halinawiezowski

halinawiezowski
Moje tablice obserwuje 2064 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Calzone z patelni Zupa krem kalafiorowo-pietruszkowa ROLADA Z SZYNKI NA ZIMNO- PIECZONA MUS CZEKOLADOWY Z OWOCAMI LATA Sernik migdałowy z granatem
Doris89
Polska Obserwuj

Zszywek: 4334 · Obserwują ją: 308

Ostatnio dodane:

Sałatka z kaszy kuskus, grillowanego kurczaka z brokułem na parze i olejem arachidowym. Zapraszam na bloga Hummus - przepis na pyszną pastę z ciecierzycy - KulinarnePrzeboje.pl Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo - Na-talerzu.pl Genialna zapiekanka gołąbkowa. Smak, który kochasz w zupełnie nowym wydaniu. PRZEPIS — Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Smak gołąbków, ale w formie zapiekanki. Ten przepis po prostu nas zachwycił. Ma jeszcze jeden plus – odpada zawijanie, a więc pokocha go każdy, kto nie chce spędzić połowy dnia w kuchni. Mniam! Przepis na zapiekankę gołąbkową Składniki: główka młodej kapusty (lub średnia główka zwykłej), 800 gramów mielonej wieprzowiny, 4 cebule, 200 gramów białego ryżu, […]
modliszka45
Poznań Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

Nocne przemyślenia.. Nigdy nie wiemy co nas czeka jutro, za tydzień, za rok, za dwa lata.
keejtim
Obserwuj

Zszywek: 6279 · Obserwują ją: 2486

Ostatnio dodane:

kuchnia ... Najprostsze PYSZNE MINI Pączki z Serem. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Jabłka pod kruszonką
0ai0
Piła Obserwuj

Zszywek: 1889 · Obserwują ją: 2152

Ostatnio dodane:

Letnia piękna sukienka - link w komentarzu Dbanie o siebie Sesja Wprowadzająca w Modelu Creightona - link w komentarzu Co daje Naprotechnologia?
ewelinatenus
Obserwuj

Zszywek: 20 · Obserwują ją: 24

Ostatnio dodane:

MODA DAMSKA /// KARL LAGERFELD przeceniony o 80% przez ostatnie 22 godziny! Joulutorttu – fińskie ciasteczka
Angelfryz
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 10

Ostatnio dodane:

włosy cieniowane od góry #tatuaż#tatuażdlakobiety Sernik krówkowy Ciasto Śnieżny puch Składniki: (na blaszkę 24x24 cm) Spód: ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe) 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły. Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.
madziannag
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 554 · Obserwują ją: 153

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
Nullla
limanowa Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 0

natala27
Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 120

Ostatnio dodane:

jezioro lazurowe, tam jest cudnie :) jeziorko lazurowe Dokładnie :) <3 <3
martynastefanska
Obserwuj

Zszywek: 150 · Obserwują ją: 289

Ostatnio dodane:

#cytat#życie #cytat#życie #razem#wsercu #miłość#związek
_natka13_
Rawa Maz. Obserwuj

Zszywek: 1692 · Obserwują ją: 1019

Ostatnio dodane:

Pikantne bułeczki *.* Przepis po kliknięciu na zdjęcie. łódeczki z ziemniaków Tarta z botwinką Caponata
olajulamajaja1
Misie Obserwuj

Zszywek: 648 · Obserwują ją: 3

Ostatnio dodane:

Modne Włosy do Ramion – TOP 20 Najciekawszych Propozycji zielony koktajl ,,, lazienka
www_lysne_pl
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 725 · Obserwują ją: 810

Ostatnio dodane:

Lampka nocna ALTA to prawdziwie designerska forma oświetlenia. Uwagę przykuwa stelaż lampy, który powstał w oparciu o konstrukcję przypominającą fotograficzny stelaż na trzech nogach. Podstawa lampy wykonana jest z metalu, co nadaje lampie nieco surowego wyglądu w połączeniu z tkaninowym abażurem prezentuje się niezwykle elegancko. W środku znajduje się miejsce na jedną żarówkę. Alta to prawdziwa gratka dla osób, które lubią nieprzeciętne rozwiązania dekoracyjne. Doskonale pasować będzie do sypialni, aby oświetlić kącik czytelniczy lub do salonu stwarzając w nim wyjątkową i przytulną atmosferę. Tego typu lampę można z powodzeniem umieścić również na biurku, ale także w pokoju dziecięcym. Lampa posiada praktyczny włącznik umiejscowiony na przewodzie zasilającym gwarantujący komfort użytkowania.

Do wyboru mamy kilkanaście kolorów abażurów (biały, ecru, jasny szary (gołębi), musztardowy, jasny różowy, jasny fioletowy, beżowy, szary stalowy, czerwony, niebieski, fioletowy, zieleń butelkowa, granatowy, grafitowy, brązowy, czarny oraz szary melanż (tzw. beton)) i 6 wersji stelaży (biały, srebrny, czarny (w standardzie), chrom, stal szczotkowana, stare złoto (dodatkowo płatne)). Lampa stojąca ANKARA to utożsamienie elegancji i dobrego stylu. Jej niekonwencjonalna forma sprawia, że idealnie wpasuje się ona do nowocześnie urządzonego wnętrza. Lampa składa się ze stabilnego metalowego stelaża a abażur przypominający diament wykonany jest z wysokiej jakości tkaniny holenderskiej.

Do wyboru mamy kilkanaście kolorów abażurów (biały, ecru, jasny szary (gołębi), miętowy, musztardowy, jasny różowy, jasny fioletowy, beżowy, szary stalowy, czerwony, niebieski, fioletowy, zieleń butelkowa, granatowy, grafitowy, brązowy, czarny oraz szary melanż (tzw. beton)) jak i 6 kolorów stelaży (biały, srebrny, czarny (w standardzie), chrom, stal szczotkowana, stare złoto (dodatkowo płatne). Czarna lampa stojąca z wysięgnikiem BARI MIRROR to model wyposażony w przeguby, które zapewniają możliwość nakierowania wiązki światła na konkretną przestrzeń, którą aktualnie potrzebujemy doświetlić. Atutem tego modelu lampy podłogowej jest również fakt, że poprzez regulację kąta padania światła możemy zmienić kształt lampy, obniżyć jej wysokość czy też poszerzyć. Dzięki takiemu rozwiązaniu oprawa podłogowa BARI MIRROR zyskuje miano prestiżowej i innowacyjnej. Lampa stojąca BARI MIRROR posiada (do wyboru) 2 kolory abażurów o lustrzanej fakturze odbijającej światło. Złote lub miedziane abażury w kształcie walca o średnicy fi – 40 cm świetnie współgrają z przestrzeniami urządzonymi w stylu loftowym lub glamour. Żarówka delikatnie przenika przez materiał abażuru uwydatniając punkt świetlny, co podkreśla surowy charakter oprawy. Dobrym pomysłem w przypadku kolekcji MIRROR jest użycie żarówek Edisona, które subtelnie podkreślą surowość i minimalizm oprawy - wpływają na wydostające się z lampy światło, sprawiając, że jego tonacja staje się ciepła i przyjemna dla oka. Kunszt i precyzja, jaką polski producent oświetlenia LYSNE.PL włożył w wyprodukowanie tego modelu zaowocowała stworzeniem oświetlenia niezwykle funkcjonalnego i designerskiego. Lampa podłogowa BARI MIRROR posiada miejsce na jedno źródło światła mocowane na gwint E27 o mocy 60W, a jej wymiary maksymalne to 177 cm wysokości, jej rozpiętość może osiągnąć nawet 60 cm.

