jaszczurka

jaszczurka
Moje tablice obserwuje 1635 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
czego to ludzie nie wymyślą :D muszę przyznać że czasem bym korzystała :) Często lubiłam tak bazgrolić w swoich zeszytach :) W oczekiwaniu na zimę❄️ Balona nie trzeba niczym sm... domek elfów
Fretusia
Obserwuj

Zszywek: 877 · Obserwują ją: 812

Ostatnio dodane:

pestki białe arbuza torte spalone kalorie w sportach iya dmitrieva
Truskaweczka_22
Zielona Góra Obserwuj

Zszywek: 11495 · Obserwują ją: 64269

Ostatnio dodane:

Niunia życzy wam miłego dnia ! 44 dni do świąt! Pięknie ! My life ~•
julka11164
Zabrze Obserwuj

Zszywek: 546 · Obserwują ją: 561

Ostatnio dodane:

.....:D ... ... ...
kika1997
Obserwuj

Zszywek: 36 · Obserwują ją: 26

Ostatnio dodane:

#drink #bluelagoon Tokyo Tea Tokyo Tea Rodzaj Fancy Drink Szkło Long Drink Receptura -20ml wódka -20ml rum -20ml gin -20ml tequila -20ml triple sec -40ml midori Przygotowanie Wymienione składniki przelać do shakera. Wstrząsać przez kilkanaście sekund, następnie odcedzić do szklanki przeznaczonej do long, bądź też fancy drinków, na kilka kostek lodu. Na top można dosypać trochę kruszonego lodu. Udekorować cytryną oraz wisieńką. Pomimo niewinnego smaku Tokyo Tea jest bardzo mocnym drinkiem. Ulubiony drink modelek - Caipiroska (drink barmański), banalnie prosty do wykonania Coco Snowball Thanks to our friends at The Breakers’ Seafood Bar, the Coco Snowball recipe can be found below. This will make one drink for one adult. 2 ounces of Stolichnaya Vanilla 2 ounces Malibu run 2 ounces Coco Lopez 1/4 ounces Blue Curacao Simple shake well and pour into a martini glass. Rim the top of the glass with honey and fresh shredded coconut. This drink will melt your winter worries away. Do dzieła!!!
anonimowaa27
Obserwuj

Zszywek: 1969 · Obserwują ją: 71

Ostatnio dodane:

Zupa krem ze szpinaku Gulasz gyros drobiowy Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Zupa krem z pieczonych warzyw. Rozgrzewająca propozycja na jesienny obiad.
edzial
.... Obserwuj

Zszywek: 1620 · Obserwują ją: 1587

Ostatnio dodane:

Jak długo gotować warzywa? Nalewka z jarzębiny

1. Przepis na nalewkę
By ją przygotować, potrzebujemy 30 dag owoców jarzębiny, kilka suszonych daktyli, rodzynki, 100 ml spirytusu 96 proc., 100 ml brandy i 900 ml wódki. Umyte owoce zasypujemy cukrem, spirytusem, połową wódki i brandy.

Po czterech tygodniach zlewamy alkohol, a owoce zalewamy resztką wódki i znów odstawiamy (tym razem na tydzień). Potem łączymy zlane płyny, filtrujemy i odstawiamy na kilka miesięcy.

2. Nalewka z jarzębiny

Istnieje rownież inny sposób na przygotowanie tego specyfiku. Szklankę dojrzałych owoców jarzębiny zalewamy na dwa tygodnie 0,5 l wódki. Przelewamy do butelki, odstawiamy. Pozostałe owoce zalewamy kolejną porcją wódki i znów pozostawiamy na dwa tygodnie. Potem oba płyny zlewamy do garnka i dodajemy kilka łyżek miodu.

Nalewka nabierze smaku i charakteru po kilku tygodniach.
W zimowe wieczory zaś doskonale rozgrzewa. 
Jarzębinówkę stosować można przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach pęcherzyka żółciowego.

3. Jarzębina czerwona – właściwości
Jarzębina zawiera sporą dawkę witaminy C, tak potrzebnej w leczeniu przeziębień, oraz witaminy A, E, K, P. Owoce dodaje się do mieszkanek ziołowych stosowanych w dolegliwościach pęcherza i nerek, bowiem jarzębina działa moczopędnie. Stosowana jest również w zaburzeniach jelitowych, zaparciach i wzdęciach.

Ze względu na zawartość garbników ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Obecność flawonidów wspomaga serce i uszczelnia naczynia krwionośne. Ma dwa razy więcej beta-karotenu niż marchewka.


Z czerwonych jagód można przygotować soki, musy, galaretki do mięs, konfitury, dżemy oraz nalewkę. Do przetworów nadają się tylko dojrzałe owoce. Warto je jednak na dwa dni zamknąć w zamrażalniku lub zbierać dopiero po jesiennych przymrozkach. Są wtedy łagodniejsze w smaku i mniej gorzkie. Jak wyczyścić piekarnik. Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim - Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego (musi być mocno schłodzone)

farsz:
500 g pieczarek
duża cebula
przyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz 
ok. 2 łyżki masła 

ser żółty w plastrach
jajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta)

Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim - Przepis - Słodka StronaRoladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania:

Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach (lub drobno pokrojone) pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem (po ok. 1/2 łyżeczki) oraz ziołami (po ok. szczypcie).

Na rozwałkowane ciasto francuskie wykładamy niezbyt grubą warstwę ostudzonego farszu, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę.
Następnie kroimy plastry roladek (można je wcześniej umieścić na chwilę w zamrażalce, aby plastry lepiej się kroiły), przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 180°C przez ok. 15- 25 minut do zrumienienia ciasta.
Podajemy z dowolnymi sosami.
stokrotka333
Połajewo Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

;-)
aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20703 · Obserwują ją: 40167

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie
basia57
Obserwuj

Zszywek: 835 · Obserwują ją: 1828

Ostatnio dodane:

Sernik chałwowy bez pieczenia 

Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, na większą tortownicę należy wykorzystać większą ilość składników.

MASA SEROWA
10 okrągłych biszkoptów
0,5 szklanki śmietanki 30%
0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
250g chałwy waniliowej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody

POLEWA CHAŁWOWA
150ml śmietanki 30%
200g chałwy waniliowej

tłuszcz do wysmarowania formy 
Wykonanie:

- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)
- w 0,5 szklanki śmietanki 30% moczyć biszkopty i układać w tortownicy, część z nich kruszyć na mniejsze kawałki i wypełniać nimi luki między już ułożonymi biszkoptami
- chałwę pokruszyć na drobniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać do niej śmietankę, w której moczyliśmy biszkopty, łyżką wymieszać chałwę ze śmietanką
- masę chałwową rozdrobnić blenderem, robić to przez kilka minut do momentu powstania jednolitej, ciągnącej masy
- twaróg przełożyć do miski, miksować, stopniowo dodając masę chałwową
- do powstałej masy dodać cukier puder (najlepiej przed dodaniem spróbować masę, gdyż chałwa nada już pewną słodycz i od naszych preferencji może zależeć ilość cukru, jaką dodamy), zmiksować
- żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki zimnej wody, wstawić ją na 15-20 sekund do kuchenki mikrofalowej, ponownie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny
- do ciepłej żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy serowej, za każdym razem dokładnie mieszając, to zahartuje żelatynę i pozwoli uniknąć powstania w masie grudek ze zbyt szybko zastygłej żelatyny
- żelatynę stopniowo wlewać do masy, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy
- masę wylać na biszkopty, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na 1-2 godziny
- chałwę rozkruszyć i zalać śmietanką, podgrzewać do lekkiego zgęstnienia (należy uważać, by masa się nie przypaliła), mieszając doprowadzić do rozpuszczenia chałwy
- jeśli chałwa nie do końca się rozpuściła, po zdjęciu z ognia rozdrobnić ją przy pomocy blendera
- polewę pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas lekko mieszając
- ostudzoną polewę wylać na wierzch schłodzonego sernika, całość schłodzić ponownie w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
Sernik chałwowy ładnie prezentuje się na talerzu dzięki równej, błyszczącej warstwie polewy w kolorze chałwy. Jest ona lekko ciągnąca, sernik należy więc kroić delikatnie, najlepiej podawać schłodzony, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć spływać po... Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką – przepis CIASTO MARCHEWKOWE, KTÓRE ZAWSZE WYCHODZI :) Rożki z mięsem mielonym  Składniki  Rożki waflowe  50dkg mielonej łopatki wieprzowej  1 marchewka  1 cebula  2 łyżki gęstej śmietany 18 %  2 łyżki bułki tartej  natka pietruszki  sól,pieprz, vegeta, dowolne przyprawy  Do panierowania:  2 jajka, 1 łyżka mąki  bułka tarta  olej do smażenia  Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle,dodać do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażyć. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać usmażoną cebulę z marchewką,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,przyprawy i wymieszać. Masą mięsną nadziać rożki waflowe. Panierować najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony. Doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno z sosem czosnkowym.
ellie2907
... Obserwuj

