gosiulka34

gosiulka34
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Rwany chlebek czosnkowy z mozzarellą majowy bukiet ogrodowy wiosna TORT LODOWY JOGURTOWO-KARMELOWY

SKŁADNIKI

 16 - 20 PORCJI
LODY JOGURTOWE:
2 kg jogurtu greckiego
300 ml śmietanki kremówki 30%
400 ml mleka kokosowego
9 żółtek (w temp. pokojowej)
250 g cukru (najlepiej drobnego)
SPÓD:
150 g orzechów laskowych (posiekanych lub rozdrobnionych w melakserze i lekko zrumienionych - można kupić gotowe)
80 g cukru pudru
20 g mąki pszennej
4 białka
50 g cukru
SOS KARMELOWY:
100 ml wody
200 g cukru
200 g śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE

LODY JOGURTOWE:
Jogurt wyłożyć na duże sitko wyłożone kawałkiem gazy metrowej, sitko zawiesić na misce (widać to na zdjęciach przy TYM PRZEPISIE NA TORT). Wstawić do lodówki na 1 noc do odsączenia z wody. W międzyczasie można 2-3 razy masę przemieszać (szczególnie na początku gdy jogurtu jest jeszcze dużo). W międzyczasie można przygotować sos karmelowy i spód.
Następnego dnia dokończyć przygotowanie lodów. W garnku zagotować śmietankę kremówkę z mlekiem kokosowym. W oddzielnej misce ubić żółtka z cukrem (minimum 8-9 minut) na gęstą i jasną masę. Jeśli podczas miksowania wodzimy, że cukier nie chce się rozpuścić, wówczas możemy dodać około 2-3 łyżki gorącej kremówki cały czas ubijając żółtka. 
Do ubitych żółtek wlać gorącą śmietankę i zmiksować do połączenia się składników. Następnie wlać masę z powrotem do garnka i cały czas mieszając (!) podgrzewać masę na małym ogniu przez około 4 minuty (masa trochę zgęstnieje, ale nie może się ściąć!). Masę przelać do miski. Dodać odsączony jogurt i zmiksować do połączenia się składników. Ostudzić i schłodzić w lodówce (ok. 2 godziny), następnie przełożyć do maszyny do lodów i nastawić program. Gotową masę lodową przełożyć do zamrażarki na około 1-2 godziny. Mamy otrzymać mocno schłodzoną, ale jeszcze dość plastyczną masę lodową.
SOS KARMELOWY:
Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i podgrzewać mieszając aż cały cukier się rozpuści. Wówczas ustawić średnio mały ogień i gotować syrop bez mieszania przez około 4-5 minut aż biały syrop zamieni się w brązowy (uważać, syrop będzie bardzo gorący). Wtedy wlać ostrożnie kremówkę (uwaga, będzie pryskać) cały czas energicznie mieszając. Odstawić z ognia i ostudzić.

SPÓD:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wymieszać orzechy (łyżkę można zostawić na wierzch) z cukrem pudrem i mąką pszenną, odstawić. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, po skończonym cukrze ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę połączyć łyżką z ... sposoby na podanie jajek