fit47

fit47
Moje tablice obserwuje 67 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
budyń jaglany z musem kakaowym TORT BEZOWY Z OREO – JEŻOZWIERZ Słodkości <3 Raz spróbujesz i będziesz chciała więcej...♥ SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 250 g herbatników (użyłam Petitki) 100 g masła (najlepiej niesolonego, ale może być tez zwykłe) 100 g mlecznej czekolady z orzechami 2 łyżeczki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNA: 200 ml mleka 3/2 % 100 ml śmietany kremówki 36% 450 g mleka w proszku 250 g masła 220 g cukru pudru SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 200 g mlecznej czekolady 70 ml śmnietany kremówki 100 g orzechów laskowych DODATKOWO: 1 puszka masy kajmakowej (510 g) WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż dokładnie papierem do pieczenia (dno i boki). W malakserze umieść herbatniki i zmiel na piasek. W garnuszku rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę oraz kakao i wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Dodaj całość do herbatników (nie musisz czekać, aby masło z czekoladą ostygło) i zmiksuj ponownie dokładnie w malakserze. Przełóż do tortownicy gotową masę, wykładając nią zarówno dno, jak i boki formy. Dobrze dociśnij. Wstaw tortownicę ze spodem ciasteczkowym do lodówki. MASA MLECZNA: W garnku z grubym dnem zagotuj świeże mleko, kremówkę, masło i cukier puder (nie doprowadzaj do wrzenia). Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia - mieszanka ma być letnia. Gdy taka już będzie, dodaj do niej mleko w proszku i bardzo dokładnie rozmieszaj całość rózgą kuchenną. SKŁADANIE CIASTA: Wyjmij tortownicę z lodówki i na spód wylej połowę masy mlecznej. Wstaw znowu tortownicę na 5 minut do lodówki. W tym czasie podgrzej w garnuszku lekko masę kajmakową, delikatnie, tylko, żeby poluźnić jej konsystencję, aby łatwiej nakładała się na masę mleczną. Wyjmij znowu tortownicę i nałóż na masę mleczną kajmak. Na to wyłóż drugą cześć masy mlecznej. Musisz robić to w miarę sprawnie, bo masa mleczna szybko zastyga. Wyrównaj wierzch i schowaj ponownie formę do lodówki. POLEWA CZEKOLADOWA: Najpierw należy "obrać" orzechy laskowe ze skórki. W tym celu wrzuć je na bardzo dobrze rozgrzaną, suchą patelnię i podpraż je przez kilka minut, mieszając dość często, aby się nie przypaliły. Przesyp ostrożnie gorące orzechy do miski i za pomocą ściereczki pocieraj wszystkie orzechy, aby zeszła z nich skórka. Nie przejmuj się, jeśli odrobina skórki zostanie:) Orzechy posiekaj drobno, małą garstkę odłóż do posypania wierzchu ciasta. W małym rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia. Zdejmij garnuszek z ognia i dosyp większą cześć po... Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli Krokiety z kalafiora i ziemniaków z serem przepis z Donna Hay Magazine październik/listopad 2012 wychodzi 10 sporych krokietów 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych 200 g kalafiora, podzielonego na różyczki 11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej 1 żółtko 1 łyżka oliwy 1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego 1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej sól i pieprz, do smaku do panierowania: 2 jajka, roztrzepane 1/3 szklanki mąki 2/3 szklanki bułki tartej lub panko dodatkowo: olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami – natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzej sporą ilość oleju – idelana byłaby tu frytkownica, ale głęboka, nieduża (bo zużyjesz mniej oleju) patelnia też się sprawdzi. Smaż krokiety partiami, jeśli robisz to na patelni, obracając je, żeby przyrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z sosem aïoli. *** Sos aïoli z pieczonym czosnkiem źródło j.w. 5 upieczonych ząbków czosnku 1/2 szklanki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, do smaku Nieobrane ząbki czosnku można umieścić w małym żaroodpornym naczyniu, lekko skropić oliwą i zapiec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Można też dorzucić całe główki z obciętym czubkiem, do piekącego się akurat mięsa lub warzyw. Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek i rozgnieć widelcem lub, jeśli zależy ci na idelanie gładkim sosie, przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Posól do smaku. HIT Czekoladowe kubeczki z kremem z bitej śmietany i mascarpone :) Czekoladowe kubeczki: Nadmuchaj balon do pożądanej wielkości. Takiej, jaka powinna być Twoj czekoladowy kubek. Rozpuść czekoladę. Natłuść balon oliwą. Balon powinien być tłusty, oliwa nie powinna z niego ściekać. Gotowa do użycia czekolada nie powinna być gorąca, ale powinna mieć płynną konsystencję. W takiej czekoladzie zanurz balon, czekolada powinna chwycić się balonu. Wyjmij balon z czekolady i postaw go na papierze pergaminowym lub woskowym. Przytrzymaj i pozostaw na kilka minut. Niewielka ilość czekolady ścieknie w dół, tworząc podstawkę czekoladowej miseczki. Dopiero wtedy możesz puścić balon, aby sam stał. Włóż balon z czekoladą do lodówki, aby czekolada całkowicie zastygła i stwardniała. Gdy czekolada będzie idealnie twarda wyjmij balon z lodówki. Delikatnie wyjmij balon z czekolady. Może się ona złamać, szczególnie na brzegach, więc bardzo uważaj. Jeśli tak się stanie połóż miseczkę na papierze woskowym na rozgrzanej patelni, aby roztopić jej brzegi i je wyrównać. Poczekaj, aż czekolada zastygnie ponownie wkładając miskę do lodówki. Potem odseparuj ją od papieru. Ucho do kubka zrobisz z roztopionej czekolady, wylewając kształt ucha na pergamin i zostawiając do zastygnięcia. Krem z bitej śmietany i mascarpone: Składniki: 250-500 g kremowego sera (np. mascarpone lub philadelphia) Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki (schłodzona przez kilka godzin na najwyższej/najchłodniejszej półce lodówki) ½ Szklanki cukru pudru Krok 1 Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania dodając cukier puder. Krok 2 Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo kremowy ser i na niewysokich obrotach miksera łączymy całość w krem o lekkiej konsystencji. Krem chłodzimy 2 godziny w lodówce. Gotowe kubki czekoladowe wypełnij tak przygotowanym kremem. Możesz udekorować według uznania, posypką, wiórkami czekoladowymi lub owocami. Smacznego! :)
Diores
Zawadzkie Obserwuj

Zszywek: 299 · Obserwują ją: 2923

Ostatnio dodane:

Bielizna damska od diores.pl
Nowości idealne na jesienne chłody.
Zajrzyj koniecznie i sprawdź jakie trendy bieliźniane będą hitem tego sezonu Jesienne propozycje bielizny XXL od diores.pl
Zobacz na naszej stronie eleganckie koszulki nocne i komplety bielizny plus size w najmodniejszych jesiennych wzorach i kolorach Wszystko co chcielibyście wiedzieć o bieliźnie damskiej znajdziecie na Kąciku porad sklepu diores.pl
Jaki model bielizny nocnej dla puszystej wybrać ?
Zaskakujące pomysły na prezent !
I wiele innych
Zapraszamy do lektury bloga Bielizna koronkowa subtelna i szalenie kobieca. Obok złota i diamentów zaliczana do bielizny ekskluzywnej i jakże pociągającej. Uwielbiana przez kobiety ale również i mężczyzn. Działa na zmysły jak żadna inna. Chcesz ją mieć to zajrzyj do sklepu z bielizną diores.pl
Kanon
Polska Obserwuj

Zszywek: 19156 · Obserwują ją: 192681

Ostatnio dodane:

... ... Słodko. Cudo
Lena_Lena
Jastrzębie-Zdrój Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

Sesja Paznokcie Hybrydowe DIY Case Reebok Classic gl 6000 mid