frugotka

frugotka
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
kurczaczki:) schrupałby ! 
Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 łyżki stołowe brązowego cukru

Masa toffi:

50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy)
Dodatkowo:

150 g mlecznej czekolady (jeśli wolicie może być deserowa)
30 g orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak)
Przygotowanie

Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozcierać palcami, aż będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto.
Wyłożyć ciastem dno formy i nakłuć widelcem.


Piec w temp. 180 °C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.


Przygotować masę. W teflonowym rondlu umieścić masło, cukier i mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Masę wyłożyć na kruchy spód, wierzch wygładzić. Pozostawić do wystygnięcia. 
Kiedy toffi stężeje roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Na masie toffi ułożyć orzechy laskowe, całość polać roztopioną czekoladą, dokładnie ją rozprowadzić i ciasto w chłodnym miejscu, aby czekoalda stwardniała. Składniki

2 - piersi z kurczaka
6 liści - sałaty
1 - pomidor
1 łyżeczka - masła
1/8 szklanki - ciepłej wody
1 szklanka - mąki pszennej pełnoziarnistej
1 - ogórek
1 ząbek - czosnku
1 - mały jogurt naturalny
do smaku - sól i pieprz
2 łyżeczki - słodkiej papryki
1 szczypta - chili
4 łyżki - mielonego kminu
1 łyżka - oliwy
3 łyżki - soku z limonki
1 - czerwona sałata
Sposób przygotowania :

Pokrojonego w paski kurczaka wrzuć do miski, zalej oliwą i sokiem z limonki.  Dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw do marynowania na minimum godzinę. Następnie usmaż przez około 5 minut w małej ilości oliwy, na teflonowej patelni. 
Obierz ogórka i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Lekko posól i odstaw na chwilę, aż ogórek puści sok. Następnie odciśnij nadmiar wody. Odciśniętego ogórka  dodaj do jogurtu. Wyciśnij czosnek, dodaj do masy jogurtowo-ogórkowej. Dodaj sól, pieprz i szczyptę kuminu. Wymieszaj i odstaw na godzinę. 
Mąkę rozrób z masłem, solą i wodą. Zagnieć ciasto W razie potrzeby dodaj jeszcze wody – konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostaw na 20 minut. Następnie podziel ciasto na dwie części i z każdej rozwałkuj cienki placek. Podczas wałkowania podsyp mąką, tak by ciasto nie lepiło się do wałka i stolnicy. Gotowe placki smaż na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, przewróć je  na drugą stronę.  Nie należy ich za długo smażyć, ponieważ robią się suche i łamliwe. 
Na gotowy placek na... ... Skórka pomarańczowa kandyzowana
 (przepis po kliknięciu w zdjęcie).