julciawitt222

julciawitt222
Moje tablice obserwuje 18 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Krówka - pyszne karmelowe ciasto z kremem śmietanowym i masą krówkową :) Składniki na karmelowy biszkopt: - na karmel: pół szklanki cukru + pół szklanki wody - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 1,5 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: - 500 ml zimnej śmietanki kremówki - 2 łyżki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 2 śmietanfixy Polewa - 1 puszka masy kajmakowej + płatki migdałowe do posypania Przygotowanie Na początku przygotowujemy karmel - na suchą patelnię wysypujemy pół szklanki cukru i podgrzewamy aż się rozpuści. Podczas rozpuszczania mieszamy od czasu do czasu i pod żadnym pozorem nie dotykamy karmelu (jest strasznie gorący i parzy :P) Kiedy już cukier rozpuści się na brązowy karmel o konsystencji miodu, dodajemy do niego pół szklanki wody i mieszamy tak aby karmel ładnie połączył się z wodą. Zdejmujemy patelnię z ognia. Różnica temperatur sprawi, że prawdopodobnie zrobią nam się gródki, ale spokojnie, za chwilę podczas mieszania i studzenia się rozpuszczą. W razie potrzeby można jeszcze chwilę delikatnie podgrzać karmel i zamieszać. Odstawiamy karmel do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niej cukier i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Do tak powstałej puszystej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy wystudzony karmel i ponownie delikatnie mieszamy, żeby ciasto nam nie opadło. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy ok 25 cm. lub prostokątnej blaszki o podobnych wymiarach. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu ciasta z piekarnia, studzimy je i przekrawamy na pół. Przygotowujemy krem - śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając do niej cukier puder, cukier waniliowy i śmietanfixy. Pierwszy blat ciasta pokrywamy kremem śmietanowym i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową z puszki i obsypujemy płatkami migdałów. Ciasto można wcinać od razu - jest miękkie i pyszne, ale jeśli jest taka możliwość proponuje włożyć je na parę godzin do lodówki - wtedy smakuje najlepiej :) mmmmm ciasto rafaello piękne paznokcie z pięknym brylantem