karolinar

karolinar
Moje tablice obserwuje 508 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Świdnica
5 prostych sposobów, aby usunąć blizny po trądzikowe naturalnie.

1. Białka jaj – Weź  miskę, ubij 3 białka. Palcami delikatnie rozkładaj białka na skórze - skoncentrować się na obszarach problemowych. Niech białka wyschną na skórze i poczekać kilka minut przed spłukaniem delikatnie wodą umiarkowanie ciepłą . Zrób to 2-3 razy w tygodniu.

2. Soda oczyszczona - Zmieszać małą ilość sody z wodą, aby powstała pasta. Bardzo delikatnie masować sodą skórę , jedną minutę, spłukujemy to letnią wodą. Pamiętaj, aby zawsze nawilżać skórę po zabiegu, ja osobiście wykonuje mały masaż twarzy na która nakładam kilka kropli oliwy z oliwek i działa bardzo dobrze. Powtórz to 2-3 razy w tygodniu.

3. Cytrynowy - Upewnij się, że Twoja skóra jest czysta. Następnie weź miseczkę i wyciśnij 03/01 cytryny albo jeszcze lepiej kupić cały naturalny sok z cytryny z sklepu spożywczego. Weź wacik i nawilż go z sokiem. Stosuj sok na obszarach dotkniętych bliznami, ale nie przesadzaj. Powtórz to 2-3 razy w tygodniu. Pamiętaj, jeśli masz wrażliwą skórę, sok może wywoływać pieczenie, ale prawdopodobnie zdarzy się to tylko za pierwszym razem. Jeśli pieczeniu towarzyszy znaczne zaczerwienienie wtedy przestań wykonywać zabieg! ponieważ Twoja skóra jest zbyt wrażliwa dla tej metody. 

4. Aloe Vera sok - sok z aloesu, jest to fantastyczny sposób, aby usunąć blizny po trądzikowe. Nie tylko łagodzi stan zapalny skóry, ale również wzmacnia system odpornościowy i regeneruje uszkodzone tkanki. Jego łagodny skład zapew... ......... Placuszki śniadaniowe z kaszy manny. Bez mąki. ... Bezy z nutellą

Prezentują się uroczo, mają lekki zapach i smak orzechowy, ale są dosyć słodkie, dlatego proponuję by były dodatkiem do innych deserów.
 

Składniki:

2 białka
150 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki nutelli w temp. pokojowej

Sposób wykonania:

Białka z odrobiną soli ubić na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier. Miksować, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony, a piana gładka, sztywna i błyszcząca. Na koniec, cały czas miksując dodać mąkę i sok z cytryny. Do gotowej masy dodać nutellę i bardzo delikatnie zamieszać, tylko kilka razy, aby pozostały wyraźne nutellowe smugi. Tak przygotowaną masę umieścić w rękawie cukierniczym.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać bezy. Suszyć w piekarniku ok 80 minut w temp. 120 C.

Czas i temperatura pieczenia tak naprawdę zależy od tego jakie bezy chcecie osiągnąć, czy mają być ciągnące w środku, czy mają być dłużej przechowywane, a w związku z tym dobrze wysuszone. Ja jestem zwolennikiem suszenia dłużej a w niższej temperaturze np. 120-140 minut w temp. 90C. Suszone w niższej temperaturze mają też jaśniejszy kolor.

Bezy przechowywać w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)
Źródło: zjemto.blox.pl
Moczara120399
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

:-):-):-) Nie pozwól nikomu decydować o swoim życiu, bo wtedy zostaniesz kimś, kim nie powinieneś być. Będziesz nikim-Margaret Starks
malgosiak58
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

donica do ogrodu
maluty
Gołdap Obserwuj

Zszywek: 17 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

'''' serca *** piękna butelka *** serce plecione z koralików
martinstoj
Cairo, Egypt Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują go: 285

emylax
Obserwuj

Zszywek: 59 · Obserwują ją: 783

Ostatnio dodane:

podoba mi się haha ;) haha iii...
olciaa2124
Obserwuj

Zszywek: 10 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

dieta dr Haya bransoletka z muliny wiecej MDi.Mod.Shion na facebooku podkręęęęćmy styl:)
zmotywowana
Zaduupie <3 Obserwuj

Zszywek: 107 · Obserwują ją: 545

Ostatnio dodane:

murzynek w filiżance - błyskawiczny przepis Składniki: - 4 łyżki cukru - 3 łyżki mleka - 2 łyżki kakao - 4 łyżki mąki - jedno jajko Przygotowanie jest bajecznie proste. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być spójne i kleić się do łyżki. Po otrzymaniu masy przekładamy ją do dowolnego płaskiego naczynia, które można włożyć do mikrofalówki. Ja osobiście polecam pokrywki od misek żaroodpornych ;) Ciasto wygładzamy łyżką i wkładamy na około 4 minuty do mikrofalówki (ustawienia standard). Wyciągamy gorące ciasto. Kroimy i posypujemy cukrem pudrem. Można podawać z powidłami lub dżemem owocowym. Polecam! źródło: stylowi. pl Kto ich nie kocha...Pyszne kakaowe i co najważniejsze fit naleśniki ! Naleśniki bez smażenia ! CIASTO: -2 jajka, -łyżka serka homogenizowanego, -płaska łyżeczka proszku do pieczenia, -pół łyżeczki kakao (prawdziwego, np. Decomoreno) - ja używam 1 łyżeczkę Żółtka oddzielić od białek, wymieszać z serkiem, proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć obie masy i wylać na 2 płaskie talerze. Następnie wstawiać po kolei talerze z ciastem do mikrofali na 2-3 minuty (aż ciasto się zetnie). Gotowe placki przełożyć farsze - u mnie serek, owoce, płatki migdalow, cynamon ... Palce lizać Nowy mail: biurotzd@gmail.com stary adres również obowiazuje- maile zostaną przekierowane;) TAK! Ciasto limonkowe
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru pudr...
gorczycka
Żuków Obserwuj

Zszywek: 27 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

wielkanocna biżuteria, kolczyki+ zawieszka :) mój autorski projekt zajaczki wielkanocne z filcu dek kurka z filcu dekoracyjnego kurczaki wielkanocne z siana
KatarzynaSkoczylas
Łódź Obserwuj

Zszywek: 36 · Obserwują ją: 603

Ostatnio dodane:

000 000 000 000
basia57
Obserwuj

Zszywek: 835 · Obserwują ją: 1828

Ostatnio dodane:

Sernik chałwowy bez pieczenia 

Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, na większą tortownicę należy wykorzystać większą ilość składników.

MASA SEROWA
10 okrągłych biszkoptów
0,5 szklanki śmietanki 30%
0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
250g chałwy waniliowej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody

POLEWA CHAŁWOWA
150ml śmietanki 30%
200g chałwy waniliowej

tłuszcz do wysmarowania formy 
Wykonanie:

- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)
- w 0,5 szklanki śmietanki 30% moczyć biszkopty i układać w tortownicy, część z nich kruszyć na mniejsze kawałki i wypełniać nimi luki między już ułożonymi biszkoptami
- chałwę pokruszyć na drobniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać do niej śmietankę, w której moczyliśmy biszkopty, łyżką wymieszać chałwę ze śmietanką
- masę chałwową rozdrobnić blenderem, robić to przez kilka minut do momentu powstania jednolitej, ciągnącej masy
- twaróg przełożyć do miski, miksować, stopniowo dodając masę chałwową
- do powstałej masy dodać cukier puder (najlepiej przed dodaniem spróbować masę, gdyż chałwa nada już pewną słodycz i od naszych preferencji może zależeć ilość cukru, jaką dodamy), zmiksować
- żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki zimnej wody, wstawić ją na 15-20 sekund do kuchenki mikrofalowej, ponownie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny
- do ciepłej żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy serowej, za każdym razem dokładnie mieszając, to zahartuje żelatynę i pozwoli uniknąć powstania w masie grudek ze zbyt szybko zastygłej żelatyny
- żelatynę stopniowo wlewać do masy, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy
- masę wylać na biszkopty, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na 1-2 godziny
- chałwę rozkruszyć i zalać śmietanką, podgrzewać do lekkiego zgęstnienia (należy uważać, by masa się nie przypaliła), mieszając doprowadzić do rozpuszczenia chałwy
- jeśli chałwa nie do końca się rozpuściła, po zdjęciu z ognia rozdrobnić ją przy pomocy blendera
- polewę pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas lekko mieszając
- ostudzoną polewę wylać na wierzch schłodzonego sernika, całość schłodzić ponownie w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
Sernik chałwowy ładnie prezentuje się na talerzu dzięki równej, błyszczącej warstwie polewy w kolorze chałwy. Jest ona lekko ciągnąca, sernik należy więc kroić delikatnie, najlepiej podawać schłodzony, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć spływać po... Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką – przepis CIASTO MARCHEWKOWE, KTÓRE ZAWSZE WYCHODZI :) Rożki z mięsem mielonym  Składniki  Rożki waflowe  50dkg mielonej łopatki wieprzowej  1 marchewka  1 cebula  2 łyżki gęstej śmietany 18 %  2 łyżki bułki tartej  natka pietruszki  sól,pieprz, vegeta, dowolne przyprawy  Do panierowania:  2 jajka, 1 łyżka mąki  bułka tarta  olej do smażenia  Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle,dodać do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażyć. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać usmażoną cebulę z marchewką,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,przyprawy i wymieszać. Masą mięsną nadziać rożki waflowe. Panierować najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony. Doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno z sosem czosnkowym.
Ta_Zwyczajna
Miejscowość Obserwuj

Zszywek: 22 · Obserwują ją: 15

Ostatnio dodane:

:)) piękna! śniadanko via WeHeartIt
magdziarenia
Sanok Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 16

Ostatnio dodane:

Kartka świąteczna z obrazkiem 3d. - metodą quilling. myszka bombki wow...
magenta1989
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 12

Ostatnio dodane:

...
migdalkowa
Katowice Obserwuj

Zszywek: 370 · Obserwują ją: 612

Ostatnio dodane:

Przepyszne tagliatelle ze s... dzisiaj przerwa :( po wczorajszej siłowni ledwo wstałam, a miałam dzisiaj zawody - 6x800 sztafeta przełajowa, dałam oczywiście z siebie najwięcej jak tylko mogłam ale zaczęły mnie łapać skurcze w łydkach - chyba za mało magnezu ;) dzisiaj malutka przerwa, ale od jutra znowu pełną parą! nie zapominając oczywiście o zdrowych 5 posiłkach! dobrej nocki :* codzienność :) ...
sensik2012
Obserwuj

Zszywek: 15 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Bukiet z czekoladek pokój dla dziecka i need a ruffly pin board! ...
melutek93
Obserwuj

Zszywek: 52 · Obserwują ją: 17

Ostatnio dodane:

Wcale nie musi być gazowane i słodzone Haha :D .... SKŁADNIKI 250g razowego makaronu (u mnie świderki) 3-4 ząbki czosnku 1 średnia cukinia (ok.350g) słoiczek suszonych pomidorów w oleju z ziołami (270g z zalewą) sól,pieprz oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). Czosnek drobno siekamy. Cukinię (bez obierania) kroimy w "ćwierć plasterki". Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju z pomidorów i podsmażamy czosnek. Dodajemy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i dwoma łyżeczkami oregano. Gdy cukinia zmięknie i się zrumieni dodajemy pomidory i smażymy razem około 2 minut . Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy razem z warzywami.
Palynkaa
Gdańsk Obserwuj

Zszywek: 195 · Obserwują ją: 64

Ostatnio dodane:

krzywowear krzywowear krzywowear Krzywowear
awmat
Obserwuj

Zszywek: 14 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

Galaretka z szynką i kurczakiem
1 marchewka
1 filet z kurczaka
1 papryka marynowana
6 plastrów szynki konserwowej
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1 mały brokuł
1 litr buliony drobiowego (rosół)
7 łyżeczek żelatyny
Ugotować filet z kurczaka, brokuł i marchewkę. Brokuł podzielony na różyczki gotujemy 5 min, nie może się rozpadać. Po wyjęciu z wrzątku należy go przełożyć na chwilę do bardo zimnej wody. Dzięki temu nie straci zielonego koloru.

Zimnym bulionem zalać żelatynę, tak aby cała była przykryta i odstawić do napęcznienia. Pozostały bulion przelać do garnka i podgrzewać, aż będzie bardzo gorący. Dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Nie gotować.

Marchewkę pokroić w talarki i ułożyć na dnie formy (11×25). Na marchewce ułożyć pokrojonego w paski fileta z kurczaka, następnie paprykę i zwinięte w rulonik plasterki szynki. Posypać kukurydzą i ułożyć różyczki brokuła. Wszystko zalać płynnym rosołem i odstawić do całkowitego stężenia. Podawać krojąc na grube plastry. Smacznego :) Ciasto kremowo – czekoladowe

    Składniki
    jajka - 13
    mąka pszenna -
    mąka ziemniaczana -
    cukier puder -
    cukier kryształ -
    kakao -
    proszek do pieczenia -
    orzechy mielone - 25 dag
    mleko - ½ szklanki
    masło - 2 ½ kostki
    spirytus -
    gorzka czekolada -
    żelatyna - 3 łyżeczki
    mleko skondensowane lub gotowa masa - 1 puszka

Sposób przygotowania

        Pieczemy 2 ciemne biszkopty, każdy w następujący sposób: białka z 4 jajek ubijamy na sztywno, dodajemy 3/4 szklanki cukru kryształu i po jednym żółtku, następnie ¾ szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia , na końcu 2-3 łyżeczki kakao ( pieczemy ok. 20 minut w temp. 170-175ºC )
        Pieczemy biszkopt z orzechami: 5 białek ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ( 3/4 szklanki ), dodajemy 25 dag mielonych orzechów oraz 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszane z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, pieczemy ( pieczemy ok.15- 20 minut w temp. 170-175ºC )
        Przygotowujemy masę z żółtek które pozostały z biszkoptu: 5 żółtek roztrzepujemy z ½ szklanki słodkiego mleka i ½ szklanki cukru kryształu, gotujemy cały czas mieszając, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie mleka, gotujemy, aż masa zgęstnieje; osobno ucieramy 1 i ½ kostki masła i dodajemy po trochę przestudzonej masy żółtkowej nadal ucierając, do smaku dodajemy pół kieliszka spirytusu, a na końcu pokruszoną czekoladę gorzką Składniki:
- 400 g miękkiego masła
- 300 g mleka w proszku (najlepsze pełne ‚niebieskie’
- 140 ml mleka (ok. 1/4 szklanki)
- 120 g cukru (ok. 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- wafle (u mnie 4 duże)
Przygotowanie:
Mleko przelej do rondelka a następnie dodaj cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i wystudź. Masło utrzyj na puszystą masę (mikser ustawiłam na najwyższe obroty). Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednej-dwóch łyżkach schłodzonego mleka. Gdy masa będzie gładka, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mleko w proszku. Gdy masa będzie dokładnie wymieszana podziel ją na dwie części. Do jednej dodaj kakao i ponownie wymieszaj.Pierwszy wafel połóż na desce do krojenia, posmaruj połową kakaowego kremu, przykryj waflem i lekko dociśnij, wyłóż całą masę jasną, wyrównaj, przykryj kolejnym waflem i ponownie lekko dociśnij. Posmaruj pozostałą masą kakaową, wyrównaj i przykryj ostatnim waflem.Wafle postaraj się obciążyć kolejną deską do krojenia i wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Gdy masa stężeje, wafle pokrój na kwadraty, albo trójkąty. padłam :)
The_bill
Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 17

