gabi272smile

gabi272smile
Moje tablice obserwuje 149 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Ratunku! Dziewczyny i chłopacy czy ktoś z was wie jak nazywają się te zegarki ? MAXI KING CIASTO SKLADNIKI: ok. 400 g herbatników, 1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5 - 3 godziny) SKLADNIKI MASY MLECZNEJ: 1,5 kostki miękkiego masła, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego) SKLADNIKI POLEWY; 2 czekolady gorzkie, 1/2 szklanki kremówki, 150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych) WYKONANIE Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała. Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki. Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Mmm pycha : ) Air max piękne *.* Stefanka bez pieczenia  Genialnie prosty, szybki i pyszny przepis.  ok. 36 herbatników (na blaszkę 21 x 28 cm) litr mleka szklanka kaszy manny 3/4 kostki masła 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego  ok. 120 g czekolady na polewę  Połowę herbatników ułożyć na dnie blachy. Mleko, masło, cukier, kakao podgrzewać, mieszając aż tłuszcz i cukier się rozpuszczą. Dosypać powoli kaszę, energicznie mieszając, by nie powstały kluski. Gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropli aromatu, dokładnie wymieszać i gorącą masę wylać na ciastka, wyrównać i wyłożyć pozostałe herbatniki (warto je obciążyć by dobrze zespoiły się z masą). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować ciasto. Przed podaniem schłodzić, najlepiej przez całą noc. kuleczki rafaelloPrzepis na domowe KULECZKI RAFAELLO!  100g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 100g wiórków kokosowych 100g herbatników 30-40g migdałów lub orzechów laskowych 1. Miękkie masło ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa. 2. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać jajko, dokładnie wymieszać, aż składniki się dobrze połączą. 3. Odłożyć około 3 łyżki wiórków kokosowych, a resztę dodać do masy, wymieszać. Powstałą masę wstawić do lodówki na 1 godzinę. 4. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masę kokosową wyjąć z lodówki i dodać herbatniki, wymieszać. 5. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (ja nawet robiłam trochę mniejsze). W środek każdej kuleczki włożyć migdał lub orzech laskowy. Następnie kuleczki obtoczyć w odłożonych wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki wstawić do lodówki na parę godzin.