iwonkak91

iwonkak91
Moje tablice obserwuje 58 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Szybka tarta borówkowa
Składniki na 8 porcji:

(na formę o dolnej średnicy 26 cm)

1 kubek = 250 ml

Ciasto
100 g masła
2, 5 kubka mąki pszennej
3/4 kubka otrębów owsianych
0, 5 kubka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże lub 2 małe jajka

W razie czego otręby można zastąpic mąką

Nadzienie
400 g borówki amerykańskiej lub jagód
1 łyżka bułki tartej lub mąki ziemniaczanej
180 g naturalnego białego sera ( może być taki jak do serników)
1 jajko
3/4 kubka drobnego cukru (lub mniej)
2 łyżki soku z cytryny ( z połowy cytryny)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

Roztapiamy masło i odstawiamy na bok, aby nieco przestygło. W misce mieszamy suche składniki. Do chłodnego masła wbijamy jajko i lekko podbijamy. Wlewamy mieszankę tłuszczowo jajeczną do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie musi być chłodzone.

Formę smarujemy obficie masłem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dno posypujemy tartą bułką lub mąką ziemniaczaną i owocami.

Do miski wkładamy ser, jajko, cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Wylewamy na jagody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na 30 -40 minut. Studzimy w formie.

Czas przygotowania i pieczenia ok. 60 minut. wymarzony prezent dla każdego Ciasto budyniowe na herbatnikach


Składniki

    6 paczek herbatników po 50 gram każda
    0,75 litra mleka
    3 budynie śmietankowe z cukrem na 1/2 litra mleka każdy
    1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa (75 gram)
    winogrono zielone i czerwone
    4 kostki startej czekolady

Przygotowanie:
Blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć folią aluminiową, ułożyć herbatniki.Budynie ugotować na mleku. Lekko przestudzić i większą część wyłożyć na herbatniki, następnie znów ułożyć warstwę herbatników.

Wylać resztę budyniu i wstawić do lodówki aż budyń zastygnie, winogrono przekroić na pół, wyjąć pestki i układać na budyniu.

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i wystudzić, gdy zacznie gęstnieć polewać delikatnie łyżką na winogrono, aż do wyczerpania. Wstawić na kilka godzin do lodówki aż ciasto zastygnie, przed podaniem posypać startą czekoladą.

Kroić maczając nóż w  wrzącej wodzie.

Smacznego. Sernik gotowany ;)

Składniki

    1/2 kg mąki
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 margaryna
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    masa serowa:
    0,7 kg sera na sernik
    4 jaja
    3/4 kostki margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 budyń waniliowy + 1/2 szklanki mleka
    do dekoracji:
    polewa

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każda z nich rozwałkować na cienki placek i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (ok 20 minut).
Żółtka, cukier, masło i ser zmiksować razem i podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Kiedy składniki się połączą, cały czas podgrzewając, dodać budyń rozmieszany z mlekiem, a na końcu pianę ubitą z białek.
Wystudzone placki przełożyć ciepłą masą serową i udekorować polewą. Masa serowa powinna być podzielona na 2 części, jednak ja nie chciałam, żeby mi wypłynęła, więc cienką warstwę rozsmarowałam również na wierzchu ciasta.
Smacznego ;) Tiramisu owocowe

Składniki (około 8 porcji):

- 2 opakowania mrożonych owocó...