jagunda

krejzol to ja :))) wydaje tyle by cieszyc sie zyciem,kocham na tyle by czuc sie szczesliwa,a pozniej dbam o to by cieszyc sie tym szczesciem to wlasnie ja :::PPP)))
jagunda
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
CHINKALI - gruzińskie pierożki
robilam i wyszly naprawde pyszne :)

Chinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem.
( można spotkać również z innymi nadzieniami  jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ).
 
 
 
Ich jedzenie to prawdziwa sztuka!
 
Bierzemy w palce, za „ogonek”.
A ponieważ w środku w czasie gotowania powstał naturalny sos z mięsa, trzeba ostrożnie nadgryźć brzeg i wyssać cały ten sok (a przy okazji nie oblać się nim :p).
 Następnie zjadamy chinkali, zostawiając jednak ogonek na talerzu.
 
( Ja oczywiście pożeram razem z ogonkami :D )
 

CIASTO:

Z mąki i wody zagniatamy twarde ciasto – robimy to do momentu aż przestanie się kleić do rąk.

Z ciasta robimy wałek o średnicy mniej więcej 4 cm i kroimy na kawałki po ok.1 cm.

FARSZ:

Mięsa oczyszczamy a następnie mielimy.

Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę , zioła oraz sól i świeży pieprz.

Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy ciepłą wodę i jeszcze raz mieszamy / wyrabiamy.

CAŁOŚĆ:

Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na okrąg o średnicy ok.13 cm

Dajemy na środek farsz.

Zbieramy brzegi ciasta i tworzymy sakiewkę.

Uważajmy , by nie porwać ciasta – takie chinkali nie nadają się do dalszego gotowania.

Wrzucamy delikatnie do gotującej się , lekko osolone wody i gotujemy ok.15 minut od wypłynięcia.

Pilnujemy , by nie przywarły do dna!

Podajemy odrazu posypane odrobiną pieprzu.

Smacznego! Placki jogurtowe z truskawkami - Przepis

Składniki, około 16 placków:

• 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
• 2 duże jajka
• 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
• 2 - 3 łyżki cukru
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• mała szczypta soli
• kilka truskawek



Dodatki: np. cukier puder, bita śmietana, syrop klonowy, posłodzona gęsta śmietana 12%



Przygotowanie:

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Posypać cukrem pudrem. Można też podawać z bitą śmietaną, syropem klonowym.

Źródło: kwestiasmaku.com
Jako pierwsza	 dodała Aga Naumiuk	 do Jedzenie i napoje Jedzenie. ") :))