Zszywek: 1827 · Obserwują ją: 6379

Ostatnio dodane:

... TicTac^^ piękne *.* mniaaam
querta
Dalleko.. Obserwuj

Zszywek: 4136 · Obserwują ją: 19032

Ostatnio dodane:

rain lovers by L. Jover śliczne prawda? :) Street Art ....
Shirkus
Gdańsk Obserwuj

Zszywek: 101 · Obserwują ją: 15

Ostatnio dodane:

............ inspiracja torebka pisanki :)
alicjabaranek
Obserwuj

Zszywek: 15 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

bombki ... jesienna wróżka <<<
pampik84
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 16

Ostatnio dodane:

choineczka z makaronu ,,, ...
LSz
Obserwuj

Zszywek: 2169 · Obserwują ją: 3397

Ostatnio dodane:

baletnica wróżka ... UROCZE ... Składniki: 500 g mąki 2 jajka 180 ml mleka 60 g cukru 30 g masła 30 g świeżych drożdży ponadto: 1 rozmącone jajko nutella Sposób wykonania: Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Odstawić, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać przez sitko. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka (mieszanina ma mieć temp. pokojową) Do mąki dodać ubite jajka, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto. Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 24 cm. Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty. Posmarować go nutellą, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć. Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd (patrz na zdjęciu). Przekręcone kawałki połączyć po dwa brzegami. Przykryć ciasto i pozostawić do napuszenia. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku (180C) ok 20 minut. Smacznego :)
ladyiness
Obserwuj

Zszywek: 85 · Obserwują ją: 93

Ostatnio dodane:

Edukacyjny tablet dla dzieci od 4 lat :)
Uczy czytać, liczyć i rozwija wyobraźnię Super suszarka do butów smak arbuzowy, uwielbiam ;D smaczek wiśniowy ...
kasia01
Obserwuj

Zszywek: 518 · Obserwują ją: 1248

Ostatnio dodane:

masa z mąki kukurydzianej - 1/2 szklanki maki kukurydzianej, 1 szklanka sody do pieczenia, 3/4 szklanki wody. Wyroby suszymy w piekarniku w niskiej temperaturze ... ... dekoracja do tortu
kisielowy_potwor
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 957 · Obserwują ją: 1557

Ostatnio dodane:

... ... ... Thor *-*
danka12
GDYNIA Obserwuj

Zszywek: 4597 · Obserwują ją: 25436

Ostatnio dodane:

Szakszuka- pysznie i kolorowo Muffiny jajeczne <<~>> misio - film śliczne