kasiasta222

kasiasta222
Moje tablice obserwuje 2673 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 aaa
Szybkie ciasto marchewkowo jabłkowe ... urodzinki Ciasto z truskawkami i budy... Bardzo interesująca prezent...
Damusiapl
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 196 · Obserwują ją: 1219

Ostatnio dodane:

TOP 14 Pysznych Przepisów na Dania z Kurczakiem Pyszne Przekąski na Imprezę – TOP 12 Przepisów Które Zachwycą Waszych Gości Najlepszy Przepis na Pierniczki Dojrzewające – Idealny Przepis na Święta Jesienne Dekoracje do Ogrodu: TOP 15 Najlepszych Inspiracji na Dekoracje Jesienne
aa_235
Ciechanowiec Obserwuj

Zszywek: 118 · Obserwują ją: 139

Ostatnio dodane:

Pełnoziarnisty, podwójnie czekoladowy chlebek z cukinią (wegański, bez białego cukru)
Cukinia, przy swoich niezwykle licznych zaletach posiada i tę, która czyni ją idealnym dodatkiem do wypieków. Neutralny smak cukinii pozwala „oddać pole” smakom bardziej zdecydowanym, przez co, o ile cukinię w ciastach wyczuć jest praktycznie nie sposób, o tyle z łatwością można zauważyć jak apetycznie wilgotnymi czyni wypieki. Jej cenna natura z miejsca nada słodkościom zdrowszego charakteru (przy założeniu, że do samego ciasta nie trafią biała mąka czy cukier
Składniki na formę 9 x 20 cm (lub małą keksówkę o zbliżonych wymiarach): 275 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 40 g kakao 80 g nierafinowanego cukru kokosowego lub miałkiego trzcinowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody 200 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 75 ml oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 50 g czekolady z min. 70% zawartością kakao (bez białego cukru) 125 g cukinii, startej na tarce o dużych oczkach (tj. mniej więcej jedna niewielka cukinia) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli.
Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160°C.

Do miski przesiać kakao, dodać pozostałe suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek, cynamon, sól – dokładnie wymieszać trzepaczką, odstawić.

Mleko połączyć z octem, odstawić na około 3 – 4 minuty, do wyraźnego rozwarstwienia. Siemię połączyć z wodą, odstawić również na około 4 minuty, do spęcznienia. Czekoladę posiekać na średniej wielkości kawałki. Odciąć końce cukinii, warzywo przekroić, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Mleko, spęczniałe siemię oraz olej połączyć, rozmieszać trzepaczką. W suchych składnikach zrobić przy pomocy łyżki wgłębienie, wlać składniki mokre, dodać startą cukinię oraz posiekaną czekoladę – całość wymieszać łyżką, do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez kilkanaście minut, następnie uwolnić z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masę najlepiej jest mieszać łyżką w jednym kierunku.
    W przepisie sprawdzi się każde mleko roślinne za wyjątkiem tych mocno wodnistych, jak np. mleka ryżowe. kuchnia :) : ) ...
takainna_
Ciężkowice Obserwuj

Zszywek: 2910 · Obserwują ją: 935

Ostatnio dodane:

Bułeczki dyniowe – Jesienne liście z prażonymi jabłkami. #jesien #dynia 07.07.2020 vvv Kluski leniwe
minionek10
Obserwuj

Zszywek: 704 · Obserwują ją: 2272

Ostatnio dodane:

Głodni?:) jeśli macie ochotę na danie z kurczaka to poniżej znajdziecie 3 łatwe , szybkie i smaczne przepisy. Smacznego #kurczak #daniazkurczaka Za oknem coraz ładniejsza pogoda sprzyjająca spacerom, wiecie jak pozytywnie one na nas wpływają ? :-) #spacer #zdrowie Lekkie sałatki na każdą okazję :-) Obiad, kolacja, lub spotkanie ze znajomymi ;-) #salatki #salad PROSTY ACZKOLWIEK SPRAWDZAJĄCY SIĘ PRZEPIS NA DOMOWY HUMMUS W RÓŻNYCH RODZAJACH, SMACZNEGO
_slowiczek_
Wszędzie Obserwuj

Zszywek: 1645 · Obserwują ją: 3900

Ostatnio dodane:

wow *.* ... ...
anonimowaa27
Obserwuj

Zszywek: 1966 · Obserwują ją: 71

Ostatnio dodane:

Zupa krem z pieczonych warzyw. Rozgrzewająca propozycja na jesienny obiad. Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym Makaron z tuńczykiem


    250 g ulubionego makaronu (świderki, wstążki, nada się także spaghetti)
    jedną puszkę tuńczyka w oliwie z oliwek
    dwie niewielkie cebule
    dwa ząbki czosnku (można dodać więcej)
    pasta pomidorowa lub przecier pomidorowy
    natka pietruszki
    oliwa do smażenia
    pieprz i sól do smaku
    sok z cytryny

Przygotowanie naszego makaronu zaczynamy od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli i czosnku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy na złoty kolor cebulę. Po chwili dodajemy czosnek i smażymy uważając, by go nie przypalić. Kolejno dodajemy tuńczyka i po krótkim przesmażeniu dodajemy pastę pomidorową. Przyprawiamy pieprzem, solą i odrobiną soku z cytryny. Całość smażymy około 5 minut i nasz sos jest już gotowy.

W tak zwanym miedzy czasie powinniśmy nastawić na gaz garnek z osoloną wodą. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta, pamiętając, że najlepiej smakuje ugotowany al-dente. Gorący makaron łączymy z gorącym sosem i nasze danie jest już gotowe. Dekorujemy posiekaną pietruszką i zajadamy. Smacznego! Penne all'arrabbiata
WeronikaKozdron
Łęg Tarnowski Obserwuj

Zszywek: 133 · Obserwują ją: 138

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
weeeraxoxo
Polska Obserwuj

Zszywek: 2482 · Obserwują ją: 836

Ostatnio dodane:

... Cztery płatki śniegu - Joanna Szarańska Hair na parapetówkę
marcyska1369
Obserwuj

Zszywek: 101 · Obserwują ją: 164

Ostatnio dodane:

o.o hahaha :D Dzisiejsze,dopiero skończone :) Yin i Yang.Rowniez jestem z niego bardzo zadowolona:)
Oliwia876
Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 14

Ostatnio dodane:

... namaluj mi mamo! tylko jak? ♥.♥ link w komentarzu obejrzyjcie koniecznie !! :))
norbi029
Mroczków-Kamionka26A Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują go: 0

majka_0710
Zamość Obserwuj

Zszywek: 1135 · Obserwują ją: 1627

Ostatnio dodane:

szkice Misiowa czapa :) ........ Panda
aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20703 · Obserwują ją: 40111

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie
Marynia94
Obserwuj

Zszywek: 330 · Obserwują ją: 721

Ostatnio dodane:

Zapamiętaj Smerfetka - ciasto bez pieczenia
bez pieczenia Lekkie, jogurtowe sosy

Sos czosnkowy:
100g jogurtu naturalnego,
1 duży ząbek czosnku
szczypta soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka oregano
opcjonalnie - łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki


Sos musztardowy:
100g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 płaska łyżeczka miodu
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu


Sos chrzanowy:
100g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka utartego chrzanu
szczypta soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki cukru


Sos pomidorowy:
100g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżka drobniutko posiekanych listków bazylii
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta soli
opcjonalnie - drobne płatki suszonych pomidorów

Sos czosnkowy - klasyka, pasuje prawie do wszystkiego szczególnie czosnkomaniakom - pamiętajcie, że musi się przegryźć, najlepiej zrobić go dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce!

Sos musztardowy - mój absolutny faworyt, idealny do sałatek, szczególnie z kurczakiem! Jeżeli nie macie ziarnistej musztardy akurat w lodówce - możecie użyć normalnej.

Sos pomidorowy - cudowny aromat mojej ukochanej bazylii, fajnie komponuje się z mięsem i warzywami na zimno.

Sos chrzanowy - chyba najbardziej pachnie Wielkanocą, na pewno sprawdzi się zarówno do świątecznego jajka, jak i pieczonego schabu! idealnie...
Nika89
Obserwuj

Zszywek: 12357 · Obserwują ją: 11339

Ostatnio dodane:

przepraszam... . :D Buda ;) góry
Olusia2121
Szczuczyn Obserwuj

Zszywek: 50 · Obserwują ją: 78

Ostatnio dodane:

warkocz w trzech pięknych odsłonach proste a zjawiskowe upięcie, nie tylko na specjalne okazje ;) ... ,,,
NARBULA
Niagara Falls,... Obserwuj

Zszywek: 82 · Obserwują ją: 41

Ostatnio dodane:

Koktajl Przeciwzmarszczkowy Eliksir Młodości 

½ szklanki jagód
½ szklanki truskawek
¼ szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego
3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2 łyżeczki zmielonych pestek dyni
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
½ łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki dobrze zblendować. Otrzymamy pyszny i zdrowy koktajl, który przywróci skórze jędrność i blask. Orzeźwiający napój miętowy

Produkty:
1 pęczek świeżej mięty
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu
1 l wody
kostki lodu

Przygotowanie:
Umyte listki mięty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Następnie napar cedzimy przez sito, dodajemy miód  i sok z jednej cytryny.
Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki aby napój schłodzić.
Podawać z kawałkami cytryny i kostkami lodu. pyszne pergola
Berni2007
Kamien, Rzeszów,... Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

... *** ...
iwona_pe
Sandomierz Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 12

floora666
polska Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 12

Ostatnio dodane:

*.* and big steps in life Czy ktoś stosował pieprz cayenne? Chciałabym zacząć pić go razem z cytryną. Czy komuś już pomógł? Jakieś rady? Jest skuteczny? znacie jakieś sposoby na przeczyszczenie?? czyje że jestem napchana i źle mi z tym :( najlepiej jakieś domowe sposoby..
Ekri16
Zamość Obserwuj

Zszywek: 2102 · Obserwują ją: 7073

Ostatnio dodane:

If you are sad Please look at this. ;* ... ... ;)..
demetrioss
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 624

Sonhos
Świętokrzyskie Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 7

martinstoj
Cairo, Egypt Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują go: 285

weronikamikszo
rzeszów Obserwuj

Zszywek: 29 · Obserwują ją: 211

Ostatnio dodane:

tak prawda.. popieram to Zły mistrz. A u was? :3 .......
WioletaChodzyska
WARSZAWA Obserwuj

Zszywek: 959 · Obserwują ją: 2104

Ostatnio dodane:

Koktajl mleczno-bananowy
(przepis po kliknięciu na zdjęcie) 105 paseczki ...
kala1993
g Obserwuj

Zszywek: 315 · Obserwują ją: 536

Ostatnio dodane:

jakie sweet ;) :P xD pamiętacie?:D :)) Która? :)
KatarzynaSkoczylas
Łódź Obserwuj

Zszywek: 36 · Obserwują ją: 603

Ostatnio dodane:

000 000 000 000
Emilia_Kurek
Gdansk Obserwuj

Zszywek: 1219 · Obserwują ją: 5977

Ostatnio dodane:

Twarze Róża Choinka Ryba
luksus
Kraków Obserwuj

Zszywek: 423 · Obserwują ją: 2418

Ostatnio dodane:

Twój przewodnik po luksusie :: ŻYCIE W LUKSUSIE Twój przewodnik po luksusie :: ŻYCIE W LUKSUSIE Twój przewodnik po luksusie :: ŻYCIE W LUKSUSIE Twój przewodnik po luksusie :: ŻYCIE W LUKSUSIE
rena242
podkarpacie Obserwuj

Zszywek: 15328 · Obserwują ją: 130213

Ostatnio dodane:

BOMBKI Kochani zaczynamy coroczne odliczanie! Składniki

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm
200 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
100 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
100 g śmietany 12% lub 18%
4 jajka rozdzielone żółtka od białek
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g kropelek czekoladowych
lub
100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
> 6 os.	
> 60 min	
łatwe	
przystępne
Przygotowanie

 Przygotowanie ciasta:
Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę. 
Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję.
Następnie do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
 
 Białka ubijam na sztywną pianę.
Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. 
 Pieczenie Babki:
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną).
Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę
Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje .
Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona
 
 Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem . Starówka w Warszawie - 1939/2009 r.
kicia2805
Chodzież Obserwuj

Zszywek: 520 · Obserwują ją: 3482

Ostatnio dodane:

Wiśniowe orzeźwienie! Czeska wiśnia - ciasto bez pieczenia Raj dla podniebienia! ... ... ...