jmjustys21

jmjustys21
Moje tablice obserwuje 119 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Bielawa
Owsianka z chałwą Francuskie rożki z jabłkami, d opcjonalnym dodatkiem orzeszków i rodzynek. Koktajl szpinak - banan Mega czekoladowe trufle z chrupiącymi orzeszkami, otulone truskawkowym cukrem pudrem. Przepyszne! Pączki pieczone z budyniem. Pączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, co zdecydowania działa na ich korzyść.
EwaO123
Obserwuj

Zszywek: 161 · Obserwują ją: 14

Ostatnio dodane:

klimatycznie *.* .....green en white *.* Długie koronkowe rękawy, są dobrym wyjściem na ślub o zimowej porze:) Podkreślają ręce i ramiona, a także skupiają uwagę na fasonie i linii sukni. Nie potrzeba wielu dodatków! Kolczyki w zupełności wystarczą:) Podłużny dekolt wydłuża górną część ciała, i eksponuje biust. Suknia jest dwuczęściowa i rozkloszowana, więc wyższe osoby będą wyglądały w niej lepiej:) pastel pink❤️
agnes301199
Obserwuj

Zszywek: 150 · Obserwują ją: 88

Ostatnio dodane:

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia) Ciasto szampańskie Przepisy na Sylwestra ...
agatektl
Obserwuj

Zszywek: 4269 · Obserwują ją: 284

Ostatnio dodane:

ugughb czego boją się dzieci? $$$$$ Krokiety ziemniaczane chrupiące z pieczarkami jak zrobić
agu_clar
Obserwuj

Zszywek: 10 · Obserwują ją: 36

Ostatnio dodane:

Cudne są. Słodziaki #synek boski Lody w kulkach
Kasia39806
Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 25

Ostatnio dodane:

ROLADA BEZOWA Z MALINAMI Beza 4 białka 230 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie 300 ml śmietany kremówki 180 g serka mascarpone maliny Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier, aż masa bezowa zacznie się błyszczeć. Pod koniec dodać mąkę i ocet. Blachę do pieczenia ( 40×35 ) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć masę. Zachować ok 1 cm odstępu od brzegów, gdyż beza urośnie podczas pieczenia. Piec przez 20 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku. Po upieczeniu pozwolić jej odpocząć przez kilka minut, następnie odwrócić ją górą do dołu na czysty papier do pieczenia. Zdjąć delikatnie papier na którym piekła się beza i pozostawić ją do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę i serek zmiksować na gęstą i puszystą masę. Wyłożyć na ostudzony placek bezowy, poukładać na wierzchu maliny i z pomocą papieru zwinąć dość ciasno roladę. Zawiniętą w papier przechowujemy w lodówce nawet do 2 dni. Schab duszony w sosie pieczarkowym Składniki: 500 g schabu wieprzowego sól, pieprz olej do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki 4 liście laurowe 5 kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek całego pieprzu kolorowego Sos Pieczarkowy: 250 g pieczarek duża cebula 2 łyżki masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na ok. 1 cm plastry. W każdy z nich wcieramy sól i pieprz. Odkładamy na minimum godzinę, a nawet całą noc. Każdy z kotlecików smażymy na niewielkiej ilości oleju do mocnego zrumienienia, a nawet zbrązowienia. Gdy już każdą porcje schabu podsmażymy, wszystkie umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i zalewamy ok. 700 ml wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Schab wyjmujemy z gotującego się wywaru i przekładamy do szczelnego naczynia aby nie wystygło. Do wywaru dodajemy przesmażone pieczarki. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty dodajemy więcej wody, gdy za rzadki możemy zagęścić wlewając łyżeczkę mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i wszystko razem podgrzewamy przez kilka minut. Bajka. Wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto z masą karpatkową, bitą śmietana i konfiturą wiśniową, które sprawia, że podczas jedzenia przenosi nas w bajeczną krainę. Wymiary blaszki: 24x28 cm Składniki: biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki niecała łyżeczka proszku do pieczenia krem karpatkowy: 1 l mleka 2 op. cukru waniliowego 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżki masła 4 jajka 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej warstwa wiśniowa: 500 ml dżemu wiśniowego z kawałkami owoców 4 łyżki soku z pomarańczy 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 2 łyżki cukru pudru poncz do nasączenia: około 1/2 szklanki wody aromat waniliowy lub inny dodatkowo: podłużne biszkopty wiórki kokosowe Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 25 minut. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy. Do 1 szkl. mleka wsypujemy mąki i dodajemy jajka. Wszystko dokładnie rozbijamy trzepaczką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Całość ponownie zagotowujemy, odstawiamy z ognia i mieszamy tak długo, aż będzie gładka masa. Pozostawiamy masę do wystygnięcia. W garnku podgrzewamy dżem z sokiem z pomarańczy, ale nie gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z dżemem. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z śmietan-fixami i cukrem pudrem. Biszkopt nasączamy wodą wymieszaną z aromatem. Następnie wykładamy tężejący dżem. Na wiśniach rozsmarowujemy krem karpatkowy oraz układamy biszkopty. Całość przykrywamy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Malinowa Chmurka Składniki na ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g) 150 g mąki pszennej 100 g masła Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 3,5 szklanki wrzącej wody Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia. Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć pł...
olowam
Chojnice Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Jadalnia
Waterrr
Obserwuj

Zszywek: 11 · Obserwują ją: 77

Ostatnio dodane:

Witajcie. :) Chciałabym abyście mi pomogły. Zacznę od tego, że zależy mi na zredukowaniu tkanki tłuszczowej, więc powinnam wykonywać ćwiczenia angażujące całe ciało (Cardio lub Interwały). Bardzo lubię ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie w wiosnę. Lubię biegać lub skakać na skakance, rolki, rower itp. Problem polega na tym, że ciężko jest mi się zmotywować do działania.. Moje beznadziejne wymówki.. Waże 77kg przy wzroście 170cm jednak moja kondycja nie jest beznadziejna. Opowiedzcie mi co was motywuje, jak się zabieracie do ćwiczeń. Może też jakieś wskazówki? :) Zgadzam się,jednak.. To moja słabość.. Najbardziej ciasta domowej roboty i czekolada :(    Macie jakieś sposoby aby się powstrzymywać? Uwielbiam ją! Kocham z nią ćwiczyć! Kocham jej ćwiczenia! Ludzie, nie traćcie wiary w siebie!! Mam cudowne przyjaciółki!Wiedzą co lubię i kocham. Dostałam od nich na urodziny identyczną koszulkę! Byłam tak zachwycona, że zaczęłam latać po domu jak szalona chwaląc się nią...
odjechana
b Obserwuj

Zszywek: 903 · Obserwują ją: 4061

Ostatnio dodane:

... ... Świetny pomysł! Co Wam wyszło? :) Trening odchudzający interwałowy 15min - dla początkujących
violinka1
Obserwuj

Zszywek: 115 · Obserwują ją: 35

Ostatnio dodane:

Przepyszne babeczki tiramisu :)

SKŁADNIKI
 12 SZTUK
3 jajka
1/2 szklanki cukru (100 g)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
1/2 szklanki mąki pszennej (75 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
NASĄCZENIE:
1/3 szklanki mocnej kawy
1/3 szklanki LIKIERU KAWOWEGO lub amaretto (dałam trochę kawowego i trochę amaretto)
KREM MASCARPONE:
4 żółtka
6 łyżek cukru pudru
250 g mascarpone
oraz: gorzkie kakao

PRZYGOTOWANIE
Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać ekstrakt z wanilii jeśli używamy oraz przesiane mąki pszenną i ziemniaczana (najlepiej przesiać je bezpośrednio do masy), zmiksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek mąki.
Połowę masy wyłożyć do papilotek zapełniając je do połowy, posypać kakao przez sitko i wyłożyć resztę masy. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po ostudzeniu nasączyć kawą z likierem, pokryć kremem.
KREM MASCARPONE:
W małym garnku zagotować 1 szklankę wody, odstawić z ognia. Na garnku z parującą wrzącą wodą zawiesić miskę z żółtkami (tak aby dno miski nie dotykało do wody). Do żółtek dodać cukier puder i ubijać mikserem przez około 5 minut aż masa się ociepli i stanie się jasna oraz puszysta. Wówczas zdjąć miskę z pary, odstawić na blat i ubijać masę jeszcze przez około 2 minuty.
W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone (10 sekund). Dodać ubite żółtka i zmiksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.
Krem wyłożyć na babeczki i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu (1-4 godziny) można posypać kakao i podawać. View. '''' Francja - Elegancja
findmyway
Obserwuj

Zszywek: 549 · Obserwują ją: 237

Ostatnio dodane:

... ... DYWANY Fit ciasto malinowe bez cukru 1 kawałek ma tylko 65 kcal! przepis po kliknięciu w obrazek :)
anetaRaCzYnSka14
Zakopane Obserwuj

Zszywek: 40422 · Obserwują ją: 116351

Ostatnio dodane:

... **** Moja cudna choineczka w bieli... Diy
szalalko
Wrzeszcz, Gdansk,... Obserwuj

Zszywek: 143 · Obserwują ją: 17

Ostatnio dodane:

Pizza rolls.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. kurczak w sosie z suszonymi pomidorami . SKŁADNIKI

 2 - 4 PORCJE

500 g filetów z kurczaka (2 sztuki)1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodkiej) + 1/3 łyżeczki ostrej1/2 łyżeczki kurkumy10 szparagów3 plasterki cienko pokrojonego bekonu lub boczku1 łyżeczka oliwy1 łyżka masła2/3 szklanki bulionu6 kawałków suszonych pomidorów1/2 szklanki śmietanki 36%opcjonalnie 1 łyżeczka mąki1 łyżka posiekanej natki

PRZYGOTOWANIE

Filety kurczaka doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz czerwoną papryką i kurkumą, wysmarować 1 łyżeczką oliwy. Odstawić do zamarynowania na minimum pół godziny.W międzyczasie ugotować szparagi (ok. 4 minuty) oraz podsmażyć na patelni pokrojony w kosteczkę boczek.Na patelni roztopić masło, włożyć filety i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować po 3 minuty z każdej strony.Zdjąć pokrywę, dodać śmietankę (uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami soków z patelni), wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewracając mięso. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone pomidory. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać mąkę (przez sitko, bezpośrednio do sosu), wymieszać i zagotować.Obłożyć szparagami, mięso posypać boczkiem i natką pietruszki.

PROPOZYCJA PODANIA

młode ziemniaki / sałata z gęstą śmietaną

WSKAZÓWKI

Do ugotowania bulionu można wykorzystać wodę po gotowanych szparagach. Strogonow drobiowy.
Składniki na 3 porcje:
2 filety z kurczaka
2 cebule
około 15 pieczarek
1 większa czerwona papryka
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 
250 ml bulionu drobiowego
250 ml passaty (sosu pomidorowego)
2 łyżki śmietany 30 %
sól różowa
pieprz
masło klarowne do smażenia

Ja najpierw przygotowałam sobie bulion. Cebulę pokroiłam w pół krążki. Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam cebulę. Zeszkloną przełożyłam do garnka. Pieczarki umyłam, pokroiłam w paseczki i dość mocno podsmażyłam na masełku, doprawiłam solą i pieprzem, wrzuciłam do cebuli. Tak samo podsmażyłam paprykę pokrojoną również w paski i na końcu kurczaka (również pokrojonego w cienkie paski). Z tym, że jak smażymy kurczaka, to dodajemy do niego obie papryki i po usmażeniu wrzucamy do reszty do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i passatą. Mieszamy, stawiamy na gaz i gotujemy jeszcze jakieś 20-25 minut. Pod sam koniec ja dodałam śmietanę. Jeśli trzeba to można jeszcze doprawić solą i pieprzem. ///
asiunka18
Ładna Obserwuj

Zszywek: 1454 · Obserwują ją: 360

Ostatnio dodane:

Sałatka z pieczonym Camembert - przepis po kliknięciu w zdjęcie <3 ROGALIKI NA SMALCU - KRUCHE Pełnoziarniste tagliatelle z łososiem i cukinią Najprostsza mikstura odchudzająca
anusiek20
Włoszczowa Obserwuj

Zszywek: 127658 · Obserwują ją: 8055

Ostatnio dodane:

Serowo-ziemniaczane kule z sosem ... ... Onion soup