hateORlove

:D
hateORlove
Moje tablice obserwuje 48 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Biała Podlaska
Bułki drożdżowe z szynką i serem żółtym :) Bounty Wytrawny keks z warzywami - wersja włoska Domowe FIT batony owsiane z masłem orzechowym Składniki na około 30 ciastek (lub około 40 mini - makaroników): 150 g zmielonych migdałów 115 g cukru pudru 35 g kakao 120 g białek (podzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g) 50 ml wody Migdały, cukier puder i kakao umieścić w malakserze. Zmiksować do połączenia, przez około 2 minuty. Przesiać przez bardzo drobne sitko do większego naczynia usuwając wszelkie większe kawałki migdałów (w to miejsce dosypać nowych, drobniejszych, zazwyczaj jest to około 1 łyżeczki). Dodać 60 g białek, dokładnie wymieszać. W misie miksera umieścić dodatkowe 60 g białek (misa powinna być sucha, bez śladów tłuszczu, białka idealnie oddzielone od żółtek). Obok w małym kubeczku przygotować 35 g cukru. W małym garnuszku umieścić 150 g cukru i 50 ml wody. Wymieszać, zagotować. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować na średniej mocy palnika (ważne: nie mieszając ani razu!) do osiągnięcia na nim temperatury 118ºC (245ºF). W międzyczasie, gdy syrop dochodzi do temperatury 100ºC (210ºF) zacząć ubijać białka. Białka ubijać jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypując cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas miksując. Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnąć go z palnika i powoli, cienką strużką wlewać syrop cukrowy do ubijanych białek (ubijamy na razie na małych obrotach - tylko podczas wlewania syropu cukrowego, by nie znalazł się na ściankach misy, ale w samych białkach, następnie obroty zwiększamy do maksymalnych), nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut do wystudzenia bezy. Gotową włoską bezę dodawać do przygotowanej masy migdałowej, w trzech turach, dokładnie mieszając. Masa będzie robiła się rzadsza z każdym zamieszaniem, a w rezultacie powinna swobodnie opadać ze szpatułki w postaci gęstej, błyszczącej wstążki. Uwaga: zbyt długo mieszana masa może spowodować rozlewanie się makaroników na macie; zbyt krótko - ciasto będzie zbyt gęste. To jest najtrudniejszy etap w wykonaniu makaroników na bezie włoskiej. Blachę do ciasteczek wyłożyć matą teflonową lub niewoskowanym papierem do pieczenia (będą potrzebne przynajmniej 3 blaszki). Gotowe ciasto makaronikowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Trzymając tylkę prostopadle do blachy wyciskać na blachę makaroniki o średnicy około 3 cm (mini - makaroniki około 2 cm), pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Po wyciśnięciu, odstawić makaroniki do wysuszenia - przy dotyku nie powinny s...

0

11

360

Bounty

2

17

990

Wytrawny keks z warzywami - wersja włoska

karinapolanowska
karinapolanowska mmm ciekawa propozycja
hanover
hanover Zrobiłam... Poszło do śmieci :(. Totalnie bez smaku mimo przypraw od siebie i nie chciało się upiec.

2

27

1320

Składniki na około 30 ciastek (lub około 40 mini - makaroników): 150 g zmielonych migdałów 115 g ...

agata_krolczak
agata_krolczak Nigdy nie jadłam makaroników a mnie zawsze intrygowały... muszę spróbować :)
zaqwsx1309
zaqwsx1309 W lidlu w "tygodniu francuskim" często są. Wcale nie gorsze niż paryskie. A nawet lepsz...

1

20

1110

Najlepsze brownie z kaszy jaglanej

olaryba91
olaryba91 Świetny pomysł na fit ciasto. Muszę wypróbować, bo wygląda smakowicie. :)

0

58

15330

....

0

74

3780

....

0

6

1950

...

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY