justynasojka

justynasojka
Moje tablice obserwuje 72 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Koszalin
xoxo ... ... *** instagram : domoweinspiracje_ ⤵️
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3613

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
Zonnia
śląsk Obserwuj

Zszywek: 60 · Obserwują ją: 56

Ostatnio dodane:

Tiger. Egipt. Spać Widok z tej ziemi
julitek123
Obserwuj

Zszywek: 2991 · Obserwują ją: 2047

Ostatnio dodane:

❤❤❤ Suicide ... 13 reasons why
Mrspolishgirl
Obserwuj

Zszywek: 48 · Obserwują ją: 99

Ostatnio dodane:

Kuracje  na piękne włosy

Rumiankowa
Płukanka z tych niepozornych kwiatków jest idealna dla blondynek i rudowłosych, bo zapewnia pasmom bardzo naturalnie wyglądające jasne refleksy.
Jak ją przygotować: Garść suszonych koszyczków rumianku zalej litrem wody i gotuj przez 5 minut. Przecedź i ostudź. W wersji ekspresowej możesz wykorzystać 4 torebki herbatki rumiankowej zalane litrem wrzątku i odstawione pod przykryciem do wystudzenia. Do zimnego naparu dodaj sok z jednej cytryny - najlepiej przecedzając go przez sitko. Płukankę stosuj raz w tygodniu, jednocześnie lekko masując skórę.
Dodatkowe działanie: Rumia nek działa kojąco na skórę głowy. Oprócz koloru nadaje włosom też puszystość i zwiększa ich podatność na układanie.

Kawowa
Przyspiesza wzrost włosów. Poprawia mikrokrążenie, co spra wia, że cebulki są lepiej odży wione, a włosy szybciej rosną.
Jak ją przygotować: Dwie szklanki kawy z ekspresu lub zaparzonej "po turecku" i przecedzonej, wymieszaj z dwiema szklankami zimnej wody. Polej włosy po umyciu, zawiń w ręcznik. Po 20 minutach spłucz. Stosuj 2 razy w tygodniu.
Dodatkowe działanie: Lekko przyciemnia włosy, nadaje im połysk, zwłaszcza kasztanowym i czarnym oraz kawowy zapach.

Piwna
Ma kwaśne ph, dzięki czemu zamyka łuski włosów. Sprawia, że unoszą się u nasady, a fryzura ma większą objętość. Jak ją przygotować: Piwo powinno być odgazowane, najlepiej niepasteryzowane. Odżywkę bez spłukiwania przygotujesz mieszając szklankę piwa z 4 szklankami wody.
Odżywka do spłukania: nierozcieńczone piwo wcieraj w skórę i włosy, zawiń w ręcznik. Po 20 minutach umyj głowę.
Dodatkowe działanie: Przy dłuższym stosowaniu piwo wzmacnia włosy, zmniejsza też ich przetłuszczanie się.

Aloesowa
Wygładza i nawilża pasma, nadając im lustrzany połysk. Jak ją przygotować: Gdy masz proste włosy, łyżkę soku (kupisz w aptece, ok. 15 zł) rozcieńcz w dwóch szklankach wody i użyj do płukania po umyciu. Aloes podkreśla też skręt naturalnie kręconych pasm. Sok z wodą przelej do butelki z atomizerem, spryskaj włosy, nie spłukuj.
Dodatkowe działanie: Jeśli chcesz wzmocnić pasma, 2 łyżki nierozcieńczonego soku wcieraj w umytą skórę głowy, spłucz po 20 minutach. Stosuj 2 razy w tygodniu przez miesiąc.

Oliwna
Głęboko odżywia, ponadto nawilża i wygładza zwłaszcza suche, zniszczone i farbowane włosy. Łatwo się rozczesują i przestają puszyć.
Jak ją przygotować: Oliwę (ok. 1/4 szklanki) wetrzyj we włosy. Zawiń w ręcznik ogrzany suszarką. Po kwadransie umyj głowę.
Dodatkowe dział... ... 
❤ .. ❤.. ... ❤
kasiulkab
Tarnów Obserwuj

Zszywek: 864 · Obserwują ją: 4673

Ostatnio dodane:

Pamukkale, Turcja :) ... ...*... xdd
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY