kaska898

kaska898
Moje tablice obserwuje 98 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Wroclaw, Poland
Potrzebujecie tylko dwóch rzeczy: - farba akrylowa czarna - talk ja użyłam akurat akrylówki ze śnieżki, ale może być jakakolwiek czarna, talk kupiłam w aptece. Na pół litra farby potrzebujemy całe opakowanie talku - 100g. Wsypujemy powoli do farby talk, cały czas mieszamy, musi nam powstać dość gęsta masa (coś jak śmietana), staramy się rozprowadzić wszystkie ewentualne grudki. Malujemy wałeczkiem. kiedy robiłam to u dzieci - na jasnej ścianie regipsowej - wystarczyły mi dwie warstwy. na drzwiach - mega gładkich - trzeba było pociągnąć trzy razy. Zapytacie: po co ten talk? ano właśnie - talk daje nam matową powierzchnię, która zachowuje się identycznie jak tablica! Świetnie się zmazuje, idealnie po niej pisze. Meksykański chleb kukurydziany Ciasteczka cebulowe do piwa albo wina czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia ciasta i pieczenia składniki: 350 g mąki pszennej + trochę do podsypywania 150 g masła 100 g kremowego twarożku naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka kminku mielonego 250 g cebuli białej.Jak zrobić ciasteczka z cebulą? 2 większe cebule obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Mąkę przesiałam, dodałam zimne masło, proszek do pieczenia, sól, paprykę i kminek. Roztarłam rękami aż powstał tak jakby mokry piasek i grudki tłuszczu nie były wyczuwalne. Dodałam serek i jajko oraz cebulę, zagniotłam ciasto. Odłożyłam je do lodówki na 30 minut żeby nieco stężało. Schłodzone ciasto podzieliłam na kilka mniejszych części. Podsypując mąką rozwałkowywałam każdą na cienki placek - im cieniej tym lepiej. Foremką wycinałam małe ciasteczka i układałam je gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Są gotowe kiedy ładnie się zezłocą. Upieczone i ostudzone przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku żeby nie zwilgotniały. KOKOSOWY TORT Z POKRZYW Z MANDARYNKĄ Składniki na tort z pokrzyw o średnicy 20, tort 23 cm należy upiec z 1 i 1/2 porcji ciasta. Tort na zdjęciach piekłam w tortownicy 15 cm. Ciasto 120 g liści młodych pokrzyw 3 jajka 120 g jogurtu naturalnego (1/2 szklanki) skórka z 1 mandarynki sok z 1/2 mandarynki łyżka soku z cytryny 120 g oleju kokosowego nierafinowanego* (1/2 szklanki) 150 g drobnego cukru (3/4 szklanki) 200 g mąki 50 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej *nierafinowany czyli zapachowy Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (dno), boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Pokrzywy myjemy i odsączamy. W blenderze rozdrabniamy pokrzywy, jogurt oraz skórkę i sok z mandarynki oraz cytryny. Olej kokosowy lekko podgrzewamy by miał płynną konsystencję, dodajemy go razem z cukrem i jajkami do pure i miksujemy/mieszamy trzepaczką na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i wiórkami, i w trzech partiach dodajemy do pure. Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok. 35-40 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy w foremce przez 10 minut, następnie delikatnie wyjmujemy ciasto na kratkę. Po wystygnięciu zawijamy w folię by nie wyschło. Marmolada mandarynkowa 400 ml soku i miąższu z mandarynek (ok. 4 większe owoce) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki żelatyny Sok i miąższ z mandarynek mieszamy z cukrem i redukujemy na średnim ogniu, aż pozostanie nieco mniej niż ok. 1/2 płynu. Do gorącego syropu dodajemy żelatynę namoczoną w zimnej wodzie i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wystygnięcia i przechowujemy w lodówce. Krem 500 g śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki likieru kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie) Żelatynę można użyć dla dodatkowej stabilizacji np. jeśli planujecie przewozić tort. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odkładamy na kilka minut do napęcznienia. po tym czasie podgrzewamy ja w mikrofalówce (10 s) lub kąpieli wodnej i rozpuszczoną mieszamy z łyżeczką zimnej śmietanki by wyrównać temperatury. Łączymy z resztą śmietany. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Złożenie Ciasto kroimy na 2 lub 3 blaty, smarujemy marmoladą mandarynkową i śmietanką. Tort z pokrzyw obkładamy pozostałym kremem i dekorujemy świeżymi lub cukrzonymi liśćmi pokrzywy (albo innymi jadalnymi liśćmi). Smacznego! ***
kaska898
kaska898 polubiła: ....

5

104

6

95

kaska898
kaska898 polubiła:

0

0

kaska898
kaska898 polubiła: ...

0

9

kaska898
kaska898 polubiła: vbn

0

13

kaska898
kaska898 polubiła: zxcvb

0

2

kaska898
kaska898 polubiła: fghjk

0

3

kaska898
kaska898 polubiła: ...

5

59

kaska898
kaska898 polubiła: ...

4

181

kaska898
kaska898 polubiła: ...

1

82

kaska898
kaska898 polubiła: ...

0

4

kaska898
kaska898 polubiła: ...

0

7

kaska898
kaska898 polubiła: Łazienka

0

5

kaska898
kaska898 polubiła: ...

0

1

kaska898
kaska898 polubiła: ... *...

0

4

kaska898
kaska898 polubiła: g

0

2