Atutem lampy stojącej z wysięgnikiem BARI MIRROR jest wybór wariantów kolorystycznych abażurów (miedziany i złoty). Uniwersalna kolorystyka pozwoli na dopasowanie lampy do wnętrz nowoczesnych i industrialnych. Lampa Podłogowa CANCUN to niezwykle elegancka i zarazem praktyczna lampa, która zainteresuje osoby, poszukujące do swojego wnętrza oryginalnych dodatków. Ramię lampy oparte jest na przegubie, dzięki któremu można regulować jego rozpiętość i kąt padania światła. Idealnie wpisze się w nowoczesne aranżacje salonu, sypialni czy stanie się efektownym dodatkiem hotelowego wnętrza. Dodatkowym atutem jest włącznik nożny ułatwiający komfort użytkowania. Wysokość lampy wynosi 155 cm. Najwyższa jakość materiałów sprawia, że Cancun to wybór na długie lata. Abażur wykonany jest z najwyższej jakości holenderskiej tkaniny podklejanej folią PVC.

Do wyboru mamy kilkanaście kolorów abażurów (biały, ecru, jasny szary (gołębi), miętowy, musztardowy, jasny różowy, jasny fioletowy, beżowy, szary stalowy, czerwony, niebieski, fioletowy, zieleń butelkowa, granatowy, grafitowy, brązowy, czarny oraz szary melanż (tzw. beton)) jak i 6 kolorów stelaży (biały, srebrny, czarny (w standardzie), chrom, stal szczotkowana, stare złoto (dodatkowo płatne).
AnaMariKo06
Lubuskie Obserwuj

Zszywek: 90 · Obserwują ją: 52

Ostatnio dodane:

granatowa sypialnia Kuchnia Jak Wykorzystać Stare Puszki? – TOP 23 Kreatywne Pomysły Łóżko
AsiaKapustka
Obserwuj

Zszywek: 102 · Obserwują ją: 13

Ostatnio dodane:

#food #jedzenie #impreza #spotkanie #kremzpieczonych warzyw #zupakrem Składniki: ◾6 – 7 czerwonych papryk ◾1 papryczka chili (opcjonalnie) ◾5 pomidorów malinowych ◾2 małe cebule (mogą być czerwone) ◾Główka czosnku ◾2 łyżki oliwy ◾Pieprz , sól i cukier do smaku ◾Suszone oregano do posypania warzyw ◾1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) ◾1 szklanka bulionu ◾100ml śmietany kremówki (opcjonalnie) Do podania: ser feta, natka pietruszki (lub tymianek) i szczypiorek, grzanki lub bagietka Przygotowanie: ◾Piekarnik nagrzać do 200 stopni. ◾Pomidory i paprykę dokładnie umyć. Wyciąć twardy trzon pomidora, paprykę podzielić na pół i pozbyć się gniazda nasiennego i nasion. Cebulę obrać i przekroić na pół. Główkę czosnku oczyścić i dokładnie umyć – nie obierać, czosnek musi zostać w łupinkach. ◾Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym (albo w dwóch – bo jest ich dużo), posypać je pieprzem, solą i oregano, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. ◾Piec przez 15 – 20 minut, następnie paprykę i cebulą obrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. ◾Po wyjęciu z piekarnika – zdjąć skórę z pomidora i papryki (można również ją pozostawić). Paprykę pomidory i cebule przenieść do misy blendera lub malaksera. Czosnek obrać z łupinek – będzie tak miękki że jego obieranie nie będzie problematyczne – sam będzie „wyskakiwał” z łupinek przy nacisku i dodać do pozostałych warzyw. Do pojemnika miksera przenieść również płyn który wyciekł z warzyw podczas pieczenia – nie wolno go wylewać, to sam smak! Zmiksować wszystko na gładki, aromatyczny krem. ◾Do zupy wlać gorący bulion, doprawić do smaku pieprzem ,solą i ewentualnie cukrem, sosem sojowym i śmietanką. ◾Podawać ciepłą z pokruszonym serem feta, natką pietruszki lub listkami tymianku i szczypiorkiem. Warto również skropić zupę oliwą dobrej jakości i posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Najprostsze wilgotne #CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką. #Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami
justyna15424
BIAŁYSTOK Obserwuj

Zszywek: 1037 · Obserwują ją: 1712

Ostatnio dodane:

#ciekawe#zadanie… #Fatamorgana#film#netflix #wellmania#serial#netflix #kryptonim#polska#film#netflix
anulam
Obserwuj

Zszywek: 20 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

Golonka po bawarsku - wg Gessler
Składniki:
2 golonki wieprzowe
3 ziarna ziela angielskiego
kostka bulionowa
3 ziarna czarnego pieprzu
sól
1 marchew
1 cebula
kawałek pora i selera
2 liście laurowe
MARYNATA z ciemnego piwa do golonki bawarskiej Gessler
Składniki:
butelka ciemnego piwa
po pół łyżki majeranku, kminku, słodkiej papryki
1 cebula pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku
Golonka po bawarsku - sposób przygotowania:
Golonki umyć, osuszyć, włożyć do rondla lub garnka, zasypać przyprawami, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Następnie dodać pokrojone warzywa i gotować kolejne 30-40 minut. Po tym czasie golonkę ostudzić. 

Przygotować marynatę (z czosnkiem, ale bez cebuli). Skórę na golonkach ponacinać na kształt kratki, zalać marynatą, natrzeć mięso, aby przeszło smakiem. Odstawić na przynajmniej 1-2 godziny. Obracać co jakiś czas, aby dobrze otoczyła je marynata. 

Golonki wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, obłożyć plastrami cebuli, zalać marynatą i piec 45 minut w temp. 200 st.

Golonka po bawarsku wg Magdy Gessler najlepiej smakuje z chrzanem oraz zasmażaną kapustą. Można podać z kopytkami czy drożdżowym pampuchem. Kwietnik na balkon DIY ładnie aaa
anna2282
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 150

Ostatnio dodane:

... ...
stmi
Obserwuj

Zszywek: 3676 · Obserwują ją: 164

Ostatnio dodane:

#home #design #wood #inspiration Miodowe ciasteczka z cynamonem i imbirem :) przepis już na blogu. Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z ulubionym dżemem. 

Przepis - klik w zdjęcie. ♥ Tarta! :D
ilciaila
opole Obserwuj

Zszywek: 8057 · Obserwują ją: 3010

Ostatnio dodane:

365 dni Murzynek z domowym karmelem Włosy do Ramion w Modnej Odsłonie – TOP 26 Cudownych Inspiracji na Modne Fryzury Półdługie Ciasto murzynek
izoolka98
Obserwuj

Zszywek: 1392 · Obserwują ją: 733

Ostatnio dodane:

... ... .... Bagietka Nadziewana – TOP 12 Pysznych Przepisów na Bagietkę z Nadzieniem
Diores
Zawadzkie Obserwuj

Zszywek: 304 · Obserwują ją: 2964

Ostatnio dodane:

Nie tylko bieliznę damską ale i fantastyczną odzież damską znajdziecie w sklepie diores.pl
Sukienki, spódniczki, dresy i wiele innych. Zapraszamy na zakupy Koszulki nocne lekkie i zwiewne idelane na wiosenne noce i dni. Tylko w diores.pl Bielizna na Dzień kobiet z rabatem od diores.pl
Kup i nie zwlekaj Przebranie na karnawał idealny strój karnawałowy, który wykorzystasz niejednokrotnie. Kostium pielęgniarki, strój pokojówki a może przebranie diablicy. To i wiele innych propozycji przebrań dla dorosłych znajdziesz w sklepie z bielizną diores.pl
edytka1993
Obserwuj

Zszywek: 43 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Bananowe placuszki śniadaniowe Składniki na ok. 4-5 porcji: 1 kg mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do mięsa mielonego 3-4 spore ziemniaki 2 pomidory 2 średnie cebule ok. 20 plasterków salami sól, zioła prowansalskie Sos pomidorowy: puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego keczupu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz ok. 50 ml wody Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką ziemniaczaną oraz przyprawą do mięsa mielonego i ulepić średniej wielkości kotleciki. Obrać ziemniaki i cebulę. Wraz z pomidorem pokroić je w plasterki. Naczynie do zapiekania natłuścić olejem lub oliwą i tak jak jest to widoczne na zdjęciu powyżej poukładać pionowo, naprzemiennie kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory oraz salami. Warzywa posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego naczynia wrzucić pomidory z puszki, koncentrat, keczup, cukier, słodką paprykę w proszku, zioła, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie zblendować. Na koniec dodać wodę. Po podanym wyżej czasie pieczenia sos wylać równomiernie na mięso i warzywa. Zapiekać jeszcze 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Placuszki bananowo-kokosowe - Wypieki Beaty ***
lizaczek19
Gaboń Obserwuj

Zszywek: 18 · Obserwują ją: 30

Ostatnio dodane:

sweet! Uśmiałam się do łez ;-) ...:) włosy...
Yzaba
Obserwuj

Zszywek: 5384 · Obserwują ją: 35101

Ostatnio dodane:

... fruit cake sony sketch font minal rok zmienilo sie wszystko
rencia68
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

kwiaty szydełko szydełko diy
klaudia20031028
Obserwuj

Zszywek: 676 · Obserwują ją: 113

Ostatnio dodane:

... === === 000
Dzelka18
Obserwuj

Zszywek: 68 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

CIASTO RAFAELLO BEZ PIECZENIA ( Z TRUSKAWKAMI)

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

500 ml mleka
2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii lub waniliowy
4 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

400 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki wiórków kokosowych
DODATKOWO:

2 opakowania herbatników, maślanych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
ok. 300 g truskawek
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami oraz solą. W pozostałym mleku mieszamy żółtka oraz dodajemy przesianą mąkę i również mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do gorącego mleka cały czas mieszając, aż będzie gęsty. Odstawiamy, owijamy budyń folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykorzystania całego.
Formę o wym. 20 x 25 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie herbatniki. Wykładamy 1/2 masy budyniowej na herbatniki, wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników i wykładamy drugą warstwę kremu budyniowego. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, 1/4 szklanki wiórków kokosowych i ponownie miksujemy. Wykładamy 1/2 kremu na herbatniki. Przykrywamy ponownie herbatnikami i wykładamy pozostałą część kremu. Oprószamy wiórkami kokosowymi, owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki zmiękły. Przed podaniem dekorujemy świeżymi plasterkami truskawek. Krokieciki z chleba tostowego OBŁĘDNE CIASTO FERRERO ROCHER

Składniki na kwadratową blaszkę 20/20 cm LUB okrągłą tortownicę o śr. 21-23 cm:

na spód:

dwa białka z dużych jaj + szczypta soli

120 g cukru

2 łyżeczki gorzkiego kakao

50 g zmielonych orzechów laskowych

na krem:

600 ml śmietanki kremówki 30%

200 g nutelli (jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta dajcie więcej ;)

1 opakowanie „Śnieżki light” (60 g)

3 lekko czubate łyżeczki żelatyny (używam Gellwe)

50 ml wrzątku

na polewę:

1 tabliczka mlecznej czekolady

50 g nutelli

60 ml śmietanki 30%

dodatkowo:

50 g uprażonych orzechów laskowych

pralinki Ferraro Rocher do dekoracji



Uwaga: Łącznie potrzebne jest 100 g orzechów laskowych (1 małe opakowanie) z czego połowę użyjemy do przygotowania spodu, a drugą połową posypiemy ciasto z wierzchu. Zaczynamy od uprażenia orzechów w piekarniku, by pozbyć się gorzkich łupinek. Można użyć też orzechów nerkowca (nie trzeba ich prażyć), ale orzechy laskowe dają charakterystyczny dla Ferrero Rocher posmak. Potrzebne będzie również łącznie 660 ml śmietanki kremówki (użyłam dwóch kubków po 330 ml z Mlecznej Doliny) 600 ml śmietanki potrzebne będzie do masy a pozostałe 60ml do polewy.