Ostatnio dodane:

fantastyczny prezent na rocznice, walentynki.. w środku na serduszkach wypisane wspólne wspomnienia, miejsca, fajne chwile, miłe słowa, powody za które się kocha, itd obrazek :) serce * * *
ola3101
grodzisk Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 0

aldona_syn
Obserwuj

Zszywek: 27 · Obserwują ją: 21

Ostatnio dodane:

super kuchnia :) Pomysłowe :) sosy na grilla No ba.
barbara2016
Accrington Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

...;)
justyna558
Obserwuj

Zszywek: 566 · Obserwują ją: 80

Ostatnio dodane:

kanapa KANAPA Cudowne:) <3
Myszeczka
Obserwuj

Zszywek: 115 · Obserwują ją: 125

Ostatnio dodane:

Ciasto Rajska Pianka. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Ebook bezpłatny, dostępny po kliknięciu z zdjęcie. Historia Marleny, która zostaje zabrana z klasztoru, by stać się żoną idealną. Edukowana przez kobiety, zawodowo zajmujące się miłością i mężczyznę, któremu nie pozostaje obojętna. Opowieść o pokoleniach, ich miłosnych perypetiach. Piankowy sernik na zimno z truskawkami (z 5 składników) Jogurtowy deser na zimno (bez cukru)
moniab204
Obserwuj

Zszywek: 10 · Obserwują ją: 22

Ostatnio dodane:

#wiersze #starosc mini bully spring time kochać
mera
argentina Obserwuj

Zszywek: 13 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

... Ćwiczenia z piłką ★ Nogi, Brzuch, Ramiona, Pośladki i plecy Interesante el uso de tubería de PVC como organizador en el baño ramki na zdjęcia
maxmara
Obserwuj

Zszywek: 225 · Obserwują ją: 5

Ostatnio dodane:

*** stroik ...idą święta... Wiązanka Świąteczna
agulka36
Tarnów Obserwuj

Zszywek: 1644 · Obserwują ją: 685

Ostatnio dodane:

... Mój wzornik :) Komu się podobają ?? ...
sweet_chocolate
Witaszyce Obserwuj

Zszywek: 66 · Obserwują ją: 13

Ostatnio dodane:

... DIY na pocztówki/zdjęcia ;) &lt;33
NIUNIA1979
Obserwuj

Zszywek: 9 · Obserwują ją: 6

Ostatnio dodane:

pokój z miętowym akcentem Piękny kolorowy pokój dziecięcy diy, diy projects, diy craft, handmade, diy ideas, z butelek
Fanaberiaa
Obserwuj

Zszywek: 93 · Obserwują ją: 6

Ostatnio dodane:

C. U. D. O. Hubert Reeves ... ...
iEris
Londyn Obserwuj

Zszywek: 12 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

CIASTO JAPOŃSKIE 
8 jajek, 
200g masła, 
1 szklanka cukru, 
300g suchego mielonego maku, 
600g jabłek, 
7 łyżek kaszy manny, 
1 opakowanie cukru wanilinowego, 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
kilka kropli aromatu migdałowego, 
garść rodzynek, 
garść grubo posiekanych orzechów włoskich, 
1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 

polewa: 
150g gorzkiej czekolady, 
150ml śmietanki kremówki, 
1 łyżka miodu 

Mielony mak zalać wrzątkiem w ilości podanej na opakowaniu i chwilkę gotować. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Miksując, kolejno dodawać po jednym żółtku, a następnie partiami mak. Dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta. Na koniec dodać bakalie i aromat migdałowy. 
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. 
Piec w 180 stopniach ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 
Wystudzone ciasto oblać polewą. 

