huricanee

huricanee
Moje tablice obserwuje 47 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Włocławek
... Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową <33 *-* Składniki:

- 5 jaj

- 3 łyżki cukru

- sok z 1 cytryny

- 100 g masła

- 300 g masy krówkowej

- 180 g mąki pszennej

- 100 g mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Składniki na sos karmelowy:

- 100 g masy krówkowej

- 3 - 4 łyżki mleka lub śmietany kremówki

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 Dodatkowo:

- 30 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych

 

Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, dodawać po jednym żółtku i sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto. Piec w 180 st. C przez 45 - 50 minut.

Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem karmelowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.