ewelisia2705

ewelisia2705
Moje tablice obserwuje 3723 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
rolety na okna ...... "Za rok o tej porze, będziesz żałował, że nie zacząłeś pracy nad sobą właśnie dzisiaj" Malinowa chmurka Składniki na ciasto kruche:
 3 żółtka
    30 g cukru pudru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
    150 g mąki pszennej
    100 g masła

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Galaretka z malinami:

    600 g malin (świeżych lub mrożonych)
    3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
    3 szklanki wrzącej wody

Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 

3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Krem śmietankowy z wanilią:

    500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. 

Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Beza z migdałami:

    3 białka, w temperaturze pokojowej
    150 g drobnego cukru do wypieków
    2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
    40 - 50 g płatków migdałów

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do... ...

18

188

rolety na okna

Agafilip
Agafilip mi się wydaje ze najpraktyczniej jest przykleić na patyczkach do zazdrosek
ewel007
ewel007 i to jest myśl! tylko jak zamocować to przy oknie?
Agafilip
Agafilip może patyczki zamocować tak jak standardowo na zazdroski :)

10

286

Malinowa chmurka Składniki na ciasto kruche: 3...

99paolapaulina99
99paolapaulina99 Robiłam to ciasto i jest pyszne, serdecznie polecam :)
malutka236
malutka236 Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do i co j...

0

10

...

7

172

MILKSHAKE Z BOUNTY (1osoba) SKLADNIKI: 1 batoni...

zoozoolka
zoozoolka wypróbowałam z milky wayem pyszotka!
ai_hero69
ai_hero69 za dużo nawaliłam lodów i przez to był straasznie słodki, ale tak to pychotka :3
wiktoriaa_99
wiktoriaa_99 Próbowałam i polecam!

0

10

*.*

19

98

Boski kolor włosów

vampire1234
vampire1234 miałam kiedyś taki! :P
kasiulas90
kasiulas90 wow ! co to za kolor ?!!
solitaryoo
solitaryoo takiego koloru potrzebuje ! :D co to ?

1

5

fifty shades of grey

RozmawiajaPrzedSnem
RozmawiajaPrzedSnem Już nie mogę się doczekać ;)

14

53

śliczny brzoskwiniowy kuferek <3

Karolina1314
Karolina1314 Mam taką samą tylko mientową :D
lisajulia
lisajulia mam dokladnie tom sama
Mrs_Compelling
Mrs_Compelling Gdzie mogę taki kupić?