Polewa (ganasz czekoladowy): Śmietankę zagotować. Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski. Zalać wrzącą śmietanką, dodać miód i odstawić na 5 minut. Po tym czasie intensywnie wymieszać trzepaczką, aż powstanie lśniąca, gładka masa. :-) Cudo! ślubne fryzury
rove
Obserwuj

Zszywek: 146 · Obserwują ją: 32

Ostatnio dodane:

super to biurko! muszę takie miec Sernik Bounty na zimno
z wiórkami kokosowymi i czekoladą

Deser można zrobić na spodzie z ciasteczek np. kruchych z kawałkami czekolady.
Zamiast twarogu można użyć serka mascarpone, wówczas pomijamy w przepisie masło (sernik będzie bardziej kremowy i mniej "kwaskowaty").




Składniki:

• 400 ml mleka kokosowego
• 200 g wiórków kokosowych
• 100 g masła
• 150 g cukru pudru
• 30 g cukru wanilinowego
• 3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
• 2 łyżki żelatyny
• 500 g zmielonego twarogu sernikowego lub serka mascarpone


Spód i polewa czekoladowa:
150 g czekolady mlecznej
3 łyżki oleju roślinnego



Przygotowanie:
Do rondelka wlać mleko kokosowe z puszki i podgrzać. Gdy zacznie się gotować dodać wiórki kokosowe, wymieszać, zmniejszyć ogień i potrzymać wszystko na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 5-10 minut. Sprawdzić czy wiórki nie przywierają do dna, w razie potrzeby zamieszać.
Odstawić z ognia, dodać masło i mieszać aż się rozpuści, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, likier kokosowy i wymieszać. Zostawić pod przykryciem na czas przygotowania reszty składników.
Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, wlać 3 łyżki wody i zostawić do namoczenia na około 10 minut. Następnie dodać jeszcze 3 łyżki wody i mieszając rozpuścić wszystko na malutkim ogniu uważając aby nie zagotować żelatyny.
Do masy kokosowej dodać ser i wymieszać. Żelatynę dodać do masy kokosowej, ale nie bezpośrednio, najlepiej dodawać najpierw po łyżce masę kokosową do żelatyny za każdym razem mieszając do połączenia się składników, później przełożyć do reszty masy kokosowej i dokładnie wymieszać.
50 g czekolady roztopić z 1 łyżką oleju i rozsmarować na spodzie tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Od razu wyłożyć łyżką masę kokosową, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia (minimum 3 godziny).
Gdy masa już stężeje, obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz i polać resztą roztopionej czekolady z resztą oleju, rozprowadzić polewę po powierzchni oraz bokach, wygładzając ją nożem. Wstawić do lodówki do czasu aż polewa stężeje a sernik będzie bardziej zwarty. Choinka ze sznureczka Mini serniczki z czekoladą
Składniki na 12 sztuk:

Spód:
70 g herbatników (użyłam Petit Beurre)
1 kopiata łyżka kakao
20 g roztopionego masła

Masa serowa:
250 g twarożku (zmielonego dwukrotnie)
200 g serka homogenizowanego (użyłam naturalnego ale można śmiało eksperymentować z różnymi smakami)
7-8 łyżek cukru
1 białko
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:
100 g czekolady o zawartości 70% kakao



Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. Herbatniki drobno kruszymy, dolewamy masło i mieszamy dokładnie. Wysypujemy do papilotek i ugniatamy łyżeczką.
Twarożek mieszamy z pozostałymi składnikami i napełniamy papilotki pozostawiając 0,5 cm wolnego miejsca na polewę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pieczemy 25 min.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wystudzone serniczki.
KasiaK94
Obserwuj

Zszywek: 685 · Obserwują ją: 313

Ostatnio dodane:

... MAXI KING!!! CIASTO BEZ PIECZENIA...Idealne dla leniuszków <3
MAXI KING!!! CIASTO BEZ PIECZENIA...Idealne dla leniuszków <3 MAXI KING CIASTO SKLADNIKI: ok. 400 g herbatników, 1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5 - 3 godziny) SKLADNIKI MASY MLECZNEJ: 1,5 kostki miękkiego masła, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego) SKLADNIKI POLEWY; 2 czekolady gorzkie, 1/2 szklanki kremówki, 150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych) WYKONANIE Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała. Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki. Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Mmm pycha : ) ... Rudolf