Zaczynamy od uprażenia orzechów laskowych. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Orzechy w łupinkach wsypać na blaszkę, umieścić w rozgrzanym piekarniku i w ten sposób prażyć około 10 minut. Łupinki orzechów powinny wyraźnie popękać, a same orzechy ładnie się uprażyć na nieco ciemniejszy kolor- gdy to zauważycie należy przesypać orzechy na czystą lnianą ściereczkę i pocierać wszystkie, by pozbyć się gorzkich łupinek. Połowę orzechów zmielić lub rozdrobnić w malakserze, będą potrzebne do przygotowania spodu, drugą połowę pokroić na niezbyt drobne kawałeczki-użyjemy ich po posypania wierzchu.

Przygotować spód. Piekarnik rozgrzać do 140-150 stopni C. Bazą spodu jest piana bezowa, trzeba trzymać się podstawowych zasad jej przygotowania, by spód się udał- przeczytasz o nich TUTAJ. W niedużym naczyniu umieścić białka (dokładnie oddzielone od żółtek) dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (nie przebić białek) dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać gorzkie kakao króciutko zmiksować, wsypać zmielone orzechy i bardzo delikanie wymieszać szpatułką (możliwie jak najkrócej). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać na całej powierzchni, umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec godzinę. (Jeżeli ciasto zacznie się szybko rumienić należy obniżyć temperaturę ... Lody kokosowe (bez jajek i maszyny)

Składniki na około 1000 ml lodów:

2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego*
400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego
100 g cukru pudru
4 łyżki stopionego nierafinowanego oleju kokosowego (60 ml)
wiórki kokosowe

* Każda puszka o pojemności 400 ml.

Dzień wcześniej należy włożyć mleko kokosowe do lodówki na 24 godziny. Dzięki temu, po otwarciu puszki, na górze zbierze się bardzo gęsta śmietanka kokosowa. Z jednej puszki wychodzi około 200 g śmietanki. Śmietankę należy delikatnie wyjąć, wrzucić do garnka lub miski i ubić na sztywno jak normalną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie powoli wlewać mleko skondensowane i olej kokosowy.

Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć i zamrozić. Po około 3 godzinach, gdy lody zgęstnieją, dodać trochę wiórków kokosowych, zamieszać i odstawić z powrotem do zamrażarki.
azymut
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 132 · Obserwują ją: 363

Ostatnio dodane:

Ciasto z rurkami bez pieczenia Pomocne. Jajka faszerowane szpinakiem na wielkanoc FIT Naleśniki: 10 Pysznych Przepisów
Mata7
Lubin Obserwuj

Zszywek: 26 · Obserwują ją: 11

Ostatnio dodane:

... Plotki. Ombre ...
paulisia1202
Obserwuj

Zszywek: 946 · Obserwują ją: 720

Ostatnio dodane:

Coraz więcej i więcej kubków <3 ... Inspirowane zszywką. Sałatka na kolacje :) mniam :).
Ryż, tunczyk, groszek, czerwona fasola, kukurydza, szczypiorek, czerwona papryka. I to wszystko wymieszać i Gotowe!!! :)
Ellena0120
Katowice Obserwuj

Zszywek: 30 · Obserwują ją: 35

Ostatnio dodane:

Urocze Zaczerpnięte z internetu ;) Ciekawa ...