gosia3211

Mam 40 lat,czterech synów.Gram na pianinie i intresuje mnie sztuka dekoracji,malarstwo oraz gotowanie.
gosia3211
Moje tablice obserwuje 17 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Włodzice
... ... Proziaki czyli bułeczki pieczone na patelni bez dodatku tłuszczu. Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Polecam! :)

Przepis po kliknięciu na zdjęcie. UZALEŻNIAJĄCO PYSZNE BABECZKI KARMELOWO-ŚMIETANKOWE<3 Prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi kliknij w zdjęcie i zobacz :) gemmer- napój  imbirowy na sposób południowoafrykański

Składniki
sok z 4 limonek 
250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarńczy 
1 l wody 
16 cm imbiru, obranego i utartego 
100 g cukru (np. trzcinowego lub innego ulubionego) 
4 goździki 
4 kapsułki kardamonu 

Zagotować wodę wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami. Przelać do innego naczynia i wystudzić. Przykryć i wstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny, ale chętnie dłużej. Dokładnie przecedzić i podawać.



Można z powodzeniem zmienić proporcje, dodać mniej wody, więcej soku. Można zastosować sok z owoców mango, w połaczeniu z owocami cytrusowymi. Jak zwykle wariacji na temat może być niezliczona ilość - granice wyznacza tylko nasza fantazja, lub jej brak;) Ważne jest jednak, żeby nie zmniejszać ilości imbiru, ponieważ to właśnie on stanowi o całości. 



O cudownych właściwościach imbiru nie będę się rozpisywać - wystarczy pogooglować - ale jest ich bardzo wiele. 



Przepis, który wykorzystałam pochodzi, ze wspomnianej już przeze mnie, książki Marcusa Samuelssona pt. AFRICA ON MY MIND. Książkę polecam gorąco wszystkim zainteresowanym kuchnią egzotyczną. Autor zabiera nas w niezapomnianą i fascynującą podróż kulinarną - i nie tylko - po całym kontynencie afrykańskim. Ciekawe jest to, że tak na prawdę nie ma zbyt wiele publikacji opisujących kuchnię Afryki, poza oczywiście kuchnią krajów Maghrebu. A szkoda, ponieważ zagłębiając się w jej tajniki odkrywam i dowiaduję się wielu niezwykle interesujących rzeczy, o ...