karolajnn6

karolajnn6
Moje tablice obserwuje 4 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Składniki (wyszło 9 kotletów, 1 kotlet ok. 75 kcal): 500 g piersi kurczaka 1 średniej wielkości zielona cukinia 1 jajko 2 łyżki mąki ryżowej (można zastąpić pszenną) łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka czerwonej czubrycy lub suszonego cząbru pół łyżeczki mielonej chili sól (około 1,5 łyżeczki) Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy ze skórą na tarce o dużych oczkach. Solimy połową łyżeczki soli i odstawiamy, by puściła wodę. Mięso kurczaka dość drobno siekamy (najpierw kroimy je w kosteczkę, a później rach ciach ostrym nożem siekamy). Możemy je też z grubsza zmiksować, albo użyć gotowego mięsa mielonego z kurczaka. Solimy (około 1 łyżeczką soli), dodajemy chili, roztarty palcami tymianek i czubrycę/cząber i odstawiamy na bok. Do mięsa kurczaka dodajemy dobrze odciśniętą cukinię, jajko i mąkę. Dokładnie wyrabiamy ręką i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 170-180OC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy mięsnej formujemy kotlety (masa może wydawać się dość luźna, ale stężeje podczas pieczenia i kotlety nie będą się rozpadać), które układamy na blasze. Kotlety pieczemy w środkowej części pieca około 25-35 minut (w zależności od tego jak piecze Wasz piekarnik). Kotlety nie powinny bardzo się zrumienić, bo będą suche. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. warzywami gotowanymi na parze i sosem jogurtowym. Smacznego!