ewelinka20

ewelinka20
Moje tablice obserwuje 300 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Moja propozycja prezentu dla Młodej Pary - ramka "Wasz pierwszy milion" zamiast pieniędzy w kopercie. Inspirowane innymi zszywkami Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową niespodzianka doskonały prezent :D Składniki na około 14 choinek:  230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki domowej przyprawy korzennej szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.  W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy.  Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub całą noc.  Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty.  Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.  Lukier królewski:  4 białka 4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.  Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;-), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :-).  Choineczki nie są duże, każda razem z gwiazdką na szczycie ma około 9 cm wysokości (wszystko zależy od ilości foremek w komplecie).
iruzik
KIELCE Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

,,, Pomysłowe...
asiaklaudiaadamlena
... Obserwuj

Zszywek: 206 · Obserwują ją: 131

Ostatnio dodane:

... kuchnia ... ...
Wweka
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 6

Ostatnio dodane:

kot ___ ___ Tequila [*]
kasia_199022
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 60

Ostatnio dodane:

Jak zrobić wełniana choinkę na Boże Narodzenie (tutorial) Pomysł na FIRANKOWY GADŻET do upięcia! Możesz zrobić go sama i nigdy nie zwiędną!!! 10 min Booty Shaking Waist Workout- Lose inches off your waist by shaking you...
aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20703 · Obserwują ją: 40114

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie
CherryLady50
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 338 · Obserwują ją: 2832

Ostatnio dodane:

co myślicie o takich bluzeczkach??? ;) już niedługo znowu jesień ;( co powiecie na futerko??? (oczywiście sztuczne ;D) ciekawa jestem... co sądzicie o tym ,,nowym trendzie"- bubble nails??? ja nie mogę na nie patrzeć... śliczny kolor ^.^
beaata
Obserwuj

Zszywek: 128 · Obserwują ją: 192

Ostatnio dodane:

.Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym.

.Składniki.
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
3 żółtka
szczypta soli

.Nadzienie.
3 białka
1/2 szklanki cukru
400 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

.Foremka. 26x21 cm, wyłożona pergaminem

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. .Nadzienie.: Ubijamy białka, cały czas ubijając wsypujemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy około 2 minuty. Cienkim strumykiem wlewamy jogurt a gdy masa ładnie się połączy wyłączamy mikser i delikatnie mieszając dodajemy wiórki i proszek. Na spód blaszki wsypujemy około 70% płatków owsianych i mocno dociskamy. Przekładamy nadzienie i posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy 30 minut w 180*C. ...omg!! tak jest!! :))) ale dupcia ;)
Ludzie
... Obserwuj

Zszywek: 201 · Obserwują ją: 33

Ostatnio dodane:

Bałwanek ;) olaf wąż jesien ...
Szalonaaaa
Augustów Obserwuj

Zszywek: 603 · Obserwują ją: 2965

Ostatnio dodane:

... 2  marchewki
2 ząbki czosnku
2  cukinii
2 duże jajka
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki plasterki szalotki (zielone i białe części)
olej roślinny

Podawać z jogurtem Detoks ten zaleca się osobom z dużą nadwagą. Oczywiście te z małą też mogą wypróbować. Nadaje się jako orzeźwiający napój.

A co ma w sobie takiego „odchudzająca woda”, że warto ?

Głównym składnikiem jest oczywiście woda :P, której , jak wiecie,należy pić 2 l dziennie ( naszej wypijamy 0,75 l.) O dobroczynnym działaniu wody wspominałam już tutaj.

Kolejny składnik, ogórek, działa moczopędnie ( czym więcej siusiamy, tym bardziej odpompowujemy swój napuchnięty organizm, tą samą drogą pozbywamy się wielu toksyn, które dostarczyliśmy sobie w śmieciach, które tak namiętnie spożywaliśmy)

Imbir rozgrzewa, ułatwia trawienie, mobilizuje organizm do walki z tłuszczykiem, łagodzi wzdęcia, poprawia krążenie, działa przeciwobrzękowo, pomaga zwalczać cellulit.

Cytryna i limonka poprawiają metabolizm, tłumią apetyt.

Mięta dodaje napojowi smaku, rześkości i pomaga w trawieniu.

 

A do przygotowania naszego detoksonapoju potrzebujemy:

1,5 litra  wody
1/2  długiego lub jeden gruntowy ogórek
1 cytryna
1 limonka
6 plastrów imbiru ( lub łyżeczka w proszku)
2 gałązki mięty


Wszystkie warzywa i owoce myjemy, parzymy i kroimy w plastry razem ze skórką. W skórce zawarte jest mnóstwo dobra, nie zapominajcie o tym!



Do dzbanka wrzucamy miętę ( całe gałązki), pokrojony imbir, cytrynę, ogórka i limonkę.

Lekko ugniatamy łyżką, aby puściły trochę soku.

Zalewamy wodą.


Wstawiamy na noc do lodówki.

Pijemy 3 szklanki dziennie. Jedną po przebudzeniu, drugą w ciągu dnia, trzecią po ostatnim posiłku ( około 3 h przed pójściem spać).

Z naszej porcji wychodzi 6 szklanek. Dwa dni kuracji.

 

Kurację stosujemy nie dłużej niż 4 tygodnie. Pijemy codziennie przez siedem dni, następnie robimy dzienne przerwy i pijemy co drugi dzień, po dwa dni. Może powtórzyć po kilku miesiącach.

No to zdrówko. Wiosna z semilac :)
weri0408
Obserwuj

Zszywek: 53 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

ciasto bez pieczenia Ciasto Zemsta Teściowej ćwiczymy Ciasto princessa z karmelem
espe_ranza
Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Producent koszy z kartonów i sznurka. Świetny pomysł. Duże kosze są tak drogie też francuskie ? ZIEMNIAKI PIECZONE Z CZOSNKIEM,
ROZMARYNEM I TYMIANKIEM

Porcja dla 2 osób:
•4 średnie ziemniaki
•główka czosnku
•masło
•suszony tymianek i rozmaryn
•sól



Ziemniaki umyć, obrać z łupinek i naciąć w poprzek tak, by ich do końca nie poprzekrajać.

Obrać 5 ząbków czosnku i pokroić je w cienkie plasterki. Między półplasertki ziemniaków delikatnie włożyć plasterki czosnku i masło, wszystkie ziemniaki włożyć do przykrywanej brytfanny, posmarować z wierzchu masłem i oprószyć przyprawą i solą. Resztę nieobranych ząbków czosnku włożyć między ziemniaki w brytfannie. Wstawić przykryte naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20-25 minut.

Ziemniaki będą gotowe, kiedy będą równomiernie zarumienione i oczywiście miękkie. Hmm...
gosssiia
Obserwuj

Zszywek: 253 · Obserwują ją: 44

Ostatnio dodane:

Jak przygotować meksykańską quesadillę z szarpaną wieprzowiną, serem cheddar i sosem barbecue? Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną po włosku i na ostro Parówki w cieście francuskim.
majokaka
Obserwuj

Zszywek: 705 · Obserwują ją: 202

Ostatnio dodane:

... ozdoba na choinkę pasta ze slonecznika i suszonych pomidorów ...
scarabaeus
Obserwuj

Zszywek: 31 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Stromboli to rodzaj zawijanej pizzy, w sieci można znaleźć różne sposoby jej zawijania ja użyłem moim zdaniem ten najbardziej ładnie wyglądający w wianek.Sam pomysł na taki zawijany wypiek pochodzi nie z Włoch lecz z Stanów Zjednoczonych. Podstawą jest ciasto dokładnie takie same jak do pizzy. Składniki do nadzienia można samemu zmienić. Ciasto Marlenka :D SKLADNIKI Ciasto miodowe: 600g mąki pszennej 120g masła 3 łyżki płynnego miodu 250g cukru pudru 1 łyżka sody oczyszczonej 1 łyżka octu 2 jajka Masa budyniowa: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (u mnie 400g) 250g masła 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na 500ml mleka) 500ml mleka 2 łyżki cukru Do dekoracji: posiekane orzechy (u mnie włoskie) czekolada (u mnie 100g czekolady mlecznej) Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez ok. 2,5 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować ciasto. Masło przełożyć do garnka. Dodać miód i cukier puder. Ogrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. (Masa będzie miała kolor jasno- żółty). W międzyczasie rozpuścić sodę w occie. Dodać do garnka i dalej ogrzewać masę, ciągle mieszając. Gdy masa zmieni kolor na pomarańczowy, ściągnąć garnek z pieca. Masę pozostawić na 5 min, aby lekko ostygła, mieszając ją od czasu do czasu. Następnie dodać po kolei po jednym jajku, mieszając trzepaczką. (Masa zmieni kolor na brązowy). Od tego momentu należy kolejne etapy wykonywać w miarę szybko, ponieważ im masa cieplejsza tym łatwiej się z nią pracuje. Do masy dodawać stopniowo mąkę, mieszając łyżką. Gdy masa zrobi się tak gęsta, że trudno będzie dalej mieszać łyżką, należy przełożyć ją na blat i zagnieść z resztą mąki na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na sześć równych części. Każdą część po kolei rozwałkować jak najcieniej, na papierze do pieczenia, na prostokąt. Ciasto jest lekko klejące, dlatego podczas wałkowania należy posypywać wałek mąką. (U mnie rozwałkowane blaty miały rozmiar 25 na 30cm. Czekające na swoją kolej kawałki ciasta powinny być dobrze przykryte, aby utrzymywały temperaturę i nie obsychały. Można przykryć je np. dużym garnkiem). Tak przygotowane blaty piec po kolei w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) przez ok. 5 min. na ciemno- złoty kolor. (Piekłam 6- 7 min.). Każdy blat zaraz po wyciągnięciu z piekarnika wyrównać, przycinając nożykiem (u mnie na prostokąt 25x 30cm), a resztki ciasta odłożyć na bok. (Ciasto po upieczeniu jest miękkie, a gdy wystygnie to stwardnieje). Blaty pozostawić na papierze do pieczenia do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie ściągnąć papier. Resztki ciasta pozostałe po wyrównaniu blatów zmiksować na piasek lub przełożyć do wo... Niektórzy nazywają ten chleb jako zmieniający życie - pieczywo bez mąki. Powiem jedno, bardzo reguluje przemianę materii, jest smaczny, pożywny. Chleb nie kruszy do się i jest cudowny! SKŁADNIKI (na jedną keksówkę) - szklanka ziaren słonecznika - 1/2 szklanki migdałów - 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych - 3/4 szkalnki siemienia lnianego - 8 łyżek zmielonego siemienia lnianego - 3 łyżki pestek dyni - 1 łyżeczka soli - 1 kopiasta łyżka miodu - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 i 1/2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE Do miski wsypuję wszystkie składniki, dodaję oliwę, miód i wodę. Dokładnie mieszam łyżką kilka minut. Przykrywam i odstawiam na kilka godzin - wszystko musi dokładnie nasiąknąć wodą. Keksówkę smaruję odrobiną oliwy. Nakładam masę i ściśle ją ugniatam. Piekę w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. na 40 minut obniżam temperaturę do 150. Kolejne 30 - 40 minut w 100 stopniach. Wyłaczamy piekarnik i niech sobie chleb w nim ostygnie. Nie wolno go kroić, kiedy jest jescze ciepły, będzie się kruszył.Powinien być lekko wilgotny w środku. Ja go sobie porcjuje po dwa kawałaki i mrożę, nie byłabym w stanie zjeść go sama w krótkim czasie ;) Fit Bona Apetita! 200 g herbatników Degistive pokruszonych 100 g masła (3 - 4 oz) 100 g gorzkiej czekolady (3 -4 oz) 3 łyżki Nutelli 3 duże banany pokrojone w krążki 1 puszka masy kajmakowej ( ok 14 oz Dulce de leche) 250 ml śmietany kremówki 36% ( 9 oz) 250 g serka kremowego ( 9 oz) 5 łyżek cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady ( 3 oz) starta na wiórki Rozpuść czekoladę gorzką z masłem na małym ogniu. Wylej czekoladę na pokruszone herbatniki, dodaj Nutellę i dokładnie wymieszaj. Wyłóż okruchami czekoladowymi dno formy 20x20 (ok) lub tortownicę o podobnym wymiarze. Wstaw ciasto do lodówki. Krem karmelowy powinien być gęsty ale lekko płynny - jeżeli nie jest, to podgrzej go do momentu, aż uzyskasz półpłynną konsystencję. Wylej karmel na ciasto. Na tym połóż plasterki bananów ściśle jeden obok drugiego. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Gdy już będzie gęsta i puszysta dodaj ser i dokładnie połącz składniki. Wyłóż masę serowo-śmietankową na banany. Na wierzch ciasta zetrzyj mleczną czekoladę i wstaw ciasto do lodówki na parę godzin - wszystko powinno się "przegryźć" po ok 12 godz., ale mnie jeszcze nie zdarzyło się aż tak długo czekać :)
sylwia19881
Montauban... Obserwuj

Zszywek: 104 · Obserwują ją: 53

Ostatnio dodane:

Sernik z czekoladowym musem na spodzie z ciasteczek Oreo Lekkie kokosowe ,,ptasie mleczko'' Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Zapiekane tortille z kurczakiem
moni89
Sosnowiec, Poland Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

Koperty otwórz gdy..., kreatywny prezent poprawiający humor ;) DIY
Zocha
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 20

Ostatnio dodane:

Riko
edytaha74
Obserwuj

Zszywek: 37 · Obserwują ją: 27

Ostatnio dodane:

Do miseczki wsypać: Pełna garść ryżu, później dodać trochę mąki oraz ocet jabłkowy. Dodać kilka łyżek miodu mieszamy wraz z octem jabłkowym ryżem i mąką do uzyskania gęstej pasty. Jeżeli pęknięcia są bardzo głębokie, dodać łyżkę oliwy z oliwek. Moczyć stopy przez 20 minut i delikatnie masować pastą którą zrobiliśmy;) Domowy PEDICURE... Doprowadzamy stopy i paznokcie do porzadku domowym sposobem! Żeby doprowadzić paznokcie i skórę stóp do porządku nie potrzeba zestawu pilniczków, nożyczek, pumeksów i maseczek - wystarczy 0,5l wody, 0,25l octu i miska. Po 20 minutach moczenia nóżek paznokcie są bialutkie, stópki czyściutkie i gotowe do peelingu, po którym smaruję je olejkiem, wazeliną lub masłem shea. Ocet działa też grzybobójczo, co jest dodatkowym atutem jeśli chodzi o pielęgnację stóp. Podobno jest skutecznym lekiem w leczeniu grzybicy skóry! Najlepszym (i najzdrowszym) octem pielęgnacyjnym jest ocet jabłkowy. Po wymieszaniu z jakimkolwiek olejkiem (nawet z olejem rzepakowym, w równych proporcjach) ujędrnia skórę całego ciała. Można dodawać do kąpieli, wcierać mieszaninę w dłonie do wchłonięcia. Według Michała Tombaka mieszanka oleju słonecznikowego z odrobiną octu leczy egzemy. Czysty ocet w kontakcie z raną może przysporzyć dużo bólu, więc lepiej tego unikać ;) Ocet zabija grzyby, więc używam go do sprzątania łazienki, gdzie ciepłe i wilgotne środowisko sprzyja rozwijaniu się grzybów i bakterii. W rozcieńczonym occie płuczę także akcesoria do włosów, tj. szczotki, grzebienie, opaski, spinki, nożyczki itp. na stół dżefko
ada285
Kraków Obserwuj

Zszywek: 84 · Obserwują ją: 1241

Ostatnio dodane:

Składniki: 

Ciasto: 

120 ml letniego mleka 
1 łyżka miodu 
7 g drożdży suchych 
1 żółtko 
30 g masła 
300 g mąki 
1/3 łyżeczki soli 

Nadzienie: 

40 g masła 
3 łyżki cukru 
2-3 łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie: 

Drożdże i miód rozpuścić w ciepłym (nie gorącym) mleku i pozostawić na 10 minut do napuszenia. Masło stopić w rondelku, dodać 30 g do drożdży (resztę pozostawić do nadzienia), wbić żółtko, dodać sól i stopniowo dodawać mąkę zagniatając elastyczne ciasto. Wyrabiać przez ok. 10 minut, po czym przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym i suchym miejscu na 90 minut do wyrośnięcia. 

Przygotować masę cynamonową: do stopionego i ostudzonego masła dodać cukier i cynamon, i rozetrzeć na jednolitą pastę. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść (kilka sekund) i rozwałkować na prostokąt 45 x 35 cm (ok. 7 mm grubości). Posmarować równomiernie nadzieniem cynamonowym pozostawiając 1/6 nadzienia na później. Zwinąć w rulon o długości 45 cm i przekroić go ostrym nożem wzdłuż na dwie części. 
Przeplatać dwie części ciasta i ułożyć w wieniec na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu posmarować resztą nadzienia. Ustawić piekarnik na 180°C. Wstawiłam ciasto do zimnego piekarnika, żeby podrosło w czasie kiedy piekarnik się rozgrzewa. Po osiągnięciu 180°C piec 20 minut. 250 g ciastek digestive
65 g masła
1 puszka masy krówkowej
2 banany, większe
300 ml śmietany 30 lub 36%
starta czekolada do dekoracji
 
Ciastka pokruszyć na miazgę, można blenderem. Masło stopić, przestudzić, połączyć z ciastkami, dokładnie wymieszać i wyłożyć masą formę (okrągła 22 cm). Wstawić spód do lodówki i schłodzić przez ok. pół godziny. Następnie wyłożyć na spód krówkę, pokrojone na plasterki banany i ubitą śmietanę. Można udekorować startą na wiórki czekoladą. Przechowywać w lodówce. fit fit
pysia666
Fajna Obserwuj

Zszywek: 32 · Obserwują ją: 36

Ostatnio dodane:

iiiiiiiiiiiiiiii Kapcie . llll Ach, te koleżanki ;P
nena1906
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

śliczne ;)
lilith79
Obserwuj

Zszywek: 98 · Obserwują ją: 32

Ostatnio dodane:

:) Prosta sukienka z T-shirtu ^^ Zdrowe zamienniki diy ...
tommnov
Szczecin, Poland Obserwuj

Zszywek: 25 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

... Potrzebne:

Filc
Wydrukowany wzór
Ołówek lub mydło (do odr na materiale)
Noży... Plastyczna pianka do zabawy dla dzieci - zrób ją samodzielnie!!! Wymieszaj piankę do golenia ze skrobią kukurydzianą i gotowe ...
agi159
lublin Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 167

Ostatnio dodane:

W końcu kupiłam truskawki! Pycha! Time to eat breakfast! Bananowe pancakes, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przepis:1 jajko, 1 banan, 4 łyżki płatków owsianych, Dodatkowo: banan i miód.Wszystko razem miksujemy i smażymy na rozgrzanej patelni. Gotowe. Smacznego! Czekoladowa owsianka z bananem Składniki: 40 g płatków owsianych 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki wody 1,5 łyżeczki kakao 1 łyżka nerkowców Banan 1 lyżka miodu Przygotowanie: Płatk i kakao zalej mlekiem i wodą,gotuj standardowo 10- 15 minut. Owsiankę przełóż do miseczki,dodaj banana, orzechy i polej wybranym przez siebie syropem u mnie to miód. Gotowe!
IzabelaLena
Obserwuj

Zszywek: 28 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

poduszka owieczka jaką dodać przyprawę ...
neomagic1972
Reda, Poland Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują go: 0

smerchetka
Obserwuj

Zszywek: 26 · Obserwują ją: 5

Ostatnio dodane:

*** lasagne ze szpinakiem

 Skład:

 2 opakowania świeżego szpinaku

 6-8 płat lasagne

 3-4 łyżki oliwy

 1 cebula (drobno posiekana)

 2 ząbki czosnku

 kilka plastrów prosciutto

 ok. 250 g sera gorgonzola

świeżo zmielony pieprz

 sól morska

 sos beszamelowy:

 4 łyżki masła

 3 łyżki mąki

 ok. 600 ml mleka

 2 liście laurowe

 100 g świeżo startego parmezanu (zastępuję również startym serem mozzarella)

 kilka kropel soku z cytryny

 A oto jak to zrobić:

1. W dużym garnku osolnej wody gotujemy płaty lasagne.

 2. Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy posiekaną cebulę wraz z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy zblanszowany szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 7-8 minut. Na koniec dodajemy kawałki sera gorgonzola. Plastry prosciutto kroimy na cienkie kawałki i podsmażamy.

 3. Aby przygotować sos beszamelowy: w dużym rondlu rozpuszczamy masło dodając mąkę. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i stale mieszając stopniowo dodajemy mleko oraz liście laurowe. Mieszanina masła z mąką wchłania sporo mleka, a zatem sami musimy ocenić ile jeszcze potrzeba. Sos powinien nabrać gładkiej konsystencji. Ostudzamy. Dodajemy starty parmezan i doprawiamy szczyptą soli oraz kilkoma kroplami soku z cytryny lub octu winnego. Składniki: 1 szklanka surowego ryżu; 1 szklanka kukurydzy; 1 puszka czarnej fasoli; 1 słoik salsy; 1-1,5 szklanki bulionu z kurczaka; ½ łyżeczki chili w proszku; ½ łyżeczki oregano; 1 podwójna pierś z kurczaka; 1 szklanka tartego sera 2 dymki:) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Odsącz i krótko przepłucz czarną fasolę. Wymieszaj suchy ryż, fasolę, kukurydzę, salsę, bulion z kurczaka, chili w proszku i oregano. Przełóż do naczynia do zapiekania. Pokrój piersi kurczaka na trzy części każda. Włóż kawałki kurczaka, przykryj naczynie, piec przez godzinę. Gdy ryż będzie miękki, posyp serem i zapiec, aż ser się roztopi. Posyp pokrojoną dymką. Pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki:
- pierś z kurczaka
- czosnek
- ser mozzarella
- liście szpinaku
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Szpinak podsmaż z czosnkiem.
Piersi rozbij, nakładaj po kawałku mozzarelli i łyżkę szpinaku. Zwiń, posól, popieprz.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i zapiekaj przez 45 min
Annafobroslawa
Bellinzona,... Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 4

Carlossa89
Międzylesie Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 0

wandapoweska
Konin Obserwuj

Zszywek: 359 · Obserwują ją: 218

Ostatnio dodane:

Smażony panierowany camembert

Składniki dla dwóch osób:
2 serki camembert naturalny 120 g
1 duże jajko
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia

Wykonanie:
W jednym naczyniu roztrzepałam jajko, do drugiego wsypałam bułkę tartą. Ser (nie wolno obierać go przypadkiem ze skórki!) obtoczyłam kolejno w jajku, bułce, jajku, bułce. Najlepiej to robić przy pomocy dwóch widelców, nie dotykając palcami, wtedy panierka nie odpada. Położyłam na rozgrzany olej i usmażyłam z obu stron na złoty kolor. Podałam natychmiast, dopóki był gorący i w środku miał płynną konsystencję. Ja go zazwyczaj podaję w towarzystwie makaronu wstążki i sałaty lodowej z owocami w miodowym winegrecie (przepis poniżej), ale doskonale smakuje też z żurawiną. Tartaletki z owocami


Przepis po kliknięciu w zdjęcie ♥ Miodowy filet z kurczaka zamiast napakowanej chemikaliami wędliny. Sprawdź przepis klikając w obrazek. Królowa Śniegu

SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
4 jajka,
1 szklanka  mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju,
2/3 szklanki cukru,
KREM NIEBIESKI:
1 budyń waniliowy,
2 szklanki mleka,
2 łyżki cukru,
1 galaretka niebieska,
1 paczka delicji (350g) np. pomarańczowych,
KREM BIAŁY:
1 galaretka agrestowa,
3/4 szklanki wody,
400 g śmietany kremówki,
5-6 łyżek cukru pudru,
WARSTWA NIEBIESKA:
2 galaretki niebieskie,
500ml wody,
DO DEKORACJI:
cukrowe ozdoby,
300g śmietany kremówki+4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, mieszaj na najmniejszych obrotach miksera. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wymieszaj łyżką do połączenia składników (nie dłużej). Formę 23x28cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli biszkopt zacznie się spiekać to przykryj go folią. Biszkopt wystudź. Biszkopt można nasączyć ponczem.

KREM NIEBIESKI: Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek cukru. Zestaw z ognia, wsyp galaretkę, wymieszaj, galaretka powinna się rozpuścić. Gdy masa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, wyłóż ją na biszkopt. Ciasto odstaw do lodówki. Gdy krem stężeje ułóż na nim paczkę delicji jedną obok drugiej. Ciasto przełóż do lodówki.

KREM BIAŁY: Galaretkę agrestową rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw, powinna być mocno schłodzona, ale nie stężała. Kremówkę ubij na sztywną z cukrem pudrem. Ciurkiem wlewaj zimną galaretkę cały czas miksując. Gdy składniki się połączą krem wyłóż na delicje. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.

WARSTWA NIEBIESKA: Ostatnią warstwę stanowią niebieskie galaretki rozpuszczone w 500ml wody. Do dekoracji ciasta użyj cukrowych ozdób i bitej śmietany, którą nałóż szprycą.