół niej. Wtedy pojawił się Jack Sutton. Cholernie seksowny kobieciarz. I mój szef. Ta granica nie powinna zostać przekroczona. Ale została przekroczona i mój świat nagle się zmienił. I to mnie przeraża…
klaaudiaa1206
Neverland Obserwuj

Zszywek: 1908 · Obserwują ją: 7282

Ostatnio dodane:

Ciasto knoppers Makaron chow mein z warzywami i kurczakiem przecinek Nalesniki BOUNTY w wersji FIT
laura200
Kielce, Poland Obserwuj

Zszywek: 548 · Obserwują ją: 292

Ostatnio dodane:

Ciasto z rabarbarem i beza Sałatka Hokus Pokus ładnie :) ,,,,
dzusi
Chojnice Obserwuj

Zszywek: 636 · Obserwują ją: 2084

Ostatnio dodane:

Tani pomysł na ozdoby na choinkę Dekoracja świąteczna w domu dwupoziomowym Bałwanki z kapsli FIT PRALINKI? Potrzebujecie...
sylwia2137
Leżajsk Obserwuj

Zszywek: 3465 · Obserwują ją: 17945

Ostatnio dodane:

Majowa truskawka 

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt szpinakowy:

    450 g mrożonego szpinaku
    4 jajka
    1 i 1/4 szklanki cukru
    2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
    300 ml oleju
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

mus truskawkowy:

    1 i 1/2 kg truskawek
    3 galaretki truskawkowe

masa śmietankowa:

    500 ml śmietanki kremówki 30%
    500 g serka mascarpone
    1 galaretka przezroczysta
    150 ml wrzątku


Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. oraz pieczemy około 40 min. do suchego patyczka. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch. Składniki na masę śmietankową dzielimy na pół. Połowę galaretki przezroczystej rozpuszczamy w 75 ml wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. 250 ml dobrze schłodzonej kremówki ubijamy z 250 g serka mascarpone i wolnym strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę przezroczystą. Masę wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia. Potem wykładamy mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Ziemniak -harmonijka -smakuje lepiej niż pizza i jest dużo łatwiejsza w przygotowaniu! | Smaczny.TV


Składniki: 6 ziemniaków 2 łyżki masła orzechowego (lub oliwy z oliwek) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 200 g kiełbasy Chorizo 200 g sosu pomidorowego do pizzy 200 g Mozzarelli 15 g pietruszki 1 łyżka oleju roślinnego ZIELONE KLUSECZKI / KOPYTKA Z KASZY MANNY – przepyszne! kanapki:

Składniki:
Majonez Kanapkowy  
oliwki/ pomidory truskawkowe
czosnek 1 lub ząbki
chrzan 
pieczywo tostowe 
salami 	
sałata 	
pieprz 	do smaku
ser żółty plasterki
można dodać plasterek ogórków korniszonych po miedzy salami





Sposób przygotowania:

    Oliwki drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj, dodaj Majonez i chrzan.
    Dopraw pieprzem.
    Kromki chleba posmaruj pastą, na dwóch rozłożyć plastry salami i sałatę.
        pieczywo tostowe
    Ułóż kanapki z salami na siebie i przykryj chlebem z masą do dołu, dociśnij, zetnij brzegi, zepnij wykałaczkami w rogach i przekrój na cztery porcje.
    Udekoruj oliwkami.
agakostek
Włocławek Obserwuj

Zszywek: 6626 · Obserwują ją: 19921

Ostatnio dodane:

Kurczak w sosie cebulowym Naleśniki z porem, pieczarkami oraz żółtym serem Szarlotka ze śliwkami i bezą
Niesamowite owoce wkroczyły do kuchni. Czyli pieczemy ciasta ze śliwkami. Szarlotka z winną warstwą śliwkową pod puszystą bezą, w oprawie ciasta półkruchego. Na pewno nie raz zrobią Państwo to ciasto. FITBURGERY Z INDYKA I CUKINII
LisekAniek
Ziemia Obserwuj

Zszywek: 3979 · Obserwują ją: 11685

Ostatnio dodane:

bigfish&begonia Kasia Moś & AUKSO – Dziś nie ma takiej wiosny (Official Live Video NOSPR) Monika Urlik - Dla Ciebie (One Mic, One Take) 209 g ciasteczek oreo (19 ciastek) + 3 na posypkę
– 100 g kremowego serka (u mnie Philadelphia)
– 150 g białej czekolady
zjemto
Lublin Obserwuj

Zszywek: 474 · Obserwują ją: 9764

Ostatnio dodane:

Kostka Dacquoise Ciasto Monte z bananami. Przepis zjemto.blog Ciasto "Santoska". Przepis na zjemto.blog Pyszne ciasto bez pieczenia - Krówka z bananami. *.* Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
otka22
Łowicz Obserwuj

Zszywek: 1819 · Obserwują ją: 2627

Ostatnio dodane:

*** *** Ciasto z rurkami bez pieczenia Zapiekana Pierś z Kurczaka na Porach. Danie z serii nie wygląda a smakuje ;-) Propozycja na szybki i smaczny obiad.
elka311
Jasło Obserwuj

Zszywek: 1978 · Obserwują ją: 1352

Ostatnio dodane:

Warto spróbować , dary natury ♡ Harmonogram sprzątania :) Jesienne botki :) Jak długo gotować warzywa?
bettypasja
Piotrków Trybunalski Obserwuj

Zszywek: 1043 · Obserwują ją: 4328

Ostatnio dodane:

Ciasto bez pieczenia 

Tortownica 30,5 x 11,7

650ml wrzącej wody,
2 galaretki malinowe
400g mrożonych malin
1 paczka biszkoptów andante
250g mascarpone
350ml śmietanki 30-36%
3 łyżki cukru pudru
50g bezików
Wanilia
Mięta do ozdoby

Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, dodajemy maliny i czekamy aż delikatnie stężeje. W tortownicy układamy warstwę biszkoptów, przelewamy galaretkę i ponownie układamy biszkopty. Wkładamy do lodówki. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, wanilią oraz mascarpone. Kiedy galaretka stężeje wykładamy ubity krem, ozdabiamy bezikami i miętą. Schładzamy w lodówce Najbardziej chrupiące gofry.

Podana porcja jest na ok. 12-14 gofrów. Ja zawsze robię więcej i często odgrzewam je następnego dnia w gofrownicę. Wtedy są tak chrupiące jak bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeśli chcesz, aby gofry były mniej chrupiące, skrobię zamień na zwykłą mąkę. Gofry nadal będą chrupiące, ale delikatniejsze dla dzieciaków 

Składniki:

330 g mąki pszennej
60 g skrobi ziemniaczanej
440 g wody gazowanej
50 g cukru
1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
110 g oleju 
 

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieram z cukrem, następnie dodaję olej oraz wodę. Mieszam na jednolitą masę. Dodaję skrobię, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Do gotowej masy dodaję ubitą pianę i mieszam delikatnie za pomocą łopatki.
Masę wylewam na mocno rozgrzaną gofrownicę, piekę ok. 6-7 minut.
Studzę na kratce i podaję z ulubionymi dodatkami. GULASZ Z PODUDZI Z INDYKA Z SELEREM NACIOWYM
Jedna porcja około 290 kcal!
Składniki na 3 porcje, ten gulasz zazwyczaj  podaje z ryżem Placki jogurtowe z truskawkami

SKŁADNIKI

 OK. 16 SZTUK

250 g jogurtu greckiego lub naturalnego

2 duże jajka

2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła

2 - 3 łyżki cukru

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

mała szczypta soli

kilka truskawek

PRZYGOTOWANIE

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.

Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).

Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.

Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
MaJe_CzKa222
Deutschland Obserwuj

Zszywek: 2312 · Obserwują ją: 17556

Ostatnio dodane:

Chrupiąca Tortilla z Jajkiem, Serem i Szynką Moje  niezastąpione perełki ♥️
Polecam !   



MAKARONOWE MUSZLE Z PIECZARKAMI W POMIDOROWYM SOSIE.

Składniki (na 4 porcje):
- 20 dużych muszli makaronowych

nadzienie:
- 2 szalotki
- 50 g wędzonej szynki
- 250 g pieczarek
- 250 g fety
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2-3 łyżki masła

sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- odrobina pieprzu

- ewentualnie tarty parmezan (u mnie ser grana padano) do posypania



Muszle makaronowe ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.

Przygotowanie farszu:
szalotki drobno posiekać, szynkę i fetę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki.
Szalotki zeszklić na maśle, dodać szynkę i smażyć, mieszając przez ok. 4 minuty. Dodać pieczarki i smażyć, aż powstały sos odparuje. Przestudzić.
Do letniego farszu dodać natkę i fetę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszając, gotować przez 10 minut.


Gotowy sos wlać do żaroodpornej formy.
Ugotowane muszle makaronowe nadziewać przygotowanym farszem i układać w formie z sosem. Całość ewentualnie posypać delikatnie tartym parmezanem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez około 20 minut. ...
Anita205
Obserwuj

Zszywek: 4771 · Obserwują ją: 122418

Ostatnio dodane:

piernikowy smaczek Domowy makaron Krem budyniowy ...
yenga
Poznań Obserwuj

Zszywek: 461 · Obserwują ją: 1343

Ostatnio dodane:

Fudge marmurkowe - PrzepisSłodkie, klejące, dwukolorowe czekoladki. Łatwe do przygotowania i mocno czekoladowe. Składniki: •150g gorzkiej czekolady •150g białej czekolady •400g słodkiego mleka skondensowanego Sposób przygotowania: 1.Kwadratową formę (o wymiarach 15x 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok. 2.Mleko skondensowane rozlać po połowie do dwóch niedużych garnków. 3.Do jednego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię łyżką. 4.Do drugiego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać na masę z gorzkiej czekolady i wyrównać. 5.Przy pomocy patyczka do szaszłyków (lub widelca) zrobić szlaczek. 2 6.Formę wstawić na co najmniej 8 godz, a najlepiej na całą noc do lodówki. 7.Następnego dnia wyciągnąć masę wraz z papierem z formy. Papier oddzielić od boków czekoladowej masy. Fudge pokroić ostrym nożem w kostkę o wymiarach ok. 2x 2cm. 8.Przechowywane w chłodnym miejscu utrzymują się przez około 2 tygodni. Kurczak w sosie pomidorowym na obiad / Chicken with Smoothie Młoda kapusta przepis :) - przepis ze Smaker.pl

Szybka, smaczna i świetna jako dadatek do drugiego dania :)
Składniki

główka młodej kapusty
Sól
Pieprz
Cebula
Liść laurowy
Koperek
kwaśna śmietana
mąka do zagęszczenia
kiełbasa
olej

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Trzeba pamiętać, że młoda kapusta bardzo zmniejsza swoją objętość. Ja odlewam wodę, kiedy się zagotuje i zalewam kapustę jeszcze raz świeżą. Nie należy przesadzać z wodą, aby kapusta nie była za rzadka.

Kiedy wszystko się zagotuje dodaje sól, pieprz, liść laurowy, pieprz cytrynowy i pozwalam kapuście zmięknąć. w międzyczasie duszę na oleju cebulę, a jeśli zdecydujemy się na wersję nie wegetariańską, to także pokrojona w kostkę kiełbasę. Gotowe wrzucam do garnka z kapustą.

Kapustę można zgęścić łyżką mąki rozmieszaną z zimną wodą, ale nie jest to konieczne. Ja zagęszczam w zależności od ochoty i tego, czy kapusta jest rzadka, czy gęsta sama z siebie. Pod sam koniec dodaję jeszcze posiekany koperek i kwaśną śmietanę.
mysweetworldpl
Bielsko-Biała Obserwuj

Zszywek: 602 · Obserwują ją: 1563

Ostatnio dodane:

marciano Genialny torcik bez pieczenia <3 przepis i wskazówki po kliknięciu w zdjęcie. Prosta beza z kremem jogurtowym i malinami <3 pycha, przepis po kliknięciu w zdjęcie Ptasie mleczko w pucharkach <3 pyszny deser w 5 minut, 
przepis po kliknięciu w zdjęcie
niebieski13
Obserwuj

Zszywek: 8534 · Obserwują ją: 5876

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
adusia3009
Krosno Obserwuj

Zszywek: 11413 · Obserwują ją: 38578

Ostatnio dodane:

Składniki: Spód: * 160 g herbatników, * 1 łyżka cukru pudru, * 80 g masła... Masa serowa: * 1 kg sera, * 300 ml kwaśnej śmietany, * 4 jajka, * 1 szklanka + 2 łyżki cukru, * 1 pełna łyżka mąki, * 2 łyżki soku cytrynowego, * 2 spore garści liści mięty, * 4 krople aromatu miętowego, * opcjonalnie 1 kropla zielonego barwika... Polewa: * 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany, * 2 łyżki cukry pudru... Zmielone herbatniki łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Mieszamy energicznie łyżką aż składniki się połączą i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm dokładnie dociskając. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Jeszcze do zimnego piekarnika wstawiamy płaskie naczynie żaroodporne do którego wlewamy wrzątek. Wody powinno być około 2 cm. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Miętę oraz 2 łyżki cukru miksujemy blenderem a do powstałej pasty dodajemy aromat miętowy i kroplę zielonego barwnika. Ser, śmietanę, jajka, szklankę cukru, mąkę i sok cytrynowy umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy na najwyższych obrotach do chwili połączenia się składników - nie dłużej niż minutę. Masę serową dzielimy na dwie części - do jednej z nich dodajemy miętową pastę i tą część sera miksujemy jeszcze chwilkę, aż mięta połączy się z serem. Na schłodzony spód z herbatników wylewamy na zmianę trochę masy białej i zielonej. Na spód wylewamy najwięcej, a w każdej kolejnej warstwie zmniejszamy ilość masy. Ważne jest, by zawsze masę serową wylewać na środek tortownicy, dzięki czemu przez rozchodzenie się na boki sera utworzy się wzór przypominający zebrę. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy go około 60-70 minut. W chwili wyjmowania wierzch nie powinien być spieczony, a jego konsystencja powinna sugerować, że w środku jest jeszcze półpłynny, ale jeśli dotkniecie powierzchni, na palcu nie powinna pozostać masa serowa. Sernik po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy go do lodówki na całą noc. Na drugi dzień nakładamy na niego polewę powstałą z wymieszania śmietany z cukrem i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa śmietanowa stężeje na serniku zdejmujemy obręcz tortownicy. Waniliowe ptasie mleczko w czekoladzie

Składniki:

200 g serka mascarpone

180 g śmietany 30%

3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej)

ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski

1 torebka cukru waniliowego

100 g czekolady

50 g masła

1 łyżka żelatyny (około 10 g)

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na kilka minut aż napęcznieje. Serek wymieszać łyżką ze śmietaną, wanilią i cukrami i wstawić na gaz. Kiedy masa będzie ciepła dodać żelatynę i mieszać aż się dokładnie rozpuści. Przelać do małej keksówki, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie gotową masę pokroić delikatnie na małe kawałki (mniej więcej 4 x 1,5 cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Obtaczać w niej ptasie mleczko i ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie.

Smacznego! Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów i są ku temu powody. Są pyszne i mają pozytywne działanie dla naszego organizmu. Mandarynki mogą polepszyć stan naszego układu odpornościowego jak również walczą z zapaleniami. Można ich używać w przypadku wielu chorób. Mimo iż zazwyczaj są bez problemu dostępne w najbliższym sklepie, możemy je również samodzielnie hodować w domu. Wbrew pozorom jest to bardzo proste. Aby wyhodować mandarynki w domu potrzebujesz: •	Doniczki średnich rozmiarów, •	Małe kamienie (jako drenaż), •	Torf, •	Piasek, •	Nasiona mandarynek. Nasiona można wyjąć z mandarynek, ale powinny pochodzić z dojrzałych i dorodnych owoców. Po wyjęciu pestek z owocu trzeba je jak najszybciej umieścić w doniczkach, ponieważ bardzo szybko tracą zdolność kiełkowania. Wcześniej warto nasiona lekko porysować żyletką (lub przetrzeć papierem ściernym) – wówczas będą lepiej chłonęły wodę. Aby wykiełkowały, podłoże musi być stale wilgotne, a temperatura stale musi być wyższa niż 25°C. Niestety z reguły nasiona wyjęte z owoców kupionych w sklepie nie dadzą tak dorodnych roślin, jak te pochodzące od profesjonalnych hodowców. Dlatego najlepiej kupić specjalnie wyselekcjonowane, wysokiej jakości nasiona. Sadzenie i uprawa mandarynek: •	Umieść nasiona mandarynek w ziemi (mieszanina torfu i piasku, zmieszanych w proporcji 1:1). Upewnij się, że są dokładnie nią pokryte, ale nie wciskaj ich głęboko w ziemię. •	Zostaw doniczkę w nasłonecznionym miejscu. •	Ziemia w doniczce musi być zawsze lekko wilgotna, ale nie mokra. Dlatego trzeba podlewać regularnie, ale po podlaniu należy wylewać wodę z podstawki. Odpowiednią wilgotność pomoże utrzymać umieszczona na dnie doniczki warstwa drenażowa. •	W pierwszych latach uprawy należy roślinkę przesadzać raz w roku, a później co kilka lat (do doniczki o 2-3 cm szerszej od poprzedniej). •	Wiosną i latem można drzewka cytrusowe zraszać, bo sprzyja to ich wzrostowi. Jednak nigdy nie należy spryskiwać liści nagrzanych przez słońce (mogą pojawić się na nich plamy). •	W pierwszym roku po posadzeniu roślinka w ogóle nie potrzebuje zasilania. W kolejnych latach należy używać specjalnego nawozu dla cytrusów. •	Gdy Twoja roślinka będzie rosnąć, ucinaj uszkodzone lub chore gałęzie. Uwaga! Mandarynek (oraz innych cytrusów) nie można uprawiać w kuchni, w której jest kuchenka gazowa. Opary gazu są dla nich bardzo toksyczne i powodują zamieranie roślinki. Jeśli zrobisz to wszystko, będziesz się cieszyć zdrowymi, wolnymi od pestycydów mand... Co trzeba zrobić, żeby paznokcie rosły szybciej........... Czosnek	.............. Czosnek jest jednym z domowych środków, który w krótkim czasie sprawi, że nasze paznokcie zaczną szybciej rosnąć i będą mniej łamliwe. Jednym z najprostszych sposobów jest rozgniecenie 2 ząbków czosnku i umieszczenie powstałej pasty na paznokciach na dziesięć minut, zabieg wykonuj przez 7 dni. Można również pocierać czosnkiem paznokcie lub umieścić sok z czosnku w lakierze do paznokci (odstawić na tydzień i zastosować go jako bazę). Inną opcją jest zgnieść ząbek czosnku i umieścić go w filiżance wrzątku, gdy mieszanina ostygnie, dodaj łyżkę soku z cytryny, dobrze wymieszaj i moczy w tym preparacie paznokcie. Sok z ogórka	............ Za pomocą sokowirówki uzyskaj sok z połowy obranego ogórka i zanurz paznokcie w nim przez 20 minut,zabieg wykonuj co tydzień. Skrzyp............... Skrzyp jest rośliną leczniczą, której właściwości, przyśpieszają wzrost paznokci i sprawiają, że są one zawsze mocne i elastyczne. Przygotuj napar ze skrzypu, ostudź i zanurzyć paznokcie na 15 minut. Można powtarzać tę procedurę kilka razy w tygodniu w celu uzyskania najlepszych wyników.
milo51
Obserwuj

Zszywek: 773 · Obserwują ją: 3563

Ostatnio dodane:

Schabowe w coli Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym! ... Pyszne, lekkie ciasto, które sprawdzi się na Wielkanoc i inne okazje. Łatwe w wykonani. Uda się każdemu i każdemu będzie smakować
mirabelka91
Bielsko - Biała Obserwuj

Zszywek: 528 · Obserwują ją: 877

Ostatnio dodane:

Big Mac - Rewelacyjna sałatka hamburgerowa, którą JAK DOBRAĆ BIŻUTERIĘ Słodkie zpaomnienie Kopytka zapiekane z papryko...
joannadalmata67
Obserwuj

Zszywek: 7646 · Obserwują ją: 19600

Ostatnio dodane:

Ciasto "Na zimno" siostry Anastazji Rollsy z Tortilli: TOP 10 Najlepszych Przepisów na Pyszne Przekąski Kotlety szwajcarskie TOP 10 Najlepszych Przepisów na Pyszne Rurki z Kremem