ewaklos2

<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://active.macromedia.com/flash6/cabs/swflash.cab#version=6,0,0,0" id="2" width=290 height=140> <param name=movie value="http://ww
ewaklos2
Moje tablice obserwuje 36 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Niemcza
sernik na zimno
skladniki
-wiadereczko serka
-2 budynie
-zelatyna
-mleko
- 1 szkl.cukier
-cukier waniliowy 
-3 łyzki miekkiej margaryny
-2 zółtka
-herbatniki
do dekoracji
-smietana
-sniezka do smietany
-oraz pokruszone herbatniki

sposób przygotowania:
 ugotowac budyn w mniejszej ilosci niz na opakowaniu wraz z zelatyna po ugotowaniu wszystkie skladniki miksujac
blache wyłozyc pergaminem lub wysmarowac jak do pieczenia wylozyc herbatnikami wylac mase serowa znow przełozyc herbatnikami i reszte masy serowej
do dekoracji
ubic smietane ze sniezka udekorowac sernik wedle gustu posypac skruszonymi herbatnikami 
mozna urzyc galaretki do dekoracji Sernik na zimno z herbatnikami ;)

Składniki:
 1 szklanka mleka
 2 łyżki żelatyny
 60 dkg sera białego (najlepszy jest śmietankowy)
 pół margaryny
 1 szklanka cukru
 2 żółtka
 2 cukry waniliowe

Dodatkowo:
 Herbatniki (duża paczka ok. 350 g)
 2 galaretki (według uznania), u mnie są to truskawkowe

 W sezonie polecam dodanie świeżych owoców, takich jak: truskawki, jagody, brzoskwinie, porzeczka itp.

Przygotowanie:
 - w trzech łyżkach zimnej wody rozpuścić dwie łyżki żelatyny
 - zagotować mleko, dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia
 - jeżeli nie mamy sera śmietankowego, tylko zwykły twaróg należy go zmielić. Następnie ser zmiksować z cukrem, miękką margaryną, żółtkami i cukrami waniliowymi przez 8-10 minut na gładką masę.
 - do przygotowanej masy dodać ostudzone mleko z żelatyną i zmiksować do połączenia składników.
 - tortownicę o średnicy 26 cm lub średnią blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć herbatniki, zalać połową przygotowanej masy, ułożyc kolejną warstwę herbatników i wylać resztę.
  *Jeżeli chcemy dodać owoce, to należy ułożyć je na ostatniej warstwie masy. Tak przygotowany sernik włożyć do lodówki.
 -W trzech szklankach wrzącej wody rozpuścić dwie galaretki, włożyć do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na wcześniej przygotowany ser. Włożyć jeszcze raz do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
 Smacznego :) Praliny Rafaello bez pieczenia, bezglutenowe, z kaszy jaglanej
Na Waszych stołach w czasie świąt na pewno będą kusić słodkie, kaloryczne ciasta, ciasteczka, mazurki. Taki jest urok Świąt i jak najbardziej nawet dbając na co dzień o zdrowe odżywianie, w tym czasie można spokojnie pozwolić sobie na małe odstępstwa od swojej diety. Nie zaszkodzi jednak jak pojawi się też nieco zdrowsza słodka przekąska ;) Stąd moja propozycja na wersję Rafaello w nieco zdrowszym wydaniu.





Składniki:
szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
8 łyżek wiórek kokosowych + do obtoczenia
3 banany
2 łyżki ksylitolu/miodu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
migdały

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną należy podprażyć na suchej patelni, przesypać na sito i przepłukać wodą (pozbędziecie się w ten sposób goryczki). Następnie zalać mlekiem, dodać słodzidło i gotować do wchłonięcia całego płynu na małym ogniu.
2. Kiedy kasza będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia, dodajemy wiórki, cynamon, banany,  i mieszamy, najpierw chwilę łyżką a następnie jeszcze ciepłą masę blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do schłodzenia.
3. Po ostygnięciu formujemy z masy kuleczki, do środka dodajemy migdał z obraną wcześniej skórką, i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
4. Odstawiamy na noc albo na kilka godzin do lodówki i gotowe.

Z podanych proporcji wyszło 29 pralinek.

Ale Pyszota! Ciasto jak na babke piaskowa choc nie zupełnie
składniki
-jajko
-cukier pół szkl.
-proszek do pieczenia
-maki 3 szklanki
-pół szklanki oliwy lub margaryny
-aromat dowolny
-woda najlepiej mineralna
-galaretka
sposób przygotowania
wbijamy jajko ucieramy z cukrem stopniowo dodajemy przesiana make z proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami moj piekł wie w temperaturze 170 stop 20 min normaln ie ok 45 min
na wierzch dałam galaretke ale mozna urzyc owocow do galaretki 
zycze sprobowac ja piekłam w normalnej blasze ale mozna w tortownicy lub w formie od babki  
smacznego Grzaniec alpejski Bombardino

    50 ml ajerkoniaku
    50 ml rumu
    100 ml espresso
    bita śmietana
    kakao lub starta czekolada do posypania

Jak?

    Zaparzone esperesso, ajerkoniak i rum mieszamy w wysokiej szklance. Najpierw wlewamy ajerkoniak, później powoli po ściance wlewamy kawę (powinny stworzyć się 3 kolory jak w macchiato ;) a na koniec rum
    Dużą porcję bitej śmietany kładziemy na wierzch i posypujemy dla ozdoby kakao lub czekoladą
    Gotowe i pyszne!
(można przygotować również  bez